Kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén (folyamatosan frissül!)

Budapesten a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna hétfőn. Pest megyében 241 embert telepítettek ki.

gatTovábbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult. Bécstől keletre tovább emelkedett a Duna vízszintje, akárcsak Magyarországon. Csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után. Egyre több hivatásos és önkéntes csatlakozik az árvízi mentéshez. Több mentőcsoport és csaknem ezer polgárőr is felajánlotta segítségét. A különböző politikai pártok és vezetőik is arra kérték szimpatizánsaikat, hogy segítsék a mentést. A Jobbik országos mozgósítást rendelt el. Az Új Magyar Gárda Mozgalom tagjai ismét a gátakon vannak! Cikkünk folyamatosan frissül!

Írja meg az Alfahírnek tapasztalatait az árvízzel kapcsolatban, legyen Ön is a tudósítónk! Várjuk beszámolóikat, információikat vagy küldjön fotót: szerk@alfahir.hu

08:37 – Kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

A kormányfő jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak. Nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről – jelentette ki Orbán Viktor.

Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte, a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni. Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy a Margitszigetet kilencméteres vízszintig tudják megvédeni.

8:32 – Győrújfalu felkészült

Győrújfalun tartózkodó munkatársainknak egy idős bácsi azt mondta, a polgármester felszólította az embereket, hogy az idősek hagyják el a házaikat a Duna környékén. Győrújfalunál teherautók hordják a földet, bár a falut már nem veszélyezteti az árvíz, a töltés magassága megfelelő. Fel vannak készülve a tetőzésre, csak a szivárgó vizeket kell megfékezni, ezért építenek különféle töltéseket még.

08:21 – Esztergomban kiürítik a Prímás-szigetet

Esztergomban, a Prímás-szigeten megszüntették az áram- és a vízszolgáltatást az árvíz miatt. Megkezdik a sziget átvizsgálását, hogy senki ne maradjon a területen – közölte a katasztrófavédelem esztergomi szervezetének vezetője csütörtökön.

Stolczenberger Tibor elmondta, hogy a Duna vízállása a városnál csütörtök reggel elérte a 655 centimétert, meghaladva ezzel a harmadfokú készültség szintjét. Éjfél és hajnali 5 óra között 15 centimétert emelkedett a víz szintje.

Nyúlgátakat építenek a 11-es úton Pilismarót és Esztergom között, csaknem egy kilométer hosszúságban, valamint a 111-es úton Dorog és Esztergom között kilencszáz méteren.

A vízügyi szakemberek a városi védvonalakat megerősítették, és fóliával vonták be. A Szent Erzsébet Iskola épülő tornatermének alapját elárasztották, nehogy a víz felnyomja a lemezalapot – ismertette Stolczenberger Tibor.


bp

Vízben állnak a padok az áradó Duna partján, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda este – MTI Fotó: Kallos Bea

bp2

Érdeklődők fényképezik a megáradt Dunát a Lánchíd pesti hídfőjénél – MTI Fotó: Kallos Bea


07:29 – Pest megyében 241 embert telepítettek ki

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője csütörtök reggel az MTI-vel. Spitz Alexandra elmondta: a Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni. Hozzátette: az érdi kirendeltség illetékességi területén 2, a vácin 18 településen folytatnak árvízi védekezést: Vác, Zebegény, Sződliget, Szob, Verőce, Nagymaros, Kismaros, Budakalász, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád, illetve Százhalombatta és Szigetszentmiklós területén.

Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Éjjel 20 ezer homokzsákot szállítottak a helyszínre, a munka éjszaka is félpályás útzár és rendőri biztosítás mellett zajlott. A 2-es út Dunakeszitől délre fekvő részén az árvízi védekezés miatt félpályás útlezárás van, a főváros felé tartókat a rendőrség eltereli – tette hozzá a szóvivő.

