Vakon puffantották le a török vadászgépet a szírek?

A szír külügyi szóvivő szerint nem is tudták, hogy milyen hovatartozású a harci gép, amelyet lelőttek.

A pénteken lelőtt török vadászgép “megsértette Szíria szuverenitását” – ismételte meg hétfői sajtóértekezletén Dzsihád Makdeszi szíriai külügyi szóvivő. “A török katonai repülőgép megsértette a szíriai légteret, a szíriai légvédelem reagált erre, s (a gép) Szíria területi vizeibe zuhant – folytatta. Ami történt, az Szíria szuverenitásának nyílt megsértése volt.”

A szóvivő visszautasította a török illetékesek, valamint az arab és nyugati sajtó “minden hazugságát”. Elmondása szerint “azonnal reagálnunk kellett, s még ha a gép szíriai lett volna is, le kellett volna lőnünk”. Hangsúlyozta, hogy Szíria “nem tudta”, milyen célpontra lőnek. Az incidens ellenére Szíria tartja magát a “jószomszédi viszonyhoz Törökországgal” – tette hozzá. A török légierő F4 Phantom vadászgépét – amely 100 méteres magasságban, a szíriai partoktól 1-2 kilométeres távolságban repült – két és fél kilométer hatótávolságú légvédelmi ágyúval és nem radarvezérlésű rakétával lőtték le. A gép roncsai, amelyeket vasárnap átadtak a török félnek, ezt bizonyítják – hangoztatta.

A NATO-országok képviselői Ankara kérésére kedden összeülnek Brüsszelben az incidens megvitatására. Makdeszi így figyelmeztette a résztvevőket: “Ha a találkozó célja a helyzet lecsillapítása (…) ahhoz sok sikert kívánunk. Ha viszont agresszió a célja, akkor kimondjuk, hogy a szíriai terület, légtér és vizek szentek a szíriai hadsereg számára, ahogy a török terület is (…) szent a török hadsereg számára” – mondta.

A szír légvédelemnek ajánljuk továbbképzés céljából sok szeretettel a katonai tervezés mintáját:

Eközben Oroszországban…

A vadászgéppel a szíriai légvédelmet tesztelték a NATO számára: lelövése bebizonyította a Szíriába telepített orosz légvédelmi rendszerek hatékonyságát – vélték hétfőn a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség által idézett orosz szakértők, így  Szaid Aminov, a Vesztnyik PVO (Légvédelmi Híradó) című honlap vezetője is, aki elmondta: “A repülő alacsonyan haladt, és ez minden légvédelmi rendszer megsértésének kulcsfontosságú eleme.”

Ezt a véleményt osztja még a RIA Novosztyi szerint Igor Korocsenko, a Nemzetközi Fegyvereladási Elemző Központ szakértője is. “A küldetés valószínű célja az volt, hogy működésre kényszerítsék a szíriai légvédelmi ütegek célzó rendszereit, aktiválják a radarállomásokat, és esetleg kiprovokálják a harci készültségbe helyezésüket” – írta Korocsenkóra hivatkozva a hírügynökség. “Törökország a NATO tagja, ahol a felderítési adatokat megosztják a szövetség többi tagállamával, és rádió- és elektronikus felderítési tevékenységet végez Szíria körül” – tette hozzá a szakértő.

Az incidens a szíriai légvédelem hatékonyságáról tanúskodik. Ez utóbbi alapjában orosz gyártmányú, közepes hatótávolságú Buk-M2E, Pecsora RM ütegekből és Pancir-S1 légvédelmi rendszerekből áll” – írta a RIA Novosztyi Szaid Amirovra hivatkozva. Oroszország, Damaszkusz régi szövetségese, a múlt héten megerősítette, hogy felújított harci helikoptereken kívül légvédelmi eszközöket is szállított Damaszkusznak. Moszkva szerint ezeket a fegyvereket csak külső agresszió esetén használhatják fel.

MTI nyomán – barikad.hu 

Article source: http://barikad.hu/vakon_puffantottak_le_a_toeroek_vadaszgepet_a_szirek-20120625