Merényletsorozat Bagdadban

A legfrissebb sszestsek szerint 69 ember meghalt, s tbb mint 150-en megsebesltek szombat este az iraki fvrosban, Bagdadban, miutn autba rejtett pokolgpek robbantak sita tbbsg vrosrszekben – jelentette az iraki biztonsgi szervek illetkeseire hivatkozva az al-Dzsazra katari arab hrtelevzi.

sszehangolt mernyletsorozat rzta meg Irakotszombaton, a ramadn bjthnapot kvet hromnapos muszlim nnep, az d al-fitr utols napjn. Aklnbz zsfolt helyszneken – piacokon, ttermek s kvzk kzelben – sszesen 12 robbans volt. A korbbi hrek legalbb 50 halottrl s kilenc terrorcselekmnyrl szltak.

Mernylet trtnt szombaton Bagdadtl 170 kilomterre szakra, Tz Hurmatuban is, itt legalbb tzen meghaltak s 45-en megsebesltek. A mernylet clpontja az egyik iraki kurd prt szkhza volt, de a mernylnek nem sikerlt megkzeltenie az pletet a szigor biztonsgi intzkedsek miatt.
Jliusban tbb mint ezer ember halt meg Irakban mernyletekben, utoljra t ve volt ennyi hallos ldozat egy hnap alatt.

Az arab orszgban kijult a szunnita s a sita felekezetek kztti szembenlls, megfigyelk szerint tbbek kztt a szriai polgrhbor tpllja a feszltsget. Szriban tbb radiklis szunnita iszlamista csoport harcol Bassr el-Aszad elnk s sita szvetsgesei – tbbek kztt Irn s a libanoni Hezbollah – ellen. A szriai harcok nyomn kilezdtt a felekezeti szembenlls Libanonban is.

Article source: http://www.origo.hu/nagyvilag/20130810-merenyletsorozat-bagdadban.html


Cimke:

Ez a bejegyzés 2013. augusztus 11. vasárnap 05:15, perc időpontban készült a ” Egyéb” kategóriában.
Ha nyomon szeretnéd követni akkor add a hircsatornákhoz RSS 2.0.

Article source: http://rajtmester.hu/?p=19500