Júliusig tarthat ki a görög állam pénze

Június végére Görögország kifut a pénzéből, ha addig nem alakul új kormány, amellyel a nemzetközi szervezetek megegyezhetnének a hitelkeret következő részletének utalásáról – idézett három, név nélkül nyilatkozó görög kormányzati illetékest a Reuters hírügynökség internetes oldalán megjelent cikkében.

A Dow Jones hírügynökségnek egy negyedik, ugyancsak meg nem nevezett kormányzati tisztviselő ugyanakkor azt mondta, “nagyon nehéz lesz, de ha szigorúan betartjuk a kiadásokat, és nem következik be valami drámai az adóbevételek területén, akkor július végéig elleszünk újabb külföldi támogatás nélkül”.

Görögország a második segélycsomagból májusban kapná meg az esedékes, több mint ötmilliárd eurós részletet. Ehhez addig meg kellene állapodnia a Nemzetközi Valutqaalappal (IMF), az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal a feltételekről, illetve a korábbi vállalások teljesítéséről. A vasárnapi választásokon azonban olyan eredmény született, amely patthelyzettel, esetleg új választások kiírásával fenyeget (erről bővebben itt olvashat).

Ha elmarad a segítség, bekövetkezik a rendezetlen államcsőd, és Görögország valószínűleg nem tud az eurózóna tagja maradni.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/1f17fad2/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A120A50A70Egorog0Evalsag0Eujabb0Ehitel0Enelkul0Ejuliusig0Etart0Eki0Ea0Epenz0Bhtml/story01.htm