Visszatáncoltak a spanyolok a szakadék széléről

Április eleje óta a legalacsonyabb szintre csökkent a 10 éves spanyol államkötvények hozama, miután a Moody’s Investors Service kedden megerősítette az ország még épphogy befektetési ajánlású kormánykötvény-osztályzatát. A 10 éves államkötvények átlagos hozama 24 bázisponttal, 5,57 százalékra, a kétéves papíroké 145 bázisponttal, 2,98 százalékra csökkent szerdán.

A spanyol államkötvények besorolásának keddi megerősítését a Moody’s a június óta végbement kedvező fejleményekkel indokolta. A Moody’s megítélése szerint ugyanis az eurójegybank (EKB) másodpiaci szuverén kötvényvásárlási hajlandósága érdemben csökkentette annak a kockázatát, hogy Spanyolország mint államadós elveszíti hozzáférését a tőkepiacokhoz.

Csökkent 10 bázisponttal a 10 éves olasz államkötvények hozama is: március közepe óta legalacsonyabb értékére, 4,84 százalékra.

A kedvező hír nem jelenti azt, hogy Spanyolország megmenekült volna a gazdasági összeomlástól. Bár eddig határozottan elutasította, hogy külső pénzügyi segítségre volna szüksége, most mégis nyitna az európai mentőalap felé. A spanyol kormány kedden jelezte, hogy nagy valószínűséggel igénybe fogja azt venni, annak érdekében, hogy az Európai Központi Bank vásárolhasson az ország kötvényeiből.

A spanyol kormány most az EU minden országának egységes támogatására vár, és keresi, hogy mikor lenne a legmegfelelőbb időpont a hivatalos bejelentésre. Azt szeretnék elkerülni, hogy a hír elsodorja Olaszországot is, és az olasz kötvények hozama magasba emelkedjen.

További részletek itt.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/2490dd32/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A1210A170Ecsokkent0Ea0Espanyol0Eallamkotveny0Ehozama0Bhtml/story01.htm