Kiszolgálnak 18 éven aluliakat a dohányboltokban?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral fog fellépni a fiatalkorúak kiszolgálása ellen.

cigiA Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat dohánytermékkel – közölte az NFH kedden.

A tájékoztatás szerint az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen.

A fogyasztóvédelmi hatóság közölte, hogy az országosan lefolytatott eddigi több mint 200 ellenőrzésből 118 esetben a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával vizsgálták a jogszabályi tilalom betartását, és ebből 17 alkalommal – 14 százalékánál – állapítottak meg jogsértő kiszolgálást, 34 alkalommal – 28 százaléknál – pedig azt, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére nem szólította fel a fiatalkorút a távozásra.

Míg tavaly a kereskedők 58 százaléka értékesített cigarettát 18 éven aluliaknak, a jelenlegi 14 százalékos adat jelentős javulást mutat – értékelte közleményében a fogyasztóvédelmi hatóság.

A pozitív tendencia ellenére a fogyasztóvédelmi hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – azon vállalkozásnál, amely a fiatalkorút kiszolgálja a bírság kiszabása mellett a dohánytermék forgalmazását 30 napra megtiltja, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratja. Azon üzletek, ahol bár kiszolgálás nem történik, de a fiatalkorút nem szólítják fel az üzlet elhagyására, fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak – hangsúlyozta közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Néhány héttel ezelőtt a Blikkben jelentek meg leleplező fotók, hogy Csintalan Sándor, egykori országgyűlési képviselő, televíziós műsorvezető éppen cigit vásárol két fiatalnak a Nyugati tér egyik újonnan nyílt trafikjában. Kidierült, a fiatalok 18 éven aluliak voltak. Csintalan így indokolta csintalan tettét: „Én nem tudom megmenteni őket a káros szenvedélyektől, de legalább tapasztaltak egy kis emberséget. Igen, azt hiszem, máskor is segíteni fogok a hasonló korúaknak.”

A Magyar Tavasz Mozgalom felszólította a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. képviselőit, hogy kezdeményezzék a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény olyan irányú módosítását, amely egyértelműen kizárja a közoktatási intézmények 200 méteres körzetében bármilyen dohánytermék árusítását!

MTI nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/kiszolgalnak_18_even_aluliakat_a_dohanyboltokban