Bodza

Címszó: Bodza

Magyarország területén őshonos növény. Az itt élő magyar nép tudatába bevésődött, jól ismert növény.

Jellemző, hogy tudósaink nem képesek megegyezni a növény hovatartozásának besorolásában. Több féle elképzelés létezik. A pézsmaboglárfélék (Adoxaceae), mások a loncfélék (Caprifoliaceae) családba sorolják, vannak, akik a bangita (Viburnum) nemzetséget a bodzafélék (Sambucaceae) családjába vonják össze, mások APG osztályozás részesítik előnybe.

Anyám mindig úgy mondta, hogy bodz(ZZ)a, de hívták felénk a termését csetének (csete) is. Úton, útfélen nő, olyan, akár a “csete”  🙂 . A fehér, igen kellemes illatú virágjából teát szoktak főzni, a bogyóit szokták borfestésre használni. A virágzó ágakat le szokták tördelni, és a „baromfiak”, tikok, kacsák, nyári szálláshelyét árnyékolják, mert a szagát az élősködő bogarak nem kedvelik. Egyesek lekvárt készítenek a terméséből, mások kirántva megeszik a virágját.

Én a teáját szeretem. Mivel egész nyáron virágzik, nem nehéz hozzáférni. Itt ennél a növénynél is elmondom, hogy kerüljük a benzingőzős utak melletti területekről a begyűjtést, nehogy több legyen a kár, mint a haszon. A leszedet, virágot megszárítjuk, és száraz levegős, de mégis zárt porcelánedénybe tároljuk. Régebben vászonzacskóba tárolták.

Bodzavirág:

Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns forrás. Meghűlésre, használható, immunrendszer serkentő és izzasztó hatású. Lázcsillapító. Enyhe hashajtó hatással rendelkezik. Használják, herpesz, fülgyulladás, reumás betegségeknél.

Virágából szörpöt is készítenek.

Bodza (bogyó):

Kiemelkedő vitamin forrás. Magas a C-vitamin tartalma, van benne A-, és B-vitamin, fehérje, ásványianyagok (magnézium, kalcium, kálium, vas, foszfor). Elsősorban lekvárt, dzsemeket készítenek belőle. A savanyú bodza lekvár jó vizelet-, és hashajtó, jól tisztítja a veséket. Továbbá jó köhögéscsillapító és alkalmas vértisztításra is

A bodza tea elkészítése nagyon egyszerű, és egy kis ötlettel változatossá tehetjük.

Bodzavirág tea friss virágból:

Tegyünk 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsünk le forrásban lévő vízzel. Fedjük le és hagyjuk 10 percig ázni. Ezután szűrjük le, és ha kihűlt  fogyasszuk. A tea természetes édes íze nem kíván utóízesítés, de aki a nagyon édes ízeket szereti, mézzel tovább édesítheti.

A bodzavirág teát változatosabbá lehet tenni, menta vagy citromfű hozzáadásával.

Bodza teakeverék meghűlésre:

Hozzávalók: kb. 3 dkg szederlevél, 3 dkg bodzavirág, 3 dkg hársfa tea, 3 dkg borsmenta.

Elkészítése: 1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk.

forrás: http://teaunnep.hu/bodza-tea-variaciok.html

Article source: http://kert.kromek.hu/?p=129