Ígéretekkel tele van a padlás

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője három fő kérdésben nyilatkoztatta ki képviselőcsoportja szándékait. Csak az eddigi tetteikkel nincsenek szinkronban az ígéreteik.

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője egy három elemből álló kívánalmat fogalmazott meg a kormány számára a 2013-as költségvetéshez, amely azonban nem áll összhangban azoknak a tetteknek a sorozatával, melyet a kormánypárti képviselők az elmúlt két évben véghezvittek – jelentette ki ma délután Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikusasszony rámutatott, hogy Rogán elvárásai nem céloznak mást, mint az elvesztett szavazataiknak egy részét szeretnék visszahódítani, illetve megerősíteni elbizonytalanított választóik széles tömegeit. A konkrétumok azonban megint hiányoznak, hiszen semmi sem mutat arra, hogy a kormány valóban szeretné megoldani a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésének problémáját, a mik-és kis vállalkozások támogatását, vagy a munkahely teremtő beruházások ösztönzését a hátrányos helyzetű régiókban, ezek az elképzelések egy jól működő, erős gazdaságban működhetnek, Magyarországon azonban semmiképpen – fejtette ki a honanya.

Bertha hangsúlyozta, hogy a konkrétumok most is hiányoznak, sőt, éppen ellentétes intézkedések zajlanak mostanság a kormány részéről, hiszen az új Munka Törvénykönyve nemhogy elősegítené, hanem éppen gátolja a munkavállalók elhelyezkedését. Ahhoz, hogy érdemi változás legyen érzékelhető, gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, ennek első lépcsője a bérek rendezése – húzta alá a radikális képviselő és emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a bérek hihetetlenül alacsonyak, az embereknél nem marad annyi pénz, hogy többet fogyasszanak és ez a honi gazdaságot élénkítse. Ennek ellenére a közszférában sem béremelés, sem bérkompenzáció nem történt, sőt, a kormány ígéretei ellenére az utóbbira nem is különítettek el külön keretet a jövő évi büdzsé tervezetében.

A szakpolitikus leszögezte, nemcsak pusztán munkahelyekre, hanem minőségi munkahelyekre van szükség és a második probléma is éppen ebből következik, magyarán, hogy nincsenek minőségi magyar termékek sem az itthoni, sem a külföldi piacokon, mivel azok előállítási, valamint a termelésükhöz kapcsolódó magas járulékok miatt a silány külföldi termékek sokkal versenyképesebbek. A harmadik probléma, a hihetetlenül bonyolult és ellentmondásos magyar adó- és jogrendszer, amely szintén nem sarkallja több ember foglalkoztatására a munkaadókat, ráadásul olyan bírságolási szankciókat párosítanak hozzá, hogy a kisebb vállalkozásokat már egy-egy ilyen büntetés is tönkre teheti.

Rogán Antal kijelentései tehát nem egyebek üres vágyaknál és egy kommunikációs fogásnál, hiszen már két éve pártja van hatalmon, ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkahelyek száma 2010-hez képest 1,1 százalékkal csökkent, tehát ma harminc-negyvenezerrel kevesebb munkahely létezik Magyarországon, mint egy évvel korábban. A költségvetés-tervezet pedig minden realitást nélkülöz és túlságosan korai, hiszen még az idei pénzügyi év első féléves adatait sem ismerjük – emelte ki Bertha Szilvia.

 

Cs.G.

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/igeretekkel_tele_van_a_padlas-20120622