Dobzse László megválasztása

Hunyadi Mátyás halála után kemény harc kezdődött a magyar trónért. 1490. szeptember 18-án a magyar főurak döntése után az egyházi főméltóságok Jagello Lászlót, koronázták meg.

Hunyadi Mátyás halála után kemény harc kezdődött a magyar királyi trónért. 1490. szeptember 18-án a magyar főurak döntése után az egyházi főméltóságok Jagello Lászlót, akkori cseh királyt koronázták meg Fehérvárott.

Corvin janiKét trónon egyszerre

A magyar történetekben sokszor Dobzse Lászlónak emlegetett Jagelló Ulászló (1456-1516) IV. Kázmér lengyel király és Cillei Anna legnagyobb fia volt, aki 1471 óta viselte a cseh királyi címet. Őt Mátyás király apósának, Podjebrád Györgynek a halála után választottak meg. Elsőre úgy tűnik, hogy a lengyel uralkodóház jobb diplomatának bizonyult, mint a szintén a cseh trónért versengő Mátyás, mind a csehek, mind a magyarok azonban azért „szerették” meg Lászlót, mert engedékeny és szelíd ember hírében állott.

Öten egymás ellen

A magyar rendeknek nagyon nehéz dolga volt Hunyadi Mátyás halála után, hiszen a magyar király nem hagyott hátra törvényes örököst, egyetlen, törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak pedig nem volt elég támogatója a rendi gyűlésben. A magyar trónért sokan szálltak versenybe, először is III. Frigyes, német-római császár, akinek Mátyás 1463-ban a Szent koronáról szóló szerződésben odaígérte a királyi trónt, ha utód nélkül halna meg. Másik kemény jelölt Kázmér király másik fia, Albert volt, akit ráadásul a magyar rendek először támogattak. Heltai Gáspár még felsorolja, hogy kik akarták megkaparintani Európa egyik leggazdagabb országát. A fentieken túl ringbe szállt az aragóniai király, Beatrix rokona, de Corvin János sem mondott le igényéről. A korabeli beszámolók szerint minden jelölt igéretekkel halmozta el a Rákosra összegyűlt nagyurakat, akik mindennap meghallgattak egy jelölteket és végül titkos szavazással Jagello László mellett döntöttek, állítólag azért, mert féltették az országot a szomszédoktól.

A vesztesek dühe

Miután az aragóniai követek nem értek célt, Mátyás király özvegye, Beatrix királyné felajánlkozott az új királynak, hogy szívesen hozzá megy feleségül. Corvin János, akit Hunyadi Jánosnak emlegettek, kiűrítette a budai várat, apja sok kincsét elvitte onnan, ezeket csak Báthori István és Kinizsi Pál kemény harc árán szerezték vissza. László király öccse, Albert haddal jött az országba, mert ő akart a király lenni. Csak hosszas győzködés után állt el szándékától. Még a trónöröklési harcok nem csitultak el, de a főrendiek úgy öntöttek, hogy nem várnak tovább a koronázással és Szent Mihály napjának 21-én Ulászló fejére helyezték a Szent Koronát.

OB

Article source: http://barikad.hu/dobzse_laszlo_megvalasztasa-20120918