Új honfoglalók és a Koltai család a top adósok között

A múlt héten is közzétette a NAV a legmagasabb jogerős adóhiány-megállapítással rendelkezők listáját. Az élen egy energiaszolgáltató, az EMFESZ, a magánszemélyeknél pedig a győri illetőségű Pintér Dávid áll.

A múlt héten is közzétette a NAV a legmagasabb jogerős adóhiány-megállapítással rendelkezők listáját. Az élen egy energiaszolgáltató, az EMFESZ, a magánszemélyeknél pedig a győri illetőségű Pintér Dávid áll. 2. és 15. helyet „szerzett” Koltai Róbert és családja, az „előkelő” 102. helyen egy izraeli érdekeltségű, budapesti lakópark-beruházást végző cég található.

Mint minden negyedévben, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzéteszi azon vállalkozások és magánszemélyek feketelistáját, akiknél jogerősen nagy összegű megállapítást tettek. Az összeghatár cégek esetében 100, magánszemélyek (ide tartoznak az egyéni vállalkozók is) esetében pedig 10 millió forint.

Gáz van a filmiparban

Az adótartozással rendelkezők kétes dicsőségtábláját az EMFESZ nevű gázszolgáltató vezeti, az adóhatóság által megállapított adóhiány csaknem 1 milliárd 265 millió forint, így a tartozás jogkövetkezményekkel (bírság, késedelmi pótlék stb.) együtt eléri a 2 milliárd 400 millió forintot. Második helyen a Prometrium Kft. áll. Itt a megállapított adóhiány összege valamivel kevesebb volt, „csak” 1 milliárd 238 millió forint, azonban bírsággal és pótlékkal együtt ez már meghaladja az EMFESZ tartozását: a Prometrium 2 milliárd 570 millió forinttal tartozik az adófizető állampolgároknak.

E cég nem először szerepel a hírekben. 2010 decemberében az Index írta meg, hogy Koltai Róbert és Pogány Judit fiát, P. Koltai Gábort két társával előzetes letartóztatásba helyezték adócsalás és adóra elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanújával. Az egyik hűvösre tett figura az a Csáki Zoltán, aki e Prometrium Kft. ügyvezetője és tulajdonosa is. Akkor a VPOP azt közölte: fiktív számlák felhasználásával a mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, valamint értékesítésével foglalkozó cégek 2,3 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést, és ez az összeg a nyomozás során még tovább nőhet. A filmek gyártására és értékesítésére a hírek szerint egy komplex számlázási láncolatot hoztak létre, amelyben a filmek finanszírozásában és az értékesítésben résztvevő offshore cégek, valamint az áfa-visszaigénylő pozícióba kerülő gazdasági társaságok mellett hamis, fiktív költségszámlákat kibocsátó cégek is megtalálhatók voltak – írta az Index. A Prometrium Kft. korábban már kétszer is szerepelt a magas adóhiányos feketelistán: a cégadatok szerint 2012 júliusában csaknem 200 millió, 2013 januárjában pedig újabb 295 millió forint adóhiányt és bírságot, pótlékot szabott ki rájuk az adóhatóság. A cég egyébként 2011 nyara óra végelszámolás alatt áll.

Akárcsak magának P. Koltai Gábornak a cége, a Filmsziget Kft., és amelyik e lista 15. helyén tanyázik. A céginformációs adatok szerint P. Koltai szülei közül Pogány Judit 2009 márciusáig, Koltai Róbert pedig a mai napig fiukkal együtt tulajdonosai, illetve tulajdonosai voltak a cégnek, melynek a mostani megállapítással több mint 923 millió a „sara” az állam felé.

Az a híres-neves bosnyák borvidék…

Három adóhatósági ellenőrzés révén is szerepel a listán a Péter Borászat és Szőlészet Kft. E vállalkozás mindösszesen 2 milliárd 427 millió forinttal károsította meg az adófizetőket. Ám nagy valószínűséggel bottal üthetjük a pénz nyomát. A cég ugyanis egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, tulajdonos-ügyvezetője pedig Josip T…, izé, Kaya Ibr…, szóval Krcko Janko mosztári illetőségű személy.

Kérdés, e boszniai fiatal(?)embernek mi megy jobban: a borászkodás vagy az adófizetés? A cége ugyanis 2012 decembere óta áll végrehajtás alatt. Szerencsére az előző tulajdonosok még épp időben kiszálltak a vállalkozásból…

Felvásárolták Magyarországot

Szintén a nagy megállapításos feketelistán található az izraeli hátterű Marina Part Construction Kft. Az Autoker-csoporthoz tartozó cégnél a revizorok 114 millió 583 ezer forint adóhiányt tárak fel, amihez 95 millió 980 forint bírság és pótlék társul. Így az izraeliek a magyar államháztartásnak több mint 200 millió forinttal tartoznak és ezzel a feketelista 102. helyére tornázták fel magukat. A cégadatbázisban a cég egykori és jelenlegi ügyvezetői között olyan nevek olvashatók, mint Shlomo Hollander (anyja neve: Daliba Zabary) holoni, Eliav Maimon (anyja neve: Madlain Maimon) tel-avivi, Uri Urieli (anyja neve: Bruria Urieli) szintén tel-avivi vagy Harvey Charles Zeller (anyja nava: Rose Greenfield) houstoni lakos. 2010-ig résztulajdonosa volt az izraeli Hetzliában bejegyzett Scorpio (BSG) Ltd. is.

A Marina Part Construction Kft. egy olyan céghálónak a része, mely az Autokeren kívül (mellett) több külföldi érdekeltséggel is rendelkezik vagy rendelkezett, de a szálak valahogy mindig az izraeliekhez vezetnek. Ilyen az Amir Holding Kft., mely a savioni (szintén Izrael) Amir család vállalkozása, de 2007 végéig közvetlen befolyással volt benne a cipruson (Limasszol) bejegyzett ER Trading Ltd. nevű résztulajdonos vállalkozásnak is.

Résztulajdonos volt a Marina Part Constructionben továbbá az A. P. Management Szolgáltató Kft., melyben szintén az Amir családot, a már említett ER Trading Ltd.-t, valamint a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Sunset Trade Investments Inc.-t, illetve a szintén ciprusi Nicosiában bejegyzett Fesuno Investments Ltd.-t találjuk. Ám a „főnök” a 96,7 százalékos befolyással rendelkező ER Trading. Az A. P. Management 2004-ben beolvadt az Autoker Rt.-be.
A Marina Part Constructionnak jelenleg is tulajdonosa az Almarina Kft., melynek ügyvezetője a Ramat Heshoronben (meglepő módon: Izrael) élő Avraham Levi, tulajdonosa pedig az ő 96,7 százalékos tulajdonát képező AL 2001 Ingatlanforgalmazó Kft.

Végül e Marina Part Constructionnek résztulajdonosa a ROR Holding Kft. is. Melynek ügyvezetője a cégadatok szerint most Houstonban, korábban az izraeli Ramat Ilanban élő Ohad Yannay (anyja neve: Batia Herskovitz) és Ron Alizier (anyja neve: Yona Sharon). A ROR Holding Kft. egyetlen tulajdonosa a ciprusi Limasszolban bejegyzett Lunerburg Trading Ltd.

És hogy miért is foglalkoztunk ennyit e céggel? Mint már említettünk, a Marina Part Construction Kft. cakli-pakli 210 millió 563 ezer forinttal lóg nekünk, magyar adófizetőknek. Ám ők korábban osztalékot is fizettek fent részletezett tulajdonosaiknak. Nem is keveset, a cégadatok szerint 2007-ben 65, 2008-ban 102, 2009-ben pedig 111 millió forint, azaz 3 év alatt összesen 278 millió forint osztalék ütötte a markukat, azaz lapátolhatták ki az országból..Mindeközben a több mint 1100 lakásból álló Duna-parti Marina lakóparkjuk partrendezését e videón látható „igényes” módon oldották meg:

DZ – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/uj_honfoglalok_es_a_koltai_csalad_a_top_adosok_kozott