Merre járt a szlovák államfő a haláleset idején?

2009-ben, egy vadászbaleset időpontja környékén, egy magas rangú személy vadászott a helyszínen.

Robert Kaliňák belügyminiszter elutasította az államfő 2009 augusztus eleji mozgásáról tanúskodó dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, megerősítve ezzel a köztársasági elnök védekező álláspontját. A belügyminisztérium azt állítja, hogy nem hozhatja nyilvánosságra, merre járt a halálos kimenetelű vadászbaleset idején Ivan Gašparovič személyi testőrsége, tehát egyúttal az elnök is.  

Gáspárovics“Mivel a kért információkra vonatkozó titkosítást indokolttá tévő tényezők nem múltak el és továbbra is érvényesek, nem lehetséges a nyilvánosság és a kérvényező elé tárni a köztisztviselők és diplomaták védelmét elláttó hivatal rendőreinek mozgására vonatkozó információkat” – tájékoztatta a SITA hírügynökséget Lucia Garajová belügyi szóvivő.

Először 2009-ben, a Plus 7 dní hetilap számolt be arról, hogy egy vadászbaleset időpontja környékén – vadászpuskával mellbelőttek egy erdészt – egy magas rangú személy vadászott a helyszínen, Lest erdejében, amely egyben katonai kiképzőterep. Ivan Gašparovič nevét egy blogger, Juraj Poláček hozta összefüggésbe az esettel, 2013-ban. Az áldozat Michal Bobák erdész volt, aki gyakran kísérte Gašparovičot vadászatai során. A tettet Michal Drozd, az államfő régi barátja, a katonai erdészet akkori igazgatója vállalta magára, 18 hónapra ítélték, feltételesen. Az ügyet felkapta a sajtó, azóta az államfő és irodája nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, merre járt a baleset idején az elnök: beszéltek horvátországi nyaralásról és fociemccsről, legutóbb azonban már az információ titkosságára hivatkozott az elnök szóvivője, Marek Trubač.

A belügyminisztérium előírásai szerint titkos információnak számít a diplomaták és köztisztviselők szolgálati tevékenységének tervezése, irányítása, szervezése, elemzése, ellenőrzése és dokumentálása védelmük biztosítása esetén. 

Másik oldalon a titkos információk védelméről szóló törvény szerint, amennyiben elmúlt az információ titkosságának szükségessége, az információ titkosítója dönthet a titkosítás fokozatának módosításáról, vagy annak megszüntetéséről. Hasonlóképpen lehet eljárni abban az esetben, ha lejár a titkosság határideje, illetve ha az érintett személynek vallomást kell tennie állami szerv előtt. 

Gašparovič január 8-án feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazás miatt. A köztársasági elnök a blogbejegyzésben leírtakat úgy értelmezte, hogy az írás őt vádolja az erdész megölésével.  

Az államfő először szóvivőjén keresztül azt közölte a sajtóval, hogy a baleset időpontjában Horvátországban nyaralt, azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem állja meg a helyét, mivel július végén már pozsonyi kelteséssel küldött vissza egy törvénymódosítást a parlamentnek. A második alibije is elbukott, mivel kiderült, hogy szombaton nem volt focimeccs Pozsonyban, csak vasárnap. A baleset hivatalos időpontja augusztus 2., vasárnap reggel.

bumm.sk – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/merre_jart_a_szlovak_allamfo_a_halaleset_idejen-20130119