Nem voltak komolyabb szabálysértések az orosz elnökválasztáson

A külföldi megfigyelők eddig nem találkoztak komolyabb szabálysértésekkel az elnökválasztáson.

A külföldi megfigyelők eddig nem találkoztak komolyabb szabálysértésekkel az elnökválasztáson – tájékoztattak vasárnap az Európai Parlament Oroszországba érkezett képviselői.

Orosz elnökválasztás“Két választókört látogattunk meg, nagy benyomást tett ránk, amit ott láttunk, örülünk ennek” – jelentette ki Elisabetta Gardini olasz képviselő. Hozzátette, hogy a szavazás teljesen nyílt és átlátható volt, beszélgettek a választókkal, a hazai megfigyelőkkel. A szavazók – mint Gardini mondta – elégedetten nyilatkoztak.

Az európai parlamenti képviselő érdeklődéssel várja a szavazóhelyiségekben először használt web-kamerás megfigyelés eredményét. Szerinte az uniós tagországoknak nem lenne pénze erre a rendszerre.

Allen Richardson Nagy-Britanniából úgy vélte, hogy azokban a szavazókörökben, amelyeket meglátogattak, mindent megtesznek a választási visszaélések, például a szavazólapok tömeges bedobásának megelőzése érdekében.

Ewald Stadler osztrák európai parlamenti politikus szerint az orosz elnökválasztás sokkal tisztességesebb és nyitottabb, mint sok európai országban. A képviselő szamarai tapasztalatait összegezte.

Eközben a Golosz választási jogvédő szervezet honlapján elhelyezett visszaélési térkép adatai szerint több mint 3000 szabálysértés történt. A leggyakoribb, hogy a munkahelyi főnökség nyomást gyakorolt a beosztottaira a szavazással kapcsolatban, de számos – lakóhelytől távoli szavazás során tapasztalt – szabálysértésről számoltak be a társadalmi szervezet választási megfigyelői.

Vlagyimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke ugyanakkor annyira elégedett a választási csalások kiszűrésére és megakadályozására felállított web-kamerás rendszerrel, hogy sajtótájékoztatóján kijelentette: felajánlják a módszert Franciaországnak és az Egyesült Államoknak is, ahol az idén szintén lesz elnökválasztás.

 

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/nem_voltak_komolyabb_szabalysertesek_az_orosz_elnoekvalasztason-20120304

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .