A nácikról venne példát a japán miniszterelnök-helyettes

A náci Németország példájából meríthetne ihletet Japán az alkotmány reformjánál – jelentette ki Aszo Taró. A Simon Wiesenthal Központ felrobbant.

birodalomA náci Németország példájából meríthetne ihletet Japán az alkotmány reformjánál – jelentette ki Aszo Taró miniszterelnök-helyettes, kiváltva ezzel a Simon Wiesenthal Központ heves bírálatát.

“A Weimari Köztársaság alkotmányát szép csendesen a náci Németország alkotmányával váltották fel: miért ne merítenénk mi is ihletet ebből a taktikából?” – jelentette ki Aszo Taró egy konzervatív kutatóközpont által hétfőn szervezett vitán.

A Simon Wiesenthal Központ azonnal közölte, hogy “a vezetők a kormányzás terén csak olyan leckéket vonhatnak le a náci Harmadik Birodalomból, hogy mik azok, amelyeket nem szabad elkövetni”.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő szerdán nem volt hajlandó a Simon Wiesenthal Központ reagálása kapcsán nyilatkozni, mondván, hogy “erre Aszo miniszterelnök-helyettes az illetékes”.

A nemrégiben újabb választási győzelmet aratott jobboldali Liberális Demokrata Párt (PLD), Abe Sindzó kormányfő pártja közölte: módosítani kívánja a második világháború után az Egyesült Államok által Japánra kényszerített pacifista alkotmányt. A bejelentés aggodalmat váltott ki a szomszédos Kínában és Dél-Koreában, amelyekkel amúgy is feszült Japán viszonya.

A pénzügyminiszteri tárcát is betöltő Aszo Taró a „bakijairól” ismert. Az év elején bocsánatot kellett kérnie, miután felszólította az életük vége felé járókat, haljanak meg “gyorsan”, hogy csökkenjenek az egészségügyi kiadások.

 

MTI nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_nacikrol_venne_peldat_a_japan_miniszterelnok_helyettes