Kína nem töri össze magát Európáért

A kínai állami befektetési alap tavaly 30 milliárd dollárral gazdagodott, de még nem biztos, hogy növekednék az európai állampapírok vásárlására fordítható összeg.

A kínai állami befektetési alap tavaly 30 milliárd dollárral gazdagodott, de ettől még nem várható el, hogy automatikusan növekednék az európai állampapírok vásárlására fordítható összeg.
   
A jelenleg 410 milliárd dollárral gazdálkodó China Investment Corp.-nál vasárnap elmondták, hogy a pénzek be- és kiáramlása tavaly 30 milliárd dollár többlettel járt.
   
“Ha és ahol vannak olcsó és ésszerű megtérülést hozó pénzügyi eszközök, akkor az összes kockázatot mérlegelve vásárolunk. Pusztán az a körülmény, hogy Európának problémái vannak, nem fogja megváltoztatni az értékelési módszereinket” – idézte az intézmény egyik vezetőjét a Reuters hírügynökség vasárnap.
   
Kínai pénzügyi vezetők korábban már értésre adták, hogy inkább a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásaihoz való nagyobb hozzájárulással tartják elképzelhetőnek a szűk európai finanszírozási keresztmetszetek szélesítését, mert ilyen keretben nagyobb esélyt látnak a kínai feltételek érvényesítésére.
   
Amikor tavaly fölvetődött, hogy az euróövezeti mentőalap (EFSF) tűzerejét a leggazdagabb felzárkózó gazdaságok tőketársításából kellene növelni, a kínai miniszterelnök már szeptemberben kifejtette, hogy cserében az európai vezetőknek “bátor lépéseket” kell tenniük, mindenekelőtt elismerni, hogy Kína piacgazdaság. Az ilyen elismerés kedvezőbb elbírálást jelentene Kína számára a kereskedelmi és dömpingvitákban és szabadabb lehetőséget a kínai cégeknek beruházni, vállalatokat felvásárolni, terjeszkedni az EU-országokban is.
   
A kínai óvatosság másik oka – amint a kínai jegybank tudományos tanácsadója szintén tavaly ősszel megfogalmazta -, hogy a külföldi kormányoknak, közte a kínai kormánynak “látniuk kellene Európában az egyértelmű elkötelezettséget és a gyakorlatias politikai programokat a közfinanszírozás, a jóléti rendszerek és a gazdaság szerkezeti átalakítására”.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/kina_nem_toeri_oessze_magat_europaert-20120304

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .