Amerikai hackereketől rettegnek a német cégek

Felerősödött a félelem az Egyesült Államokból érkező informatikai támadásoktól a német gazdaság szereplői között.

Felerősödött a félelem az Egyesült Államokból érkező informatikai támadásoktól a német gazdaság szereplői között az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtő tevékenysége miatt kirobbant botrány terebélyesedésével párhuzamosan.

A német cégek eddig főleg Kína és Oroszország felől számítottak a fejlesztéseik, terveik, belső információik megszerzésére irányuló informatikai támadásoktól. Az Ernst Young nemzetközi üzleti tanácsadó társaság új felmérése szerint viszont újabban amerikai támadások lehetőségével is számolnak.  A vállalatok leginkább attól tartanak, hogy külföldi versenytársak próbálkozhatnak érzékeny üzleti adatok megszerzésével. A megkérdezett 400 cég közül nagyjából minden negyedik (26 százalék) nyilatkozott úgy, hogy ez a legnagyobb veszély. A veszélyesnek tartott szereplők listáján a második helyen 17 százalékos említési aránnyal a külföldi állami szervek és titkosszolgálatok állnak. A harmadik helyre a belföldi versenytársak, a negyedikre az alkalmazottak kerültek.

Országok szerinti bontásban továbbra is Kínát tartják a legveszélyesebbnek, a megkérdezettek 28 százaléka szerint az ázsiai országból érkezhetnek leginkább támadások. A második helyen 26 százalékkal az Egyesült Államok áll. Két évvel korábban még csak a német vállalatok 6 százalékánál vélték úgy az informatikai biztonságért felelős vezetők, hogy Amerika veszélyes lehet. A német vállalatok eddig csak keletről sejtettek veszélyt, de már azzal is számolniuk kell, hogy nyugati titkosszolgálatok is kiterjedt megfigyelést végeznek – mondta Bodo Meseke, az Ernst Young  egyik részlegének vezetője.

Az Ernst Young hétfőn mutatta be felmérését, majd a Spiegel Online hírportál közölt beszámolót, amely szerint a német cégek az NSA-botrány nyomán egyre inkább tartanak amerikai támadásoktól, és megszigorították az informatikai biztonsági előírásokat. Az Airbus légi- és hadiipari konszernnél – amely korábban EADS néven működött – újabban minden fontos dokumentumot csak kinyomtatva, papíron továbbítanak. Digitális formátumban kizárólag olyan anyagokat szabad elküldeni, amelyek nem tartalmaznak érzékeny adatokat, és akár nyilvánosságra is kerülhetnek.

A német cégek eddig is nagyon körültekintőek voltak, a Spiegel Online szerint krimibe, vagy éppen a paranoiáról szóló szakkönyvekbe illő megoldásokat alkalmaznak. A BMW menedzserei például a külföldi utakra nem vihetik magukkal vállalati telefonjukat, hanem mindig egy-egy új készüléket kapnak, amelyet a kiküldetés után leselejteznek. Az Evonik vegyipari óriáscégnél a vezetői értekezleteken bádogból készült kekszes dobozokban – megannyi Faraday-kalitkában – helyezik el a mobiltelefonokat, hogy senki se hallgathassa le a megbeszéléseket. A Volkswagen központjában rendszeresen átvizsgálják a tárgyalótermeket, lehallgató-készülékek után kutatva, és a cég egy saját légitársaságot működtet, amelyet a Kajmán-szigeteken jegyeztek be, de nem adóoptimalizálási célból, hanem azért, hogy nehezebb legyen azonosítani a gépeket, és követni, hogy a felső vezetés tagjai merre járnak-kelnek a világban. Az Airbusnál – az amerikai Boeing európai versenytársánál – már régen megtiltották az amerikai iPhone és az iPad használatát.

Edward Snowden, az NSA volt munkatársának kiszivárogtatásaiból kiderült, hogy az NSA titkos adatgyűjtő tevékenysége nemzetközi összevetésben kiemelkedően nagy mértékben érinti Németországot, a világ egyik vezető iparhatalmát. Az eddigi adatok alapján az amerikai szolgálatok nem végeztek ipari kémkedésnek minősülő tevékenységet német cégekkel szemben, de lehet, hogy csak ügyesek voltak, és eltüntették a nyomaikat – írta a Spiegel Online. 

A hírportál szerint naponta több százezer informatikai támadás éri Németországot. Egyedül az SAP-nál, a legnagyobb német szoftverfejlesztő cégnél naponta nagyjából 100 támadást regisztrálnak. Hasso Plattner, a cég egyik alapítója elmondta: nyugtalanító, hogy az amerikai megfigyelő tevékenység éppen Németország déli részére koncentrálódik, ahol a legtöbb technológiai vállalkozás működik.

A nyugtalanság egyre inkább terjed a német vállalatok körében, nagyon sokan aggódnak, hogy az NSA mit tesz a rájuk vonatkozó adatokkal – mondta a Spiegel Online-nak Ulrich Brehmer, a vezető német gazdasági érdekképviseletek biztonsági kérdésekre szakosodott munkacsoportjának (ASW) vezetője. A szakember szerint nem arról van szó, hogy az amerikai szolgálatok szándékosan kifürkészik a német vállalatok üzleti titkait, és továbbadják hazai cégeknek, az viszont aggasztó, hogy az amerikai hírszerző szervezetek számos külső tanácsadó céggel dolgoznak együtt. “Ki tudja, hogy ezek a magáncégek eladnak-e információkat az érdeklődőknek itt-ott” – mondta Brehmer, aki szerint az ilyen típusú visszaélés veszélye komoly fenyegetés.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/amerikai_hackereketol_rettegnek_a_nemet_cegek