Autonómia-nap az EMI-táborban

Augusztus 7-én megnyitja kapuit Erdély legnagyobb nemzeti fesztiválja, az immár kilencedik alkalommal megszervezésre kerülő EMI-tábor.

Augusztus 7-én megnyitja kapuit Erdély legnagyobb nemzeti fesztiválja, az immár kilencedik alkalommal megszervezésre kerülő EMI-tábor. A Gyergyószentmiklóstól 12 kilométerre fekvő borzonti Dorka Panzióban kezdődő fesztivál az évek során olyan fórummá alakult, ahol lehetőség nyílik a közéleti problémák megvitatására. Ennek fényében a tábor zárónapján az autonómiáról lesz szó. A vasárnapi program társszervezője a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) lesz.

Az Előadósátor programkínálatában idén több külföldi meghívott is szerepel, így augusztus 11-én a katalán függetlenségi törekvések kerülnek terítékre Marc Gafarot képviselő előadásában. Az autonómia gazdasági vetületeiről Philipp Erschbaurner dél-tiroli, Daniel Laspra katalóniai, valamint Molnár Judit erdélyi meghívottak beszélnek majd, délután pedig az erdélyi autonómia kerül górcső alá. Ekkor Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Miren Martiarena, a nemzeti régiók védelmére indított európai kezdeményezés polgári bizottságának baszk tagja, Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, valamint Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt alenöke tartanak előadát.

Mivel az Erdélyi Magyar Ifjak és a Székely Nemzeti Tanács elkötelezett célja az autonómia intézményének népszerűsítése, a két szervezet együttműködése kézenfekvőnek tűnt, mely azonban nem az első ilyen eset: a 2012-es EMI-táborban külön Autonómia-sátrat működtettek az SZNT önkéntesei.

Mindezek mellett, idén is üzemelnek a különböző tematikus sátrak (Ifjúsági és művészsátor, a Kézműves sátor, a Keskeny út sátor stb.), a legkisebb táborozók pedig a Gyereksátorban tölthetik el hasznosan az idejüket. Csép Sándor emlékének adózva, a róla elnevezett sátorban, népesedésügyi kérdéskörökben hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Nem maradnak el a délutáni borkóstolók sem, és a nap végén a Kis-színpadon is különleges produkciókkal találkozhatnak a táborozók. Esténként minőségi magyar élőzenére bulizhatnak a látogatók, hiszen a tábor zenei kínálatából idén sem hiányozhat a Kárpátia és az Ismerős Arcok zenekar, de fellép az Edda Művek, az Ossian, a Depresszió és a Dalriada is. Néhány év kihagyás után újra az EMI-tábor színpadára lép a Romantikus Erőszak, az erdélyi magyar zenét pedig a Transylmania és a Knock Out képviselik. A fesztivál zárónapján a Hooligans zenekar szórakoztatja majd a résztvevőket.

Mivel az EMI-tábor belépői idén sem drágultak, így a tavalyi évhez hasonlóan, 21 RON-ba kerül a napijegy, míg 93 RON-ba az egész hétre (öt napra) szóló belépő. 2013-ban is lesz családi jegy, mely megvásárlásával kedvezményesen vehetnek részt a magyar családok: két felnőtt és egy gyerek belépőjének megváltásával a további gyerekjegyek megvásárlásától eltekintenek a szervezők.

Az EMI-tábor ideje alatt rendszeres buszjáratok közlekednek Gyergyószentmiklós és az EMI-tábor, valamint Gyergyóalfalu és az EMI-tábor között. Ezek programja – számtalan egyéb információval és hasznos tudnivalóval együtt – a www.emitabor.hu/erdely honlapon érhetőek el.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/autonomia_nap_az_emi_taborban