Az EP elnöke megfenyegette Egyiptomot

Az Európai Parlament elnöke a támogatások megvonásával fenyegette meg az egyiptomi elnököt.

Az Európai Parlament elnöke a támogatások megvonásával fenyegette meg az egyiptomi elnököt.

“Az Európai Uniónak világosan értésre kell adnia, hogy szó sem lehet gazdasági és politikai együttműködésről Egyiptommal, ha az arab országban felszámolják a plurális demokráciát” – jelentette ki Martin Schulz a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német hetilapnak adott nyilatkozatában. Mint hozzátette, “egy ilyen rezsim” kizárólag a “gazdasági nyomás” nyelvét érti.

Egyiptomban egymást érik a tüntetések, amióta Mohammed Murszi elnök rendeleti úton különleges jogköröket ragadott magához, ami megfigyelők szerint utat nyitott a diktatórikus kormányzás felé. Az elnök rendeleteit ráadásul bíróságok előtt sem lehet megtámadni. Schulz nemes egyszerűséggel “államcsínynek” minősítette Murszi húzását. Szerinte a Muzulmán testvériség – ennek jelöltjeként lett államfő Murszi – “politikai célokra használ ki vallási érzelmeket”.

A frankfurti hetilap hasábjain a német külügyminiszter is aggodalmának adott hangot az egyiptomi fejlemények kapcsán. Az alkotmányozási folyamat annak veszélyét idézi fel, hogy “egyesítés helyett megosztja a népet” – fogalmazott Guido Westerwelle. Erre utal szerinte, hogy fontos társadalmi rétegek, így a keresztények és a szekuláris erők kirekesztve érzik magukat.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/az_ep_elnoke_megfenyegette_egyiptomot-20121201