Mennyből a pokolba zuhant Oscar Pistorius

Óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezték a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnokot. Mesébe illő élete rémálommá változott.

pistÓvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezték a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnokot. Mesébe illő élete rémálommá változott.

Egészen addig az estéig, amíg Oscar Pistorius (véletlenül vagy szándékosan) 9 milliméteres pisztolyával agyon nem lőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot, egyfajta népmesei hősként tisztelték, akinek bár 11 hónapos korában amputálták a lábát, kitartása és küzdelme meghozta számára a sportsikert.

Pistorius 1986. november 22-én a dél-afrikai Pretoriában született. Lábaiból egy fejlődési rendellenesség következtében hiányzott a szárkapocscsont, és lábujjai sem nőttek ki megfelelően. Szüleinek dönteniük kellett, hogy gyermekük egész életében tolókocsihoz lesz kötve, vagy amputálják lábait térd alatt. A szülők végül az amputálás mellett döntöttek, de ez nem gátolta meg Pistoriust abban, hogy műlábakkal aktívan kezdjen el sportolni. 11 és 13 éves kora között vízilabdázott, majd teniszezett és rögbizett. Lényegében a Dél-Afrikában nemzeti sportnak számító rögbi indította el sportkarrierjét is, ugyanis 2004-ben egy súlyos térdsérülést szenvedett, mely után atletizálni kezdett.

Egy hős születik…

Mindössze kéthónapnyi edzés után megdöntötte az addigi 12,2 másodperces paralimpiai világcsúcsot, miután a pretoriai Pilditch-stadionban 100 méteren 11,51 másodperces időt ért el. Nyolc hónappal később már az athéni paralimpián bizonyított. 100 méteren harmadik lett, kétszázon pedig úgy jutott döntőbe, hogy az előfutamban elesett, de a 21,97-es idővel világcsúcsot állított fel.

Pistorius az elmúlt években arra készült, hogy kijuthasson az olimpiára és az épek között is bizonyíthassa kitartását, illetve gyorsaságát. A londoni olimpia előtt részt vett a magyarországi Gyulai István Memorialon is a Puskás Ferenc Stadionban.

“Úgy érzem, jó úton járok, bízom az edzőmben és magamban is, tudom, hogy sok munka vár még rám, hogy tartsam a mostani szintet, vagy előrelépjek innen, de nagyon remélem, hogy jövő nyáron nem csak a tévén nézhetem majd az olimpiát” – nyilatkozta a verseny előtt az Origó internetes hírportálnak. Azt is elmondta, hogy álomszerűen alakult karriere, amely azonban nem jött neki könnyen és nagyon sok munka, illetve áldozat kellett hozzá.

Akik Pistoriust ismerik, vagy találkoztak vele, mind azt mondták róla, hogy szerény, csendes ember, akinek nem számít a hírnév és a sportszeretet motiválja. Versenytársai szerették és elismerték. Interjúi során többször hangsúlyozta, ismertségét arra szeretné használni, hogy felhívja az egészséges emberek figyelmét a mozgássérültekre.

“Gyakran szokták kérdezni, hogy miképp vagyok képes erre vagy arra a dologra, de én nem látom a különbséget, hogy miért lennék más, mint egy egészséges ember. Úgy nőttem fel, hogy nem érzékeltették velem, hogy fogyatékos vagyok, csak akkor került szóba, hogy nincs lábam, amikor reggel öltözködtünk, és a testvéremnek mondták, hogy húzzon cipőt, nekem meg azt, hogy csatoljam fel a műlábam.” – mondta az Origónak.

Pistoriust beválasztotta az amerikai Time magazin a 2012-es év 100 legbefolyásosabb embere közé. „A műlábakon futó 25 éves atléta bebizonyította, hogy az atlétikában nincs lehetetlen” – írta Pistoriusról Sean Gregory, a Time magazin sportújságírója. Bár sokáig kérdés volt, hogy a műlábai (még a pekingi olimpia előtt megállapították, karbonszálas művégtagjai nem jelentenek jogosulatlan előnyt a számára) miatt indulhat-e olimpián, illetve a megfelelő szintidő elérését is teljesítenie kellett, végül azonban minden akadályt leküzdött és kijutott a 2012-es londoni olimpiára.

A 26 éves Pistorius ezzel a teljesítménnyel az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája lett Londonban, ahol 400 méteren elődöntőt, míg a dél-afrikai váltóval döntőt futott, a nyolcadik helyet elérve. A londoni olimpia egy legmeghatóbb pillanata volt, mikor a 400 méteres síkfutásban, a második futam győztese, a granadai Kirani James elkérte Pistorius névtábláját.

Pistorius a londoni olimpián – Forrás: YouTube

A fiatal sportoló karrierje a londoni olimpia után is folytatódott és a 2012-es paralimpián 400 méteren megvédte címét, a 4×100-as váltóval is aranyérmet szerzett, 200-on pedig ezüstöt nyert. Pistorius példaképpé és a sportvilág hősévé vált.

Egy hős bukása…

2013. februárjában aztán jött a sokkoló hír: Pistorius több pisztolylövéssel megölte barátnőjét, a 30 éves modellt, Reeva Steenkamp-ot. Az első sajtóbeszámolók szerint a nő Valentin-nap alkalmából szerette volna meglepni a sportolót, aki azonban betörőnek nézte a besurranó barátnőjét, ezért lőtt a fejére és a karjára. Később a rendőrség cáfolta, hogy tragikus véletlenről lenne szó és szándékos gyilkossággal vádolták meg Pistoriust.

ketten

Reeva Steenkamp és Oscar Pistorius boldognak tűnt

Az ügyészség szerint a sportoló felhelyezte művégtagjait és átsétált hálóján, mielőtt négy golyót eresztett a szobához tartozó fürdő ajtajába, hidegvérrel megölve az ajtó mögött tartózkodó barátnőjét. A 30 esztendős Reeva Steenkamppal az atléta 9 milliméteres pisztolyából származó három golyó végzett.

A 26 esztendős sportoló esküvel megerősített írásbeli nyilatkozatában azt írta, “szívből szerette” barátnőjét, akivel november óta alkottak párt, és nem állt szándékában megölni a nőt. Pistorius a korábban kapott halálos fenyegetések és betörések miatt tartott 9 milliméteres pisztolyt az ágya alatt.

A nyilatkozat szerint a pár helyi idő szerint nem sokkal este tíz után tért nyugovóra szerda éjszaka, Valentin-nap előtt. Pistorius azonban felébredt az éjszaka közepén és a vaksötétben azt hitte, hogy valaki bemászott az ablakon és bement a fürdőszobába. Művégtagjainak felhelyezése nélkül – vallomása ezen a ponton eltér az államügyész verziójától – odament a hálójához tartozó fürdőszobához, meglátta a zárt ajtót, ám nem vette észre az a mögött lévő Steenkampot.

A vádlotti verzió szerint Pistorius rákiabált a betolakodóra, hogy hagyja el a házat, majd többször belelőtt az ajtóba, mielőtt szólt volna barátnőjének, hogy hívja a rendőrséget. Amikor a nő nem válaszolt, magához ragadott egy krikettütőt, hogy betörje a fürdőszoba ajtaját, amely mögött meglátta a földön heverő modellt. “Teljesen megbénítottak az események és szeretett Reevám elvesztése” – fogalmazott a sportoló. Pistorius zokogva hallgatta végig, ahogy ügyvédje felolvasta nyilatkozatát.

Hollywoodi fordulatok

Mintha csak egy hollywoodi film lenne, tovább bonyolította az ügyet, hogy leváltották a Pistorius ügyben nyomozó rendőrt, akiről kiderült, hogy szintén vádlott egy gyilkossági ügyben.

Hilton Botha nyomozó a vallomásában a szándékos gyilkosság mellett próbált állást foglalni, azonban Pistorius védőinek kérdései meggyőzően világítottak rá arra, hogy a rendőrök a helyszínelés során nem találtak arra utaló jeleket, amelyek ellentmondanának a Pistorius által előadott verziónak.

A bíróság pénteken 1 millió rand (vagyis 113 ezer dollár) ellenében feltételes szabadlábra helyezte Pistoriust. A bírói döntés értelmében Pistorius köteles átadni útlevelét, nem térhet vissza a házába, nem találkozhat az ügy tanúival. Hetente kétszer köteles jelentkezni a helyi rendőrségen. A feltételes szabadlábra helyezés idején nem fogyaszthat alkoholt, és köteles leadni a fegyvereit. Júniusban folytatódik a tárgyalás. Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönnel is sújthatja a bíróság.

A bíró szerint a nyomozás vezetője hibákat követett el a kihallgatás során. A vád nem bizonyította helytállóan, hogy a vádlottnak esetleg oka lenne elmenekülnie, a védelem pedig nem tudta hitelt érdemlően cáfolni a vád által felmutatott egyéb bizonyítékokat.

A védelem szerint tragikus félreértés történt, a sportoló betörőnek vélte barátnőjét. A sportoló családja megkönnyebbült a pénteki ítélet hallatán, amelyet a hozzátartozók és a szurkolók éljenezve fogadtak a tárgyalóteremben.

“Talán egy napon megbocsátok neki”

Barry Steenkamp, Reeva Steenkamp apja egy nappal Pistorius feltételes szabadlábra helyezése után a Beeld újságnak azt mondta: „Ha nem úgy történt a dolog, ahogy elmondta, akkor szenvednie kell, és szenvedni is fog. Nem számít, hogy mennyi pénze van, vagy hogy milyen jók az ügyvédei, együtt kell élnie a lelkiismeretével. Ha azonban az igazat mondja, akkor talán egy napon megbocsátok neki.”

Pistorius jelenleg nagybátyja házában tartózkodik, és a rokon szerint kapcsolatba szeretne lépni barátnője családjával. Steenkamp édesanyja a BBC-nek elárulta, hogy kapott egy csokor virágot a Pistorius-családtól. „De mit számít mindez? Semmit” – mondta.

 Origó és MTI nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/mennybol_a_pokolba_zuhant_oscar_pistorius