A nepáli magarok

2013. december 4., 06:30

Pár éve magyar TV-sek jártak NEPÁL-ban. Ők odamentek, ahova a nagymagyar kutató. Kőrösi-Csoma Sándor nem tudott beutazni 175 éve, mert mindenki előtt le volt zárva a határ. Mivel a Magar és a Nepáli-Magar hasonlósága között csak egy „Y” az eltérés, ezért érdemes volt utánajárni, létezik-e bármi más hasonlóság. A nyugat-nepáli KHÁM-MAGAR-okat keresték meg,mivel ők őrizték meg leginkább azt az ősi életmódot, amit elődeink alakítottak ki évezredekkel ezelőtt.

nepali magarok 2

10 ezer évnél régebbi kővésetek és írások találhatóak náluk, melyek érintetlenek és megfejtésre várnak. A MAGAR-törzsek elsőként jöttek a mai Nepál területére!

A MAGARÁK több évezredes nép, nem tudják, hogy honnan jöttek. Feltételezések szerint:

1.) Kasmirból a kas népe lehet, a Kusok vagy Kasok, hasonló a kinézésük, identitásuk

2.) Mongólia irányából jöhettek, közép-Ázsiából és a tibeti platóról

3.) MU (Muror) vagy (Rutas MU) elsüllyedt földrészről származnak

Mindenütt találunk a Magar néphez hasonlót, akik a Tibeti magas-felföldről származtak el. Ilyenek a Burma és Thaiföldre ment Magar kinézetűek. Minden lehetséges kapcsolatot és bizonyítékot meg kell vizsgálni, még az érdektelennek tűnőeket is. Az vezet el minket a múltba. Egy területet csak akkor neveznek el egy népről, ha jelenlétük tartósan kapcsolódik hozzájuk.

nepali magarok

Megismerkedhetünk egy különös néptörzzsel,amely földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, középkori eszközökkel próbál meghódítani minden termékeny területet a Himalája 2000-4000 m magas részein. Ez olyan kutatási terület, ahol korábban még nem járt fehér ember. A TV-sek, 24 órás nyers felvételt rögzítettek a MAGAROK-ról. NEPÁLI MAGAROK 7 nagy törzsének neve: ALEK, BUDA, GARTI, TAPA, ROKA, RANA, PUND.

A nagy törzsek mellett, kisebb törzsek is léteznek, például KÁM és KAN.  Három MAGAR nyelvet beszélnek:

– MAGAR-KURA,

– KAN-KURA,

– KAIKE, (Istenek nyelve)

Írásuk: AKAIKA rovásjelek, amely a Székely és az Indus-völgyi rovásírás régies alakja. A NEPÁLI-MAGAR-oknak többféle írásuk van, a nagyon régieket még a sámán papok sem ismerik, ezek többnyire kővésetek. Földbe temetkeznek. kopjafát faragnak és állítanak az elhunytnak. Táncuk a SZOROTI. Italuk a TANG.

A NEPÁLI-MAGAROK évezredek óta laknak itt, 1840 évig királyságuk volt, majd a különféle okok miatt meggyengült nepáli királyságokból jött létre, egységes akarattal a mostani NEPÁL. (Érdemes elolvasni Dor Bahadur Bista professzor könyvét PEOPLE OF NEPÁL címmel.) A MAGAROK a nevükkel jelölik a törzsiségüket, nemzetségüket, családnevüket és utónevüket pld.  GARTI-MAGAR,  RANA-MAGAR, TAPA-MAGAR.

A nepáli Magarok a Himalája magas hegységében élnek 1,3-1,6 millióan. A MAGAROK uralmát és királyságát a Csetnikek és a Brámiak törték meg. A hódítók, először a sámán papokat végezték ki, hogy ezáltal a mesemondó, regélő, írástudó, áldozati-szertartást, esketést végző papok elpusztításával az akaratukat és vallásukat rájuk erőltessék. Így a tartós indiai befolyás a kitartásukat sorvasztotta, egységüket rombolta. Falun az írástudatlanok száma sok. Megélhetésük forrása az önellátás és a tejköpülés, amit értékesítenek.

MAGARÁK jellemzője:

– megbízhatóak katonai  szolgálat vállalásában

– kitartóak

– szívósak

– barátságosak

Utaik a hegyi-ösvények, fárasztó az utazás és a szállítás. Az aki ki tud e zárt közösségből törni, az maga a csoda. Idáig az elszigeteltségük óvta meg őket a gazdasági gyengeségük ellenére a széthullástól.

nepali magarok 3

A filmben több hasznos információt adtak a következő kutatók:

DOR BAHADUR BISTA professzor – antropológus

M. S. THAPA kultúrtörténész

MARSHA BAHADURBUDA történész

K HADGA J. BARAL rendőrfőnök

TEK BAHADUR THA-PA államtitkár

BALARM CHARTI MAGAR lakásügyi miniszter

B. N. GHARTI MAGAR szociális munkás

BIRBHAN CHARTI MAGAR GUSBANG (nyilatkozatai felsőfokú végzettségre és Magar nemzeties érzésekre utalóak).

Kahmandu-i tartózkodást követően a KAM-MAGARokat 12 órás, 400 km-es út megtételével lehet elérni GORAJ-ban, ez az utolsó hely élelem és egyéb dolgok be-szerzésére. 1800-2500 m-ig a szub-Himaláján sok magar található, 2500-4000 m között már kevesebb, a hidegebb klíma miatt. SZULIKOR az utolsó falu, ahová emberfia eljut.

nepal terkep

(A filmet a BL. Stúdió munkatársai készítették és vágták; Boda Sarolta,Kunckel Béla, Lovass Ferenc, Neumee Erika. 1996. okt. 29.-én a MTV-2 adásban mutatták be először. Azóta semmi hír nem jelent meg távoli rokonainkról)

Fehér Dezső/magyarno.com

forrás:http://magyarno.com/ahol-ma-is-szep-szammal-elnek-rokonaink-a-nepali-magarok/

Article source: http://magyar.rajtmester.hu/?p=925