Több az adó a benzinben, mint gondolnánk

Az orosz állam a benzin minden egyes Magyarországon eladott, orosz olajból finomított literje után több mint 100 forintot nyer – írta a Napi Gazdaság. Ez nagyjából a fele a magyar államháztartásba befolyó áfa vagy jövedéki adó összegének.

Vagyis a 95-ös benzin hazai fogyasztói árából több mint 100 forint az orosz költségvetést gazdagítja, bő 200 pedig a magyar büdzsét. A benzinben lévő orosz kőolaj ára – némi leegyszerűsítéssel élve – 40 forintot sem tesz ki, ha az adó nélküli kutatási és kitermelési költségeket összeadjuk – írta a lap.

A lap hangsúlyozta, hogy a számításai leegyszerűsítést tartalmaznak, azért, mert az olajtársaságok nem szívesen adják ki a költségszerkezetre vonatkozó pontos számokat. Másrészt a közölt arányok hosszabb távú nagy átlagokat mutatnak, a pontos súlyok gyakorlatilag napról napra változhatnak, hiszen nem állandó például sem a dollárárfolyam, sem az Ural és a Brent típusú kőolaj jegyzése közötti különbség.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29aeacfb/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3180Etobb0Eaz0Eado0Ea0Ebenzinben0Emint0Egondolnank0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.