Szabadlábon a pedofil gyerekgyilkos cinkosa

Erőszakos cselekményekbe torkollott a hét végén Belgiumban a lakossági tiltakozás amiatt, hogy a semmítőszék minapi határozata nyomán szabadlábra helyezték Michelle Martint, a pedofil gyermekgyilkos Marc Dutroux volt feleségét, egykori cinkostársát.

A 30 év börtönre ítélt Martin 1996-ban kezdte meg büntetésének letöltését, és mivel a kiszabott idő fele már eltelt, a belga szabályok értelmében szabadlábra helyezhették. Még a börtönben, 2003-ban elvált Dutroux-tól. Magát Dutroux-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és az ő esetében azt is kikötötték, hogy nem helyezhető idő előtt szabadlábra. A férfit hat gyermek-, illetve kamaszlány elrablásában és megerőszakolásában, közülük kettő meggyilkolásában, kettő halálra éheztetésében, továbbá egy cinkostárs meggyilkolásában mondták ki bűnösnek.
    
A most 52 éves Michelle Martin szabadon engedését követően egy malonne-i zárdába került, amely előtt napok óta tüntetnek a tiltakozók. Szombaton mintegy százan érkeztek az ország különböző pontjairól a Namur közelében található zárdához, amelyet éjjel-nappal rendőrök őriznek. Néhány tiltakozó nekirontott a felállított fémkordonnak, és kővel dobálta meg a rendőröket, akik gumibot és paprikaspray használatával állították helyre a rendet. Több személyt előállítottak, köztük egy férfit, aki kiásott a földből egy közlekedési jelzőtáblát, és azt lengetve támadt a rendőrökre.
    
A zárda vezetése korábban úgy nyilatkozott, hogy nehéz döntés volt Martin befogadása, de az áldozatok hozzátartozóival való együttérzés mellett érvényesíteni kívánták azt az alapelvüket is, hogy intézményük mindenki előtt nyitva áll, aki segítségért folyamodik hozzájuk. Martin elhagyhatja majd a zárdát, de az áldozatok családjaitól távol kell tartania magát.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/szabadlabon_a_pedofil_gyerekgyilkos_cinkosa-20120902