Tökölön az ártéren élőket és az ott gazdálkodókat a városi honlapon keresztül is tájékoztatják, és folyamatosan zajlik az értékek biztonságba helyezése. Kisoroszinál, Szentendrén, Nagymaroson, Visegrádon és Budakalászon szintén éjszaka is védekeztek. A munkába négy mentőcsoport is bekapcsolódik Kisoroszinál, Szentendrén, Nagymaroson és Visegrádon – tette hozzá Spitz Alexandra.

07:19 – A vártnál gyorsabban árad a Duna Pozsonynál

A korábban vártnál gyorsabb ütemben áradt a Duna Pozsonynál csütörtökre virradó éjjel, a folyó vízszintje reggel hét óra előtt már csaknem elérte az estére várt szintet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad. A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.

A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál – mondta Lubomír Andrássy, a pozsonyi árvízi válságstáb vezetője. Jelezte: bár a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátaknak már jelenlegi magasságukban is elégséges védelmet kell nyújtaniuk, mégis úgy döntöttek, hogy megemelik őket, továbbá növelték a készenlétbe helyezett tűzoltók és katonák számát is.

06:59 – Németországban katasztrófa fenyeget, Ausztriában feszült a helyzet

Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre. Ausztriában az áradó Duna mentén feszült az árvízi helyzet, a Bécstől keletre és nyugatra eső szakaszokon.

A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál. Csak a hét végére hömpölyög le az ár az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni.

A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet.

A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.

A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból.

Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja. Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát.

06:10 – Tovább emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt órákban

Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után. A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885 centiméteren.

A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.

Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható.

Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.

06:06 – Lezártak Győrben egy belvárosi szigetet

Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt. Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs csoportvezetője közölte az MTI-vel, hogy élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig.

A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak – jegyezte meg.

gyor

Az áradó Rába Győrben, a Rába kettős hídnál – MTI Fotó: Krizsán Csaba

gyor

Fiatalok ülnek az áradó Rába partján Győrben – MTI Fotó: Krizsán Csaba

02:15 – A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél

A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint; délelőtt összeül a szervezet tudományos tanácsa. A folyó vízszintje négy óra alatt további 9 centiméterrel, 699 centiméterre emelkedett a fővárosban. Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás.

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett – írta a szervezet.

Megjegyzik: az ár várható levonulása az emberi erőforrások és a technikai eszközök bevetésének köszönhetően előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet. A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt Nagybajcsnál is 9 centimétert emelkedett, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 786 centiméter, a tetőzést pedig 900 centiméter körül várják, amely 25 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 684 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 630 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 563 centimétert. Az OMIT tájékoztatása szerint már 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán).

II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán). Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon). A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.

02:05 – Ásványrárón is tartják a versenyt a Dunával


00:31 – Komáromban nem áll meg a munka (képek: N1 Tv)

23:55 – Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai:

687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Az elkövetkezendő napokban lehetnek elzárt, megközelíthetetlen települések is. 

687,8 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62,5, rendkívüli pedig 191,2 kilométeren. A védekezésben 12 önkormányzat és 1785 ember vesz részt, a kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt tud mozgósítani.

Budapesten négy óra alatt kilenc centimétert emelkedett a vízszint, a legutóbbi mérésnél 690 centimétert olvastak le a szakemberek. A tetőzést a fővárosban június 9-10-ére várják, 875 centiméter körül, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért eddigi legnagyobb vízszintet.

23:03 – A kép Győr-Moson-Sopron megyében készült, az Ásványráróra vezető mostanra egyetlen járható úton. Teherautó-konvoj visz homokot a településre az árvízi védekezésre. A településen helyiek, civilek, egyenruhások, jobbikosok, gárdisták dolgoznak, hogy védhető legyen a terület a Duna tetőzése idején is. Kép: N1 TV

22:55 – Komáromban is evakuálás lehet

Komáromnál vonattal viszik a homokzsákokat, körülbelül 250 ezer darabot. A veszélyes területekre a civileket nem engedik be, a katonák dolgoznak. Úgy tudni, a városvezetés gondolkozik a lakosság egy részének kitelepítésén. Éjszakai munkára továbbra is várnak embereket. A Budapest-Bécs vasútvonal egyik vágányát csak homokzsákozásra használják. Kiemelten fontos itt a vízvédelem, mivel a vasút másik oldalány mélyebben elhelyezkedő családi házak vannak.

22:48Neszmélyen is dolgoznak a gárdisták és a jobbikosok

600 méteres gátat építenek Neszmélyen, a folyamatosan emelkedő vízszint megállítására. Helyiek, civilek, egyenruhások, jobbikosok és gárdisták megfeszítve dolgoznak. További embereket várnak.


22:20 – Budapestről is 200 embert telepítenek ki

Csütörtöktől péntek délig kétszázhuszonegy embert telepítenek ki Budapest XXII. kerületében a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből – közölte Budafok-Tétény sajtófőnöke szerdán az MTI-vel. Sengel Ferenc tájékoztatása szerint az ott lakókat a Gyár utcából és a Horgász-telepről kell ideiglenesen kitelepíteni. Az érintetteknek a nagytétényi Bartók Béla két tannyelvű iskolában biztosítanak szálláshelyet. 

A kitelepítettek között 25 gyermek is van. Szabolcs Attila polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek szerda este azt mondta, hogy a jelenlegi tervek szerint csütörtök délben kezdik a kitelepítést. A polgármester hozzátette: mivel a lakóterület a hullámtérben fekszik, homokzsákokból az ottlakók és önkéntesek segítségével ideiglenes gát építésében kezdenek, hogy megpróbálják megóvni az épületeket az árvíztől. A polgármester Németh Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel közös felhívásban kéri a XXII. kerületi polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt az árvíz elleni védekezésben. Az önkéntesek tevékenységét a katasztrófavédelem szakemberei és az önkormányzat által kijelölt “válságstáb” tagjai közösen irányítják.

A földrengés nem okozott kárt a gátakban

A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Siklósi Gabriella tájékoztatása szerint a szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerda este Érsekvadkert térségében a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengést észlelt, amelyet többek között Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékeltek a lakosok. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz károkról is érkeztek jelentések.

21:10 – Földrengés volt!

Földrengést észleltek az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársai Érsekvadkert térségében – közölte az obszervatórium a Facebook-oldalán.A 4,0 magnitúdójú földmozgás 20 óra 45 perckor történt, azt a lakosság nagy területen érzékelte. Részleteket későbbre ígértek.

Az idokep.hu-n azt írják, hogy a rezgést a Dunakanyarban és Budapesten, a VI. kerületben is érezni lehetett. A rezgés 4.3-as magnitúdójú volt – ez olvasható egyébként az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ honlapján is.

Az epicentrum feltehetőleg a határ közelében, a Börzsönytől keletre volt. Gráczer Zoltán, a szeizmologia.hu munkatársa Érsekvadkert közelébe jelezte az epicentrumot.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Nógrád megyéből károkról is érkeztek bejelentések a katasztrófavédelem ügyeleteire. A balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság egyik egysége már elindult felderíteni a károk mértékét, egyelőre házakon keletkezett kisebb repedésekről van információjuk. A katasztrófavédelem soron kívül ellenőrzi a földrengés által érintett térségben lévő védműveket és veszélyes üzemeket.

Többen is azt írják a Facebookon, hogy földrengést éreztek Budapest egyes részein is. Van, aki arról számolt be, hogy kilengett a csillár, más alatt pedig a szék remegett.

Néhány komment az idokep.hu oldaláról:

“XIII. kerületben Teve utcában nagyon erősen lehetett érezni! Egy épület 6. emeletén vagyok az egész kilengett és mozgott.”

“Kismaroson kirázott a zuhany alól:) Morajlás- azt hittem kicsi fiam szétrámolt az emeleten -de a párom behívott és hó fehéren újságolta hogy kapaszkodni kellett az ágyba….”

“Bánkon nagyon meg van ijedve a család.”

“Balassagyarmaton egy nagy lökést lehetett érezni, remélem több nem lesz.”

21:03 – 687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint jelenleg 687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Az elkövetkezendő napokban lehetnek elzárt, megközelíthetetlen települések is – emelték ki.

A tájékoztatás szerint az országban a törzs összesített adatai szerint összesen 687,8 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62,5, rendkívüli pedig 191,2 kilométeren. A védekezésben 12 önkormányzat és 1785 ember vesz részt, a kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt tud mozgósítani.

A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt a legnagyobb mértékben Nagybajcsnál emelkedett, 20 centiméternyi, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 767 centiméter, a tetőzést pedig 890 centiméter körül várják, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást – írták.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 670 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 619 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 550 centimétert.

Budapesten négy óra alatt kilenc centimétert emelkedett a vízszint, a legutóbbi mérésnél 690 centimétert olvastak le a szakemberek. A tetőzést a fővárosban június 9-10-ére várják, 875 centiméter körül, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért eddigi legnagyobb vízszintet – olvasható az összesítésben.

Tájékoztatásuk szerint a védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A védekezés irányítói felkészültek arra, hogy lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések, ezek ellátását időben megszervezték. A műszaki irányító törzs eddig 16 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket – áll a közleményben.

21:00 – Gátakon dolgozó gárdistákat és jobbikosokat látott Orbán

Helyszínen tartózkodó tudósítóink beszámolója szerint Dunaalmáson a helyzet stabil, sok gárdista, sok jobbikos dolgozik a gátakon.

gardistak

gardistak

gardistak
Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője és Farkasdi Károly  megyei gárdakapitány elmondták, hogy most még istenes a helyzet, de napokon belül tetőzni fog az ár, ezért folyamatosan emelni kell a  gát magasságát, amely mintegy 600 m hosszúságban terjed. Teendő tehát van bőven. Az N1 TV stábjának érkezése előtt hagyta el a helyszínt Orbán Viktor miniszterelnök is. Arról sajnos nincs információnk, mit is szólt a keményen dolgozó gárdisták és jobbikosok láttán.

20:36 – Tetőzés előtt készen lesznek a gátak

Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este.

Az este hat órai adatokból készült tájékoztatóban az áll: Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víztömeg, ekkor 890 és 910 centiméter közötti szint várható. (Ez 15-35 centiméterrel magasabb a korábban mért legmagasabb értéknél.)

A szakemberek a folyó visszaduzzasztó hatása miatt Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet.

A védelmi kiépítés minden esetben a megfelelő magasságú biztonsági szintre történik. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be – írták.

Tájékoztatásuk szerint Komáromban szombaton éjfélkor, várhatóan 820-840 centiméteres szinten tetőzik az ár. Itt és Dunaalmásnál csütörtökön befejezik a töltés megerősítését és magasítását.

20:31 – Rendészeti szakközépiskolások és tanáraik a gátakon

Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben csütörtöktől Győr-Moson-Sopron megyében. A fiatalok szerdán megérkeztek Győrbe – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

rendeszet

Körmendi rendészeti szakközépiskolás diákok érkeznek a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra – MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából 388 hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be a megyei árvízi védekezésben való közreműködésre. Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár segíti a munkát.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdán közleményben tudatta: szerdától országszerte 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

20:26 – Több száz tartalékost hívott be a Magyar Honvédség

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság június 4-én az árvízvédelmi feladatokban való részvételre behívott 100 önkéntes védelmi tartalékost – olvasható a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

Az elkövetkező napokban a számuk folyamatosan bővülni fog további 200 fővel. A már bevonult 100 katona folyamatos árvízvédelmi feladatokat lát el Tatán, Székesfehérváron és Győrben. Feladatukat a kijelölt bázisok alakulatainak irányítása alatt végzik.

Az MH Budapest Helyőrség Dandárhoz 10 napos felkészítésre június 3-án bevonult önkéntes műveleti tartalékosok közül 100 főt június 4-én átszállítottak Tatára, ahol 3 napon keresztül az árvízvédelmi feladatