Bozótvágó, űrhajó és Szíriusz

Egyre több ön- és közveszélyes őrült mászkál az utcán, néhányuk gyilkosságot is elkövetett már. Az OPNI pedig még mindig zárva, az Orbán-kormány ígérete ellenére nem tett lépéseket az ügyben.

hazEgyre több ön- és közveszélyes őrült mászkál az utcán, néhányuk gyilkosságot is elkövetett már. Az OPNI pedig még mindig zárva, az Orbán-kormány ígérete ellenére nem tett lépéseket az ügyben.

Szolgálaton kívüli rendőrök fékeztek meg Nagykanizsán egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit, aki egy nőt pofozott fel az utcán, a bántalmazó ellen eljárás indult. A rendőr a kutyáját sétáltatta a Zárda utcában, amikor észrevette, hogy egy férfi ütlegel egy nőt. A rendőr szolgálatba helyezte magát, de a felszólítása ellenére az erőszakoskodó nem hagyta abba a bántalmazást, később pedig el akart menekülni.

A rendőr utolérte a férfit és erőszakos fellépése miatt egy ház falához szorította, de nem bírt vele. Két odaérkező, szintén szolgálaton kívüli rendőr kollégájával együtt tudták csak a magából kikelt támadót a földre teperni.

Az elfogott férfit a nagykanizsai kórház pszichiátriai osztályára szállították, csak itt sikerült lecsillapítani őt. A megtámadott asszony – aki munkatársa volt a korábban közös munkahelyükről elbocsátott férfinak – nem sérült meg.

Az eljárás során kiderült: a 35 éves férfi pszichiátriai kezelés alatt áll, és két hasonló ügyben, zaklatás és garázdaság miatt már folyt ellene eljárás. Mindkettőt meg kellett azonban szüntetni, mert az orvosszakértői vélemények szerint a férfi nem beszámítható. Hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság miatt indult újabb eljárás, a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség pedig kezdeményezte az ideiglenes kényszergyógykezelését.

Bozótvágóval ölt, pszichiátriai kezelésre szorult

Néhány évvel ezelőtt az OPNI bezárása után egy 27 éves salgótarjáni férfi egy 49 centis pengéjű bozótvágóval összevagdosta volt barátnőjét és annak új barátját, valószínűleg féltékenységből. A 25 éves nő a kórházba szállítás közben, 34 éves barátja nem sokkal később a kórházban meghalt.

A 27 éves férfi Salgótarján belvárosában, a Pécskő úti élelmiszerbolt előtt támadta meg a párt. A nő összeesett a járdán, párja a boltba menekült, a támadó utána rohant. Szabó Jenő megyei főkapitány úgy fogalmazott: “végtagcsonkolások is voltak, de kegyeleti okokból ennél többet nem mondanak”. A büntetlen előéletű elkövető és áldozatai is salgótarjániak.

Űrhajón akart a Szíriuszra menekülni

P. László 2008-ban több késszúrással megölte feleségét és 3 éves kislányát a család budai villájában. Tettét később azzal indokolta, hogy tévképzetei voltak. Abban a hitben élt, hogy a Földről menekülni kell, mert pusztulásra van ítélve. Naplójának tanúsága szerint azt gondolta, az a küldetése, hogy űrhajót építsen, és kimenekítse családját a Szíriusz nevű bolygóra.

139 éves intézményt zártak be

A Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda 1868-ban kezdte meg működését, 139 évvel később, 2007-ben a Gyurcsány-kormány SZDSZ-es szakminisztere Molnár Lajos záratta be az akkor Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) néven működő intézményt. A döntésnek elfogadható indoka nem volt. A megszűnés előtt kilencszáz szakember dolgozott a nagy múltú, elismert kórház falai között. A 849 fekvő-ágyas intézetből csak a legsúlyosabb betegeket tudták más kórházban elhelyezni.

Sok páciens, amíg a pénze tartott, kezeltette magát, vagy ellátatlanul ténfergett a világban. A Fidesz kormányra kerülése előtt többször megígérte, hogy ismét kinyitják az OPNI-t. A szándékot azonban kormányzásuk második évében sem követte tett.

Félő, hogy a szakemberek többsége már külföldre vándorolt, az OPNI üresen álló épületének állapota pedig annyira leromlik, hogy alkalmatlan lesz a betegek fogadására.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása nemcsak probléma, hanem szakmai hiba is – közölte keddi sajtótájékoztatóján Baráth Zsolt a Jobbik országgyűlési képviselője. Baráth Zsolt kiemelte: megnőtt a várakozási idő is – 20 napról 60 napra, amely főleg a gyermekpszichiátriai ellátást érintette.

Baráth Zsolt több módosító javaslatot adott be a 2012-es 2013-as költségvetéshez, a Jobbik szeretné ha rá tudná irányítani a figyelmet erre a hat éve húzódó problémára, amelynek egyaránt felelőse a Gyurcsány- és az Orbán-kormány is.

A politikus szerint az intézet utódja a Nyírő Gyula Kórház nem tudja teljes mértékig kezelni a problémát.

Az OPNI bezárása óta jelentősen megnövekedett az öngyilkosságok száma – hangsúlyozta a nemzeti radikális képviselő. De az intézet bezárása a közbiztonságra is jelentős hatást gyakorol, hiszen többen követtek el brutális gyilkosságokat, akinek egyébként az OPNI-ban lett volna a helyük, illetve rendszeresen kellett volna kezelésre járniuk. Baráth Zsolt megjegyezte: szélnek eresztettek olyan betegeket, akik ön- és közveszélyesek.

A Jobbik úgy véli, hogy a kormánynak vissza kéne állítania az OPNI által nyújtott pszichiátriai betegellátást, megelőzendő a tragikus eseteket, valamint pótolva az űrt, ami az intézet bezárásával keletkezett.

 

alfahir.hu

Article source: http://barikad.hu/bozotvago_urhajo_es_sziriusz-20130209