Hazánkban és Európában is terjed az influenza

Több országban már elérte a csúcsát az influenzajárvány, számos más országban azonban továbbra is emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Bulgáriában és Olaszországban már elérte a csúcsát az influenzajárvány, számos más országban azonban továbbra is emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a 8. héten tizenhárom ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról, köztük Magyarország, Ausztria és Szlovénia, továbbá Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország.   

Továbbra is az influenza A(H3) vírus a meghatározó, de egyre több esetben igazolják az influenza B vírus szerepét is. A 8. héten a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések csaknem 90 százalékáért az influenza A vírus, a fennmaradó 10 százalékért a B vírus volt felelős.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétette a következő – 2012/13-as – influenzaszezon védőoltásának összetételéről szóló ajánlását. Eszerint a háromkomponensű vakcinák két összetevőjén – az A(H3N2) és a B vírustörzs – kell majd változtatni. Ez a védőoltás 2012 őszére áll majd rendelkezésre – idézte az ÁNTSZ.    

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) február közepén jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az epidemiológiai központ a múlt héten már arról számolt be, hogy országos influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon.    

Az OEK szerdai jelentésében azt írta: Magyarországon egyre intenzívebben terjed az influenza, Somogy és Vas megye kivételével már minden megyében bizonyították az influenzavírusok jelenlétét.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/hazankban_es_europaban_is_terjed_az_influenza-20120303

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .