Kubatov-videó: rendőrségi elfogultságtól tart a Jobbik

A Jobbik feljelentését a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság átadta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak, mivel a videón felismerhető a pécsi fideszes polgármester is.

A baranyaitól a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysághoz került a decemberben kiszivárgott Kubatov-videó kapcsán tett feljelentés miatt elindult rendőrségi ügy, nehogy elfogultság álljon fenn a képsorokon szereplő pécsi alpolgármester miatt – mondta el Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője péntek délután. A párt sajtótájékoztatóján a pécsi buszok kálváriájáról is szó esett – írja a pecsistop.hu.

Németh Zsolt és Novák Előd 2012 decemberében tettek közösen feljelentést a kiszivárgott Kubatov-videóval kapcsolatban. Az ominózus videón vonalkóddal ellátott adatlapok láthatók, és Németh szerint elhangzott az is, hogy a 2009-es metódust próbának szánták. A videón egyebek mellett látszik-hallatszik, hogy Csizi Péter, Pécs alpolgármestere arra buzdítja a kampánystábot: nyugodtan dolgozzanak a kampánycsendben is. Némethék kampánycsendsértésért és a szabad választások elleni bűncselekmények miatt tettek feljelentést.

– A Jobbik feljelentését a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság átadta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Erre azért volt szükség, mert a videón egyértelműen felismerhető Csizi Péter, Pécs jelenlegi fideszes alpolgármestere, országgyűlési képviselő és Kubatov Gábor, ezért esetleges elfogultság állhat fenn – mondta el Németh Zsolt a Jobbik pécsi irodájában február 15-én délután tartott sajtótájékoztatón a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott és a kezében tartott határozatra hivatkozva. Az ügyben a választások rendje elleni bűncselekmény miatt folyik nyomozás.

“Várjuk Csizi Pétertől, hogy ne bújjon a mentelmi joga mögé, mondjon le arról” – mondta Németh, hozzáfűzve: a további érintett fideszes politikusoktól, köztük például Kubatov Gábortól is ugyanezt várják – írja a pecsistop.hu.

A sajtótájékoztatón felszólalt Gyimesi Gábor, a pécsi Jobbik képviselője is, a politikus a baranyai megyeszékhely helyi közlekedésének tragikomikus helyzetéről beszélt. Felidézte a napokban megtartott botrányos városfejlesztési bizottsági ülést, ahol egy hiányzó fideszes képviselő miatt nem tudták levenni a napirendről a Tüke Buszt érintő pontot, és ahol a kirúgott szakszervezeti vezető, Hofekker Ferenc is szót kapott. Gyimesi Gábor szerint a bizottsági ülésen elhangzottak (a rendszerváltás előtti időket időző kihallgatás, az utasítás, hogy vonjanak ki 100-120 millió forintot a buszok szervizköltségéből, az annak ellenére megvett Volvo olajszűrők, hogy a város állítólag mégsem kívánta megvenni a svájci használt buszokat) olyan felháborodást váltottak ki városvezetői oldalról, hogy feljelentést tettek, és nyomozást indított a rendőrség a napokban a pécsi helyi járatú autóbuszok sofőrjeinek tavaly decemberi demonstrációjával összefüggésben. A pecsistop.hu úgy tudja, hogy az ügyben a siklósi rendőrkapitányság jár el közérdekű üzem megzavarásának gyanújával.

– Árki Sándor ismerte a buszpark problémáit, egy általa, a decemberi nagy járatkimaradáskor – vagy ahogyan a Tüke Busz berkeiben, nem tudni, milyen megfontolásból, de “buszpuccsként” emlegetett napon – kiadott közleményben el is ismerte, hogy a Pannon Volán sofőrjei és buszai sietnek a Tüke Busz Zrt. segítségére – mondta Gyimesi. A politikus hozzátette: ha nem lett volna semmi gond a buszokkal, nem kellett volna segítséget kérni más cégtől. A Tüke Busz vezére emellett elkezdte kommunikálni azt, hogy a járatkimaradások egyedül azért vannak, mert a sofőrök, akik egyébként is kétszázezer forintot keresnek havonta, fizetésemelést szeretnének. A Jobbik képviselője megjegyezte: tudomása szerint csak egy-két olyan sofőr van, aki három gyermekes adókedvezménnyel és rengeteg túlórával együtt vihet haza ennyi pénzt, de a sofőrök nagy többsége 120-150 ezer forintért dolgozik.

Gyimesi Gábor elmondta: a Jobbik szolidaritást vállal a buszsofőrökkel és a kirúgott szakszervezeti vezetővel is, és ahol tudnak, segítenek.

A Jobbik politikusa szerint a problémát azok az ügyvédek, jogászok jelentik, akiket a városvezetés alkalmaz. Rossz tanácsokat is adnak, valamint ha azt a pénz, amiből őket fizették, a buszok javítására fordították volna, most nem lenne ennyire elmérgesedve a helyzet. Kiemelte Szabó Ivánt, a város ügyvédjét, aki szerinte akkor is jól jár, ha elveszti Pécs a buszait, ha leáll a város tömegközlekedése. Gyimesi arra kéri a városvezetést, hogy ne a kisembereken, hanem az igazi felelősökön verje el a port.

Szó esett a korábbi buszvásárlási tervekről – a debreceni és a korábban magasztalt, majd utólag elegánsan lesajnált svájci Volvo buszokról -, illetve a távolabbi kilátásokról is. Gyimesi szerint az elkövetkezendő tíz évben nem lesz olyan helyzet, hogy Pécsett állami vagy önkormányzati pénzből új buszokat lehessen vásárolni, ebből kifolyólag a megyeszékhely nem fog egy normális, európai szintű közösségi közlekedést biztosítani, üzemeltetni. Nincs olyan jövőkép a megszorítások és a költségvetés helyzete miatt, hogy új buszok róják majd az utakat, ezért a meglévők szervizelésére kellene inkább költeni. Jelenleg a Tüke Busz Zrt. pontosan ugyanannyit költ a javíttatásra, mint amennyit a Pécsi Közlekedési Zrt. költött három évvel ezelőtt, csak azóta húszmillió kilométerrel lettek öregebbek a buszok, a költségek pedig erőteljesen emelkedtek – áll a pecsistop.hu cikkében.

pecsistop.hu – alfahir.hu

fotó: pecsistop.hu

Article source: http://barikad.hu/kubatov_video_rendorsegi_elfogultsagtol_tart_a_jobbik-20130215