"Aggasztóan csökken" a cigány egyetemisták száma

A Romaversitas Alapítvány szerint az elmúlt három év oktatáspolitikája miatt csökken a roma értelmiségiek száma. Egyre kevesebben fognak eljutni az érettségiig.

képDaróczi Gábor, a felsőoktatásban tanuló „hátrányos helyzetű” roma hallgatókat segítő Romaversitas Alapítvány igazgatója szerint az elmúlt három év oktatáspolitikája miatt csökken a cigány értelmiségiek száma.

Az igazgató a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, míg korábban nem volt száz alatti jelentkezőjük, tavaly 68, idén pedig csak 75 roma fiatal felvételizett az alapítvány ösztöndíjas helyeire.

„Sajnos egyre kevesebben jutnak el az egyetemig a legrosszabb helyzetű fiatalok közül. Néhány éve még 40 százalék körül volt azoknak a hallgatóinknak az aránya, akik zsákfalvas kistelepülésről, nagyon mély szegénységből jöttek, idén ez mindössze 20-25 százalék, ami világosan jelzi, hogy ennek a rétegnek a diploma megszerzése elérhetetlen távolságba került” – magyarázta Daróczi.

Szerinte a cigány családok gyerekei elől elvágja a mobilitási utat, hogy a szakiskolai képzést nem az érettségit adó iskola felé tolták el, és a tankötelezettséget 16 éves korra szállították le. Mint jósolta, a kormány hibás oktatáspolitikája miatt a következő években egyre kevesebb roma diák fog eljutni az érettségiig, és így a felvételiig.

Fogadjon be egy okos romát!

Elmondása szerint a Romaversitas Alapítvány hosszú évek óta nem kap állami támogatást, és bár a szervezet nagy reményeket fűzött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavalyi, roma szakkollégiumok támogatására kiírt pályázatához, a feltételeket úgy alakították, hogy a szervezetnek esélye sem volt pályázni.

„Magánszemélyek felé fordulunk, és azt kérjük, ha van egy üres szobájuk vagy lakrészük, ami üresen áll, esetleg kiadnák, de a pénzről le tudnának mondani, akkor ezt ajánlják fel egy okos roma egyetemistának, aki a mi közvetítésünkkel így lakhatáshoz juthatna” – mondta Daróczi.

nol.hu – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/aggasztoan_csokken_a_cigany_egyetemistak_szama