Koraszülöttek haltak meg a miskolci kórházban

Nhny nap alatt tbb koraszltt halt meg a Miskolcon tallhat Borsod-Abaj-Zempln Megyei Krhz s Egyetemi Oktat Krhzban. A hatsgok jrvnyra gyanakodnak, ezrt tbbek kztt szigortottak a csecsemosztly higins rendszablyain, s folyamatosan ellenrzseket tartanak. A krhz igazgatja szerint sz sincs fertzsrl. Orbn Viktor arra utastotta a krhzat felgyel szerveket, hogy a vizsglat idejre fggesszk fel az igazgazt, a kormny pedig az gyszsgen tesz bejelentst az gyben.

Az EMMI Egszsggyrt Felels llamtitkrsga az Orszgos Tisztiforvosi Hivatalon keresztl 2013. augusztus 8-n azonnali vizsglatot indtott a Borsod-Abaj-Zempln Megyei Krhz s Egyetemi Oktat Krhz Koraszltt-jszlttpatholgiai Centrumban, mert a koraszltt osztlyon nhny nap alatt tbb, igen kis sly, nem kellen fejlett koraszltt csecsem letmkdst nem sikerlt fenntartani – rta az Emberi Erforrsok Minisztriuma (EMMI).

A krhz augusztus 8-n jelentette az eseteket a szakhatsgoknak. „Mivel az esetek halmozdsa felvetette egy esetleges fertzs lehetsgt, az egszsggyi hatsg jrvnygyi vizsglatot kezdett.” – rtk. A krhz azonnal meghozta a legfontosabb jrvnygyi intzkedseket: tszerveztk az rintett osztlyon az elhelyezst, a higins rendszablyok fokozott betartsa mellett folyamatos ellenrzst vgeznek, illetve jelent szolglatot mkdtetnek.Csiba Gbor, a krhz igazgatja ugyanakkor a hvg.hu-nak azt mondta, nincs sz semmifle fertzsrl.

Az elhunyt koraszlttektl vett mintkat az OEK Nemzeti Referencia Laboratriumban jelenleg is vizsgljk. Az Orszgos Epidemiolgiai Kzpont (OEK) s az Orszgos Tisztiforvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntart Gygyszerszeti s Egszsggyi Minsg- s Szervezetfejlesztsi Intzet (GYEMSZI) megtette a szksges lpseket, vintzkedseket s errl folyamatosan tjkoztatja az EMMI-t.

A szakhatsgok mellett a miniszterelnk is rendkvli vizsglatot rendelt el az gyben. Orbn Viktor arra utastotta dr. Szcska Mikls egszsggyrt felels llamtitkrt, Trk Krisztint a GYEMSZI figazgatjt, valamint Paller Judit orszgos tiszti forvost, hogy haladktalanul kezdjk meg a helysznen a vizsglatot. A Miniszterelnk utastotta a GYEMSZI -t, hogy a vizsglat idejre fggessze fel a Krhz igazgatjt. A Kormny az gyszsgen is bejelentst tesz az gy krlmnyeinek kivizsglsra.

Nemrg jtottk fel

A koraszlttek sorozatos hallozsrl korbban semmi hr nem volt. Az oszlyrl ppen nhny hete rt a Boon.hu, hogy a koraszltteket ellt centruma csaknem 400 milli forintot nyert unis plyzaton egyebek mellett inkubtorok, intenzv llegeztetk, infzis pumpk beszerzsre.

Amennyiben brmilyen informcival rendelkezik a krhzban trtnt hallesetekrl, krjk rjon ahirek@origo.hucmre.

Article source: http://www.origo.hu/itthon/20130812-sorra-halnak-a-koraszulottek-a-miskolci-korhazban.html


Cimke:

Ez a bejegyzés 2013. augusztus 12. hétfő 17:17, perc időpontban készült a ” Egyéb” kategóriában.
Ha nyomon szeretnéd követni akkor add a hircsatornákhoz RSS 2.0.

Article source: http://rajtmester.hu/?p=19526