MTI: a nemzetiek nácik, a kommunisták baloldaliak

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint előretört Görögországban a “szélsőjobb”. Elképesztően részrehajló MTI tudósítás, Bar!kad kommentárral.

A vasárnapi görögországi parlamenti választások első részeredményei alapján “veszélybe került a takarékossági reformprogram végrehajtása” a súlyos adósságokkal küzdő országban. Legalábbis a Magyar Távirati Iroda szerint.
    
választásokAz első eredmények szerint a takarékossági program mellett álló mindkét nagy párt, a konzervatív Új Demokrácia és a szocialista PASZOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) drámai módon visszaesett a választásokon. Bejutott viszont a törvényhozásba az MTI által neonáci jelzővel ellátott nemzeti radikális Arany Hajnal párt is. A Magyar Távirati Iroda roppant távolságtartó tudósítója által csak egész egyszerűen rasszistaként, illetve idegengyűlölőként aposztrofált Arany Hajnal a szavazatok mintegy 6-8 százalékát szerezte meg. A parlamenti bejutáshoz szükséges küszöb 3 százalékos volt.
   
A legnagyobb görög televíziós állomások által közölt előrejelzések szerint a konzervatív Új Demokrácia a szavazatok mintegy 20-24 százalékát szerezte meg, míg a szocialista PASZOK a voksok 14-17 százalékához jutott.

A kommunisták így lettek baloldaliak

A részrehajlás terén azonban nem elégedett meg ennyivel az MTI. A tudósítás szerint előretört a Radikális Baloldali Szövetség is (mint ismeretes: Athént és fél Görögországot a kommunista és anarchista szélsőbaloldal gyújtotta lángra és bénította meg hosszú hónapokra), amely a részeredmények szerint a szocialistáknál több szavazathoz, mintegy 15-18 százalékhoz jutott. A két párt ily módon a második, illetve harmadik helyért verseng.

Hogy biztosak legyünk a “szélsőjobboldal” elhelyezésében, a tudósításban megismétlik: az előrejelzések szerint bejutott a törvényhozásba több kis párt, köztük a “neonáci” Arany Hajnal, amely a többi között a bevándorlók kiutasítását sürgeti.
   
Tavaly december óta egyfajta nemzeti egységkormány vezette az országot. A két nagy (Új Demokrácia, PASZOK) kényszerkoalíciója néhány kisebb párt támogatásával hagyta jóvá az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank által az újabb hitelcsomag fejében megszabott feltételeket. Az úgynevezett trojka csomagtervét azonban az eddig hivatalban volt koalíció pártjai közül csak a két nagy támogatja, míg a kisebbek ellenzik azt. Amennyiben az új kormány nem tartja magát a reformígéretekhez, az a külföldi pénzügyi támogatás beszüntetéséhez, és elemzők szerint államcsődhöz vezethet. A szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség mindeddig támogatásáról biztosította Görögország uniós, illetve euroövezeti tagságát, elutasította viszont a külföldi adósság visszafizetését.
  
A vasárnapi választások nyomán felettébb kérdéses, hogy a konzervatívok és a szocialisták képesek-e egy olyan koalíció létrehozására, amely folytatná a reformprogram megvalósítását. Ráadásul a magát a szavazás győztesének nyilvánító Új Demokrácia a választások előestéjén elzárkózott attól, hogy a PASZOK-kal szövetségre lépjen. A két nagy párt ugyanakkor együttesen sem szerezte meg a voksok 40 százalékát.
  
Ilyen körülmények között egyelőre teljesen nyitott, hogy milyen kormány alakulhat Görögországban. Nem véletlen, hogy alig egy órával az urnazárás után elemzők felvetették: nem kizárt, hogy újabb választásokra kerül sor.
 
MTI nyomán – barikad.hu kommentár

Article source: http://barikad.hu/mti_a_nemzetiek_nacik_a_kommunistak_baloldaliak-20120506