Magyarországon a médiaszabadság valóság, nem mítosz

Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövete a Washington Post-ban magyarázza a bizonyítványt és bizonygatja az Orbán-kormány lojalitását és hűségét.

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2012-03-03

LapszemleTHE WASHINGTON POST

washingtonpost.com

Magyarországon a médiaszabadság valóság, nem mítosz címen Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövetének levelét tette közzé az amerikai főváros vezető lapja. Ebben a követ Mark Palmer, Haraszti Miklós és Charles Gati február 27-i cikkére válaszol (február 28-i sajtószemlénkben lásd ITT), amelyben azt állították, írja Szapáry, a médiaszabadság annyira korlátozott az országban, hogy a megfelelő egyensúly helyreállítása érdekében életre kell ismét kelteni a Szabad Európa Rádió magyar adását. Szapáry azt írja, semmiféle politikai háttere nincs annak, hogy a Deutsche Telekom többségi tulajdonában lévő kábeltársaság ejtette kínálatából az amerikai CNN televíziót. A Klubrádió pedig továbbra is sugároz, míg pályázati ügye jogerős bírósági döntésre vár. A levélíró kormánya Amerika iránt kétségbevont lojalitásának példájaként említi, hogy Líbiában amerikai érdekeket képviselt és két amerikai újságírót mentett meg Khaddafi börtönéből; szobrot emelt Ronald Reagan-nek, létrehozta a Lantos-intézetet. Hozzátette még: a parlament beemelte az emberjogi kartát az alapjogba.

JUNGLE WORLD

jungle-world.com

A baloldali német portál Amíg a lovak szabadok című írásában támadja meg Laura Wilde divatos német slágerét, amely szerint „Olyan szabadnak érzem magam, mint a lovak a pusztán, ereimben magyar vér folyik”. Rejtély, írja a cikkíró Holger Marcks, hogy Wilde miért éppen Magyarország kapcsán gondol a szabadságra, életre és szerelemre. Hiszen ennek éppoly kevés köze van az ország történelméhez,  mint siralmas jelenéhez. A szerző szerint eddig a német sajtó Magyarországról „visszafogottan” írt. A cikkíró fájlalja, hogy Magyarország annyi támogatást kap német országos és tartományi politikusoktól és ennek egyértelmű oka az igen jelentős német beruházás Magyarországon. Hétezer német vállalat működik Magyarországon és több nagyvállalat még fokozta is befektetéseit az Orbán-kormány idején, az elmúlt másfél évben.

THE ECONOMIST

economist.com

Móricz Zsigmond Rokonok című klasszikus regényének mai aktualitásának példáján mutatja be a globális brit lap blogja a mai magyar helyzetet, az uram-bátyám világot és korrupciót. Végül pedig azt támadja, hogy a kommunista iratok felszabadításának törvényjavaslatát a Fidesz szavazta le, míg az ellenzék, beleértve a régi kommunisták utódpártját, a feloldás mellett szavazott.

FINANCIAL TIMES

ft.com

A globális brit napilap arról számol be, hogy Obama amerikai elnök Netanjahu izraeli miniszterelnök mai, washingtoni látogatását megelőző napon kiadott nyilatkozata azt mutatja, az Egyesült Államok közeledett az izraeli állásponthoz Irán ügyében és most már nem arról beszélt, hogy Amerika nem engedi Iránt atomfegyverek birtokába, hanem azok előállítási „képességének” kezébe kerülését sem tűri el. Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy egy esetleges katonai csapás így közelebb került időben.

                                   *          *          *

Az iráni ellenzék bojkottfelhívása ellenére milliók járultak az urnához tegnap Iránban, hogy szavazzanak az új parlament tagjairól. A szegénynegyedekben nagy volt az urnajárás, míg a gazdag negyedekben kongtak a szavazóhelyiségek.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/magyarorszagon_a_mediaszabadsag_valosag_nem_mitosz-20120303

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .