A trafiktörvény megváltoztatja a dohányosok negyedét

A dohányosok 13 százaléka gondolja, hogy a trafiktörvény hatására ritkábban vásárol majd cigarettát, így kevesebb cigit fog szívni.

cigiA dohányosok 13 százaléka gondolja úgy, hogy hatással, 11 százaléka pedig azt, hogy jelentős hatással lesz rá a trafiktörvény. Ugyanakkor 38 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem, 21 százalék pedig azt, hogy inkább nem lesz rá hatással a jogszabály – derül ki a Szinapszis Kft. kutatásából.

A WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából végzett, az MTI-nek kedden eljuttatott felmérés összegzése szerint a nemek tekintetében nincs különbség, míg életkor szerint vizsgálva főként a fiatalabbak érzik úgy, hogy a jövőben megváltoznak dohányzási szokásaik.

A dohányosok 13 százaléka gondolja, hogy a trafiktörvény hatására ritkábban vásárol majd cigarettát, így kevesebb cigit fog szívni. Mintegy 5 százalékuk viszont úgy látja, hogy várhatóan kevesebbszer jár majd a kijelölt értékesítési helyeken, de akkor egyszerre nagyobb mennyiséget szerez be, vagyis összességében az általa elszívott cigaretta mennyisége nem csökken. Azt 4 százalék válaszolta, hogy a korlátozások miatt töltős, illetve sodrós cigarettára tér át.

Az idén májusban végzett felmérés alapján a dohányosok egy hónapban átlagosan 17 800 forintot költenek cigarettára, 60 százalékuk legalább 10 ezer forintot áldoz káros szenvedélyére. Az aktuálisan becsült összeg csaknem kétezer forinttal magasabb, mint a 2011-ben mért.

A megkérdezettek 35 százaléka kissé, 28 százalékuk pedig jelentősen többet költ cigarettára, mint egy-két évvel korábban, és szinte kivétel nélkül mindegyiküknél a dohányáruk drágulása okozta a terhek növekedését.

A dohányosok 16 százaléka esetében nem változott a kiadás, míg csaknem 20 százalék kevesebbet költ. A kiadást mérséklők fele az elszívott mennyiség csökkentésével érte ezt el, míg egyharmaduk a dobozosról a töltős vagy sodrós cigire váltott.

A válaszadók körülbelül felének megterhelő a havonta kifizetett összeg, főként az alacsonyabb jövedelműeknek. A cigarettázással járó magas kiadások, illetve a szigorítás hatására emelkedhet a lakosság körében a leszokási kedv – állapította meg a Szinapszis.

A kutatást online kérdőíves módszerrel végezték ez év májusában, összesen 677 dohányos részvételével. A válaszadók 46 százaléka férfi, 54 százaléka nő volt, életkor alapján 43 százalékuk legfeljebb 35 éves, 30 százalékuk 36-55 év közötti, míg 23 százalékuk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes, végzettség alapján a megkérdezettek döntően legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, jövedelmük átlagos.

 

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_trafiktorveny_megvaltoztatja_a_dohanyosok_negyedet