Elengedtek egy palesztint

Kilenc hónapos éhségsztrájk után elengedték az egyik terroristának kikiáltott palesztin hazafit izraeli börtönéből. A fogolycsere is nagy üzlet lehet a két fél között.

paleszSzabadon engedtek izraeli börtönéből egy „terrorcselekményekben” való részvételért 38 évi börtönbüntetésre ítélt 53 éves palesztin férfit, aki rekordhosszúságú éhségsztrájkot folytatott tavaly júniustól. Hősként fogadták őt vasárnap Gázában – számolt be az MTI.

A ciszjordániai illetőségű Ajman Saravne az ellen tiltakozott az éhségsztrájkkal egy társával együtt, hogy bírósági ítélet nélkül tartották őket fogva. Annak fejében engedték most szabadon, hogy vállalta: a Gázai-övezetben telepedik le, és tíz éven át nem hagyja el. Saravne gyengének, bizonytalannak és összeaszottnak látszott az erezi átkelőnél, ahol újságírók és hozzátartozók fogadták. Rögtön kórházba vitték.

Ügyvédje elmondta, hogy Ajman Saravne azért fogadta el az alkut, mert attól tartott, hogy az izraeli katonai bíróságon, ahova hétfőre vádlottként beidézték, több évtizedre ismét börtönbe küldik.

A palesztin foglyok tavaly tavasszal tömegesen folytattak éhségsztrájkot, és egyhónapos akciójukkal el is érték, hogy a palesztin vezetők és Izrael között fogolycseréről szülessen megállapodás.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/elengedtek_egy_palesztint