Országszerte szavaznak Oroszországban

Oroszország egész területén megkezdődött vasárnap az elnökválasztás, amelyen 111 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát.

A távol-keleti Csukcsföldön, ahol a közép-európai idő szerint éjfélkor kinyitottak a szavazóhelyiségek, a jogosultak fele a mínusz 30 Celsius-fokos hideg ellenére már szavazott. Az ország kelettől nyugatig kilenc időzónára osztott.
   
A központi választási bizottság tájékoztatása szerint az országban közép-európai idő szerint reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 12 százaléka adta le voksát.
   
Az elnökválasztáson ugyanakkor nincs kötelező megjelenési küszöb, a győztesnek azonban a szavazatok több mint ötven százalékát meg kell szereznie.
   
Először az orosz választások történetében videokamerákkal szerelték fel a szavazásra kialakított termeket. Az utasítást még decemberben, a parlamenti választásokon tapasztalt visszaélések miatti tiltakozás hatására adta ki Vlagyimir Putyin kormányfő.
   
A választások tisztaságára 685 külföldi és több tízezer hazai megfigyelő ügyel. Hatezer újságíró, köztük nyolcszáz külföldi követi figyelemmel a szavazást.
   
Az elnökválasztáson öt jelölt közül választhatnak a voksolók, közülük Vlagyimir Putyin kormányfő harmadszor indul az államfői posztért. Elemzők és a közvélemény kutatások adatai szerint ő az esélyes a győzelemre, a kérdés csupán az, hogy kétfordulós lesz-e a választás.
   
Putyin ellenfelei: Gennagyij Zjuganov az orosz Kommunista párt elnöke, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt első embere, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezetője és Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos üzletember.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/orszagszerte_szavaznak_oroszorszagban-20120304

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .