Vámosszabadi vezetése is tiltakozik a menekülttábor ellen

Kukorelli Norbert alpolgármester sajnálattal állapította meg, hogy a település képviselő-testülete a sajtóból értesült a határon nyíló menekülttáborról. 

A Jobbik megyei frakciója megdöbbenve értesült arról, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a Vámosszabadi határátkelőhely mellet menekülttábort kíván létesíteni a kormány. Az alporgármester június 17-én viszont közölte: a városvezetés sincs a tábor mellett.

Vámosszabadi vezetése mindent megtesz, hogy ne létesüljön menekülttábor a település határában – tette közzé a község honlapján az alpolgármester. Kukorelli Norbert sajnálattal állapította meg, hogy a település képviselő-testülete a sajtóból értesült a határon nyíló menekülttáborról. 

A független alpolgármester közlése szerint az önkormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel azon lesz, hogy a döntést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal visszavonja, hiszen az nemcsak Vámosszabadi lakosságát érinti, hanem a környező településeket, köztük Győrt is. Mint írja, első lépésként nyilvános rendkívüli testületi ülést tartanak, ahová rendészeti szakembert is meghívnak, hogy bővebben tájékozódhassanak a tervezett létesítmény hatásairól.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése múlt pénteki ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban. A héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

Korábban írtuk:

Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója a pénteki közgyűlésen jelentette be, hogy a vámosszabadi határátkelőnél található volt katonai szállás nyílt befogadó állomás lesz július 1-jétől, ahová akár 216 menekült is érkezhet – ismerteti a Kopetti Tamás és Takács Krisztián helyi képviselők által jegyzett közlemény.

Ennek értelmében – írják – főként koszovói, pakisztáni és észak-afrikai menekültek érkeznének ide. A tábor nyílt lesz, tehát a menekültek kedvük szerint ki-be járkálhatnak majd. A közelmúltban Debrecenben nyílt tábor az ott élők elmondása szerint pokollá téve a mindennapjaikat. Mindennaposak a verekedések, lopások, és az éjjelig tartó dorbézolások.

A Jobbik határozottan elítéli a menekülttábor létesítését és felszólítják a kormányt, hogy azonnal álljon el ettől az ötlettől. Amennyiben a helybéliek bármilyen formában, akár tüntetéssel akár aláírásgyűjtéssel tiltakozni kívánnak a döntés ellen, azt a párt minden erejével segíteni fogja – szögezik le. Vámosszabadi és környéke eddig egy békés hely volt és szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna! – zárul a közlemény.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/vamosszabadi_vezetese_is_tiltakozik_a_menekulttabor_ellen