Botrány miatt hátrál az USA

Barack Obama amerikai elnök kijelentette pénteken, a kongresszussal együtt azon fog dolgozni, hogy fokozzák az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programjainak átláthatóságát, s létrehozzanak egy független szakértői testületet az adatgyűjtési technológiák felülvizsgálatára.

Fehér házi sajtóértekezletén Obama azt mondta, együtt akar működni a törvényhozással abban, hogy ellenkező hangok is eljussanak az elé a titkos bíróság elé, amely mérlegeli és jóváhagyja a kormány tömeges felderítési erőfeszítéseit.

Az NSA-nál létrehoznak egy új tisztséget a polgári jogok érvényesítésének megfigyelésére. A nagyobb átláthatóság érdekében új internetes lapot hoznak létre, hogy a polgárok információkat szerezzenek a szakszolgálatok munkájáról.

Obama közölte, hogy együtt kíván működni a kongresszussal abban is, hogy “megfelelő reformokat” foganatosítsanak a jogvédő csoportok által régóta bírált, “Hazafias törvény” (Patriot Act) nevű terrorelenes jogszabályban.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni hetekben, a Bush-kormányzat által elfogadott jogszabály alapján bizonyos kormányzati ügynökségeknek lehetőségük van arra, hogy bírósági felhatalmazás nélkül titokban lehallgassák gyanúsnak ítélt személyek kommunikációját.

A törvényt a Bush-kormány idején élesen bírálták demokrata párti politikusok, köztük maga Obama is, aki akkoriban szorgalmazta a jogszabály érvénytelenítését, majd hatalomra kerülve meghosszabbította a törvény hatályát.

Kitért arra a kérdésre is, hogy hazafinak vagy árulónak kell-e tekinteni Snowdent. “Nem hiszem, hogy Snowden hazafi volt” – mondta Obama, és hozzátette, hogy amennyiben ha úgy gondolja, hogy igaza volt, akkor bíróság előtt kell kiállnia nézetei mellett.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja volt, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről.

Article source: http://index.hu/kulfold/2013/08/09/atlathato_megfigyeleseket_iger_obama/


Cimke:

Ez a bejegyzés 2013. augusztus 9. péntek 23:11, perc időpontban készült a ” Egyéb” kategóriában.
Ha nyomon szeretnéd követni akkor add a hircsatornákhoz RSS 2.0.

Article source: http://rajtmester.hu/?p=19478