Ánizspálinka

Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.

 

Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.

 

A hazánkban termesztett ánizs 30-50 cm magas, egyéves növény.

Virágai apró, júliusban virágzó, fehér virágokból álló, összetett ernyőt alkotnak.

Termése augusztus-szeptemberben érik.

Ánizsmagot vetőmagboltban érdemes vásárolni, de a fűszerként vett ánizsmag is szép eredménnyel kicsírázik

Meleg és tápanyagigényes, ezért napos helyen fekvő, jó táperőben lévő földbe vessük, lakásban is napos helyen tartsuk!

Magvai már 4-5 C-on csíráznak, de az optimális hőmérséklet 25 C.

A magvakat kiskertben 20-24 cm sortávolságra vessük, egymástól 1 – 2 cm-re, 1,5-2 cm mélységbe.

 

Cserépbe, balkonládába szórjuk néhány szemet, majd kelés után ritkítsuk ki, ha több van, mint amennyit megtartanánk belőle.

 

A vontatott kelés miatt a kertben ügyeljünk a vetemény gyommentesen tartására!

Magját augusztusban, szeptemberben a főernyők teljes érésétől kezdve folyamatosan szedjük.

AZ ÁNIZS FELHASZNÁLÁSA

 

Az ánizs édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk.

Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)

 

Az ánizs gyógyhatása

Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.

 

Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.

Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.

ÁNIZS receptek

 

Tudományos neve: PIMPINELLA ANISUM

 

Más nevei: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény

 

Tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. (Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.)

 

Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)

 

Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.

 

 

 

Asztma kezelésére

 

* Az asztma kezelésének kiváló gyógyszere. Mivel segít eltávolítani a hörgőkben lerakódott váladékot, növeli a légzőfelületet, így csökkenti az asztmatikus görcsök kialakulásának lehetőségét. A teát étkezés után, mézzel édesítve igyuk.

 

 

Gyenge gyomorra

 

* A gyenge gyomrúak gyógyszere. Javítja az étvágyat, oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot, és ezáltal javítja a közérzetet. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül kell fogyasztani.

 

* Alkotórésze a méregtelenítő és tisztító teakeverékeknek, mert kedvezően befolyásolja a vastagbél erjesztő és rothasztó folyamatait, ezáltal könnyíti a máj munkáját. A tea étkezés előtt, édesítés nélkül fogyasztandó.

 

 

Vese- és húgyúti problémák ellen

 

* Vese- és húgyhólyagproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Illóolajának egy része a vesén keresztül választódik ki, így a vese és a húgyhólyag gyulladásánál jó. Fertőtlenítő, és baktériumölő hatása van. Ehhez kombinálhatjuk bazsalikommal, édesköménnyel, apróbojtorjánnal, nyírfalevéllel. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül idd.

 

Bedörzsölés, pakolás

 

* Boros kivonata jó hatású külsőleg bedörzsölőszerként vagy pakolásként zúzódásokra és ínhúzódásokra. Ehhez 10 dkg porított ánizsmagot áztass 9 dl száraz fehérborban.

 

 

 

Anyatej szaporítására

 

* Az ánizsból készített tea vagy leves fokozza az anyatej termelődését.

 

Székrekedés ellen

 

* A székrekedés elleni teakeverékeknek is része az ánizsmag. Nem hashajtó, de mégis fokozza a székletürítést, ugyanis élénkíti a bélperisztaltikát. Növelhető a hatása angyalfűvel, fekete bodzavirággal, hársfavirággal és cickafarkfűvirággal.

* Az ánizst és ezeket 1:1 arányban keverd össze, ebből egy evőkanálnyi mennyiséget 2 percig főzz, majd 15 percig hagyd állni. Szűrés után, édesítés nélkül, étkezések között kortyold el.

 

Fájdalomcsillapításra

 

* Az ánizsolajat hidratáló krémbe keverve remek fájdalomcsillapítót kapunk. A fájó testrészekbe masszírozva csökkenti a stressz okozta izom-összehúzódásokat. A belső szervek megbetegedéseinek tüneteit is csökkenti így alkalmazva, ha problémás szerv fölött 15 percig körkörös mozdulatokkal bemasszírozod a kenőcsöt a bőrbe. Csak magát az ánizsolajat is be lehet masszírozni az akupunktúrás pontokba.

 

 

 

 

 

Az ánizs mint fűszer

 

Az ánizs inkább édes krémek, tészták, főleg a mézeskalács nélkülözhetetlen fűszere, de ha egy fej vöröhagyma oldalába 2-3 ánizst szúrunk és ezzel pároljuk a pecsenyét, zamatossá teszi.

 

 

 

Ánizsos ázsiai recept

 

Hozzávalók:

 

1 csirkemell

1 póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

kb. 5 cm gyömbér

2 sárgarépa

1 kis zeller vagy angol zeller

1 kis kínai kel

25 dkg shitake gomba

1-2 chilipaprika

15 dkg rizstészta

húsleveskocka

bors

kínai ötfűszer keverék (vagy örölve a következő egyedi fűszerek: bors, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs és édeskömény)

1 evőkanál (szezám)olaj

2-3 evőkanál szójaszósz

 

Elkészítése:

A gyömbért és a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük.

A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk.

A pórét és a sárgarépát hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk.

A zellert vékony csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk, pl. negyedeljük. A kínai kelt félbevágjuk, és felcsíkozzuk. A chilit felkarikázzuk.

 

A wokot előmelegítjük, beleöntjük a szezámolajat, és megpirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, ügyelve, hogy meg ne égjenek.

Rádobjuk a csirkemellcsíkokat, és lepirítjuk.

Hozzáadjuk a pórét, megpároljuk, majd *puhulási sorrendben* a többi hozzávalót (először a zellert és a répát, végén a kínai kelt).

 

Fűszerezzük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, pár percet főzzük.

Ezután hozzáadjuk a rizstésztát, és elzárjuk alatta a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk állni.

Közben néhányszor átkavarjuk, hogy a puhuló tészta elkeveredjen a zöldségekkel.

A pálinka gyógyító ereje

Article source: http://kert.kromek.hu/?p=189

Comments are closed.