Nyugati vádak szerint Irán fegyvert szállít Szíriának

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta meg Iránt, hogy fegyvereket szállít a szíriai kormánynak, amelyeket az a saját népe ellen fordít.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerdán azzal vádolta meg Iránt, hogy fegyvereket szállít a szíriai kormánynak, amelyeket szerintük az a saját népe ellen fordít.

IránAz amerikai, a brit és a francia diplomaták aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy jelentések szerint Irán az ellene életbe léptetett ENSZ-szankciók megsértésével, fegyverrel látja el Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét.
   
A világszervezet által az iráni nukleáris program miatt életbe léptetett büntetőintézkedések értelmében Teherán számára tilos a fegyverkivitel. Egy 2011-es ENSZ-jelentés szerint Irán fegyvereket csempészett Szíriába, amelyek nyugati diplomáciai források szerint végül libanoni és palesztin militáns szervezeteknél kötöttek ki. Irán és Szíria tagadta a fegyverszállítással kapcsolatos állításokat.
   
Az BT először 2006-ban léptetett életbe szankciókat Iránnal szemben, mert a nyugati hatalmak gyanúja szerint az iszlám köztársaság polgári nukleáris programjának leple alatt atomfegyverek kifejlesztésére törekszik. Teherán szerint a kutatások kizárólag békés célokat szolgálnak.
  
A világszervezet Biztonsági Tanácsa több körben vezetett be büntetőintézkedéseket Irán ellen, legutóbb 2010 júniusában. Az Egyesült Államok külön szankciókat is életbe léptetett, februárban például az iráni hírszerzési minisztérium ellen, amiért az támogatást nyújt a szíriai kormányellenes lázadás elfojtásához.
   
A BT szerdán egyhangúlag nyilatkozatot fogadott el, amelyben támogatásáról biztosította Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárnak a szíriai vérontás megállítását célzó küldetését. A nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozat a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt tűzszünetre, politikai tárgyalásokra szólította fel, valamint arra, hogy a humanitárius segítségnyújtás érdekében napi két órára szüntessék be a harcokat.
   
Az ENSZ-ből származó jelentések szerint az EU tagállamai arra készülnek, hogy utazási tilalmat vezessenek be Bassár el-Aszad szíriai elnök felesége, Aszma ellen. A lépést, amely még miniszteri szintű jóváhagyásra vár, az váltotta ki, hogy a The Guardian brit lap megírta: a szíriai first lady több tízezer dollárt költött el internetes bevásárlásra, miközben a hazájában az elmúlt évben mintegy 8 ezer ember vált az erőszak áldozatává.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/nyugati_vadak_szerint_iran_fegyvert_szallit_szirianak-20120321