Az amerikai olajforradalom megoldja a gondokat

Az amerikai palaolaj forradalom révén a jövőben könnyebben elkerülhetők lesznek a nagyobb olajár ingadozások – véli az International Energy Agency. A párizsi székhelyű szervezet szerint a növekvő kitermelés miatt olyan problémákat is lehet kezelni, mint a különböző termelés leállások, melyek előfordulhatnak. Az Arab Tavasz idején például a líbiai termelés állt le szinte teljesen és évekig nem lehetett számítani az iraki termelésre sem.

A Reuters számításai szerint Irak napi olajkitermelése hathavi mélypontra, napi 3 millió hordó alá esett az előző hónapban, főként a csővezetékek elleni támadások miatt. Az IEA úgy véli, 300-500 ezer hordóval csökkenhet szeptembertől az iraki olajexport a hajóállomások felújítása miatt, de az is látható, hogy az utóbbi hónapok során inkább csökkenő pályán volt a kitermelés.

forrás: Investor.hu

Líbiában sem túl jó a mostani helyzet a legfrissebb információk szerint, mivel a 2011-es polgárháború óta a legalacsonyabb szinten van az olajtermelés, leginkább tüntetések, lázadások miatt. Mint arról az Investor.hu is beszámolt, az OMV-nak le kellett állítani június végén a líbiai termelését néhány napra. A becslések alapján a tényleges exportkapacitás egyharmadát használja ki jelenleg Líbia.

forrás: Investor.hu

Az IEA szerint Algériában és Nigériában is lehetnek problémák a biztonsággal, emiatt a párizsi székhelyű szervezet úgy véli, nem az olaj iránti kereslet gyengülése okozhat gondot, hanem inkább kitermeléshez kapcsolódó fennakadások jelenthetnek problémát.

Az OPEC adataiból kiderül, hogy júniusban napi 30,31 millió olajat hoztak a felszínre, ami havi szinten napi 100 ezer, míg éves szinten 1,1 millió hordós csökkenést jelent. Ennek hátterében pedig az iraki és líbiai kitermelés csökkenése áll. Szaúd-Arábia hiába tornázta fel 12 havi csúcsra a kitermelését, napi 9,8 millió hordóra, nem tudta ellensúlyozni a csökkenést.

forrás: Investor.hu

Az IEA adatai szerint a nem OPEC országokba tartozók olajkitermelése viszont napi 570 ezer hordóval 54,9 millióra nőtt júliusban éves szinten. A bővülés oroszlánrészét pedig az USA 40 százalékos megugrása okozza.

Forrás: Investor.hu

Kisebb lehet a keresletnövekedés

Az IEA úgy számolja, 2014-ben napi 1,1 millió hordóval nőhet meg az olaj iránti kereslet, de ez 100 ezer hordóval kisebb a korábbi becsléstől. Emögött főként az áll, hogy az IMF globális növekedési prognózisát, így az IEA is visszavágott az előrejelzéséből. Idén egyébként 900 ezer hordó lehet a napi kereslet bővülés.

A jövő évi növekedési számokból az látszik, hogy az OPEC a legoptimistább, ők napi 1,22 millió hordós bővüléssel számolnak, míg az amerikai EIA viszont csak 1,04 millió hordóssal.

Article source: http://www.investor.hu/news/elemzesek/20130809-az-amerikai-olajforradalom-megoldja-a-gondokat.html


Cimke:

Ez a bejegyzés 2013. augusztus 9. péntek 17:10, perc időpontban készült a ” Egyéb” kategóriában.
Ha nyomon szeretnéd követni akkor add a hircsatornákhoz RSS 2.0.

Article source: http://rajtmester.hu/?p=19474