Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

Vlagyimir Putyin már az első fordulóban megnyerte az orosz elnökválasztást – ezt mutatják a szavazóhelyiségek bezárását követően közzétett első exit-pollok.

Vlagyimir Putyin már az első fordulóban megnyerte az orosz elnökválasztást – ezt mutatják a szavazóhelyiségek bezárását követően közzétett első exit-pollok.

PutyinA Társadalmi Vélemény Alapítvány elnevezésű intézet adatai szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 59,3 százalékát kapta.

Az első exit-poll eredményt a Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) elnevezésű intézet közölte, amely szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 59,3 százalékát kapta. Ennek megfelelően nem kerülne sor második fordulóra.  

A második helyen Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke és elnökjelöltje végzett. A harmadik legtöbb szavazatot Mihail Prohorov kapta a szavazóhelyiségekből távozó polgárok megkérdezése alapján. Zjuganov 18,2 százalékot, Mihail Prohorov 9,6 százalékot szerzett. Őket Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt elnökjelöltje követi 7,4 százalékkal, míg Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnöke 4,3 százalékos eredményt tudhat magáénak a FOM felmérése szerint.

Egy másik exit-poll, az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) felmérése alapján is az orosz kormányfő már a vasárnapi eredmények alapján megszerzi a győzelmet biztos, 58,3 százalékos eredménnyel.

A VCIOM adatai szerint Gennagyij Zjuganovra a szavazók 17,7 százaléka adta voksát, Mihail Prohorov pedig 9,2 százalékot szerzett. Vlagyimir Zsirinovszkij 8,5 százalékos szavazati aránnyal áll mögöttük, Szergej Mironovra a megkérdezettek 4,8 százaléka adta voksát.

A központi választási bizottság folyamatosan közzéteszi az előzetes adatokat, mivel a Távol-Keleten és Szibériában már órák óta tart a szavazatok összesítése. (Oroszországban az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 18 órakor zárták.) Közép-európai idő szerint 19 órakor a jegyzőkönyvek 20 százalékának összesítése alapján Vlagyimir Putyin 62,5 százalékos szavazati aránnyal vezet. A választáson magas volt a megjelenési arány: több mint ötven százalékos. Végleges adat később várható – mindenesetre az orosz törvények az érvényességhez nem írnak elő minimális arányt. Az orosz választási törvény szerint a győztesnek a szavazatok több mint 50 százalékát kell elnyernie.

Az előzetes eredményeket és felmérési adatokat üdvrivalgással fogadta az a több tízezer ember, aki Moszkva központjában, a Manyezs téren gyűlt össze, hogy koncerten ünnepelje vasárnap este Putyin győzelmét. A kormányfőt és a Kremlt támogató szervezetek rendezvénye betölti a Vörös tér közeli Tverszkaja utcát is. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint 100 ezren is lehetnek az ünneplők.

Az ellenzék csak hétfőre kapott engedélyt Moszkvában a központi Puskin térre, hogy ott tartsa a tisztességes választások jegyében tervezett rendezvényét, de a hatóságok már vasárnap reggel óta megerősítették a készültséget a fővárosban. Szombaton külön felhívta a figyelmet a moszkvai belügyi parancsnok, hogy minden engedély nélküli akciót felszámolnak. A főváros polgármester, Szergej Szobjanyin a napokban kijelentette: nem engedik meg, hogy Moszkvában megismétlődjön a kijevi narancsos forradalom.

Az elnökválasztáson öt jelölt közül választhattak a voksolók, közülük Vlagyimir Putyin kormányfő harmadszor indul az államfői posztért. Elemzők és a közvélemény-kutatások adatai szerint is ő volt az esélyes a győzelemre.. Ellenfelei: Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt elnöke, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt első embere, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezetője és Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos üzletember. 

A választások tisztaságára 685 külföldi és több tízezer hazai megfigyelő ügyelt. Hatezer újságíró, köztük nyolcszáz külföldi követte figyelemmel a szavazást.

Nem voltak komolyabb szabálysértések

A külföldi megfigyelők eddig nem találkoztak komolyabb szabálysértésekkel az elnökválasztáson – tájékoztattak vasárnap az Európai Parlament Oroszországba érkezett képviselői.

“Két választókört látogattunk meg, nagy benyomást tett ránk, amit ott láttunk, örülünk ennek” – jelentette ki Elisabetta Gardini olasz képviselő. Hozzátette, hogy a szavazás teljesen nyílt és átlátható volt, beszélgettek a választókkal, a hazai megfigyelőkkel. A szavazók – mint Gardini mondta – elégedetten nyilatkoztak.

 

MTI nyomán – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/putyin_nyerte_az_orosz_elnoekvalasztast-20120304

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .