„Ahol a Kárpátok tesznek egy kanyart, százezer év múlva is találhatsz magyart”

Ezerötszáznál is több érdeklődő vett részt a marosszéki Makfalván rendezett IV. Székely Majálison. A programon jelen volt Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke is.

Ezerötszáznál is több érdeklődő vett részt a marosszéki Makfalván rendezett IV. Székely Majálison. A programon jelen volt Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke is.

Székely

A falu központjából indult a menet

A Marosvásárhelytől mintegy 40 kilométerre található színmagyar település immár hagyományos rendezvényét Kiss Károly református lelkipásztor, Makfalva Székely Tanácsának elnöke nyitotta meg. Őt követte a Székelyföld érdekeit közel egy évtizede következetesen képviselő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs, aki szavait Máté evangéliumának soraival kezdte: „Uram, jó nekünk itt lenni.” Kihangsúlyozta, hogy akik egy közös célért találkoznak, azoknak mindig jó együtt lenni. „A közös cél Székelyföld autonómiája. Sokan megkérdezik, hogy mikor jön el az autonómia. Ez kizárólag rajtunk múlik. Ha képesek leszünk 10.000 embert kivinni az utcára Vásárhelyen, akkor már tudni fogjuk, hogy nagyon közel van a székelység önrendelkezése.” Külön felhívta a figyelmet a rendezvény jelmondatában is megfogalmazott célkitűzésre: „Uniós jogszabályt a nemzeti régiók védelmében!” Az ügyben az SZNT európai uniós népszavazást kezdeményez. Izsák Balázs arra szólított mindenkit, hogy segítse Kárpát-medence- és Európa-szerte a népszavazás kiírásához szükséges egymillió aláírás összegyűjtését.

Felvonulók

Felvonulás – Középen Szávay István, Izsák Balázs és Kiss Kálmán

A Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében Szávay István országgyűlési képviselő szólalt fel: „Adjon az Isten szebb jövőt!” – üdvözölte a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke az egybegyűlteket, majd tolmácsolta Vona Gábor üdvözletét és személyes jókívánságait is. Szávay megköszönte a kitartó munkát az SZNT-nek, és gratulált a majális főszervezőjének, Vass Imrének. Az önrendelkezés kapcsán a következőket mondta: „Az autonómiát, a szabadságot magatoknak kell kivívnotok, de ebben a küzdelemben nem vagytok egyedül! Veletek van Csonka-Magyarország és a többi elszakított terület minden jóérzésű magyarja. Mert nem adhatjuk fel ezeréves sorsközösségünket, nem feledhetjük el múltunkat és közös hazánkat. Csak az veszik el, amiről mi magunk lemondunk! Innen üzenem hát Székelyföld és egész Erdély minden magyarjának, hogy mi soha, de soha nem fogunk lemondani rólatok! Isten áldja Székelyföldet! – zárta szavait jobbikos képviselő.

lovaok

Hagyományőrző huszárok felvonulása

Vass Imre főszervező a barikad.hu kérdésére elmondta, hogy Magyarországról a Fideszt és a Jobbikot hívták meg, az erdélyi magyar pártok közül pedig a Magyar Polgári Párt képviselői jelentek meg. (A Fidesz egyébként a rendezvényen nem képviseltette magát.)

Izsák

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke köszönti a résztvevőket

A köszöntő szavak után egész napos színes programok szórakoztatták a makfalvi, székelyföldi és távolabbról érkezett majálisozókat. A magyarság történetéről színes adomákat mesélő Gyepesi Lászlótól hallhattuk a cikk címében is idézett szavakat. A nap folyamán néptánc- és huszárbemutató mellett verses és zenés betéteket láthattak-hallhattak az érdeklődőket, de helyi tékvandósok és barantások is bemutatták tudásukat. A programok között Sándor Sándor fuvósszenekara hazafias dallamai csendültek fel.

Hatósági

Hatósági érdeklődést is kiváltott a rendezvény

Szávay István a rendezvény végén honlapunknak nyilatkozva elmondta: „Mindig nagy örömmel tölt el, ha személyes kiállásunkkal is hitet tehetünk Székelyföld autonómiája mellett. A Jobbik továbbra is mindenben támogatni fogja a Székely Nemzeti Tanács törekvéseit.”

Gábor cigányok

Gábor cigányok

Sátor Játékokat árusító sátor látogatói

Szávay

Magyar Polgári Párt Maros megyei képviselőivel

Székelyek

Székelyföld saját nyelve a magyar

Juhász Szabolcs – Makfalva, Székelyföld

Fotó: Kató Alpár

Article source: http://barikad.hu/ahol_a_karpatok_tesznek_egy_kanyart_szazezer_ev_mulva_is_talalhatsz_magyart-20120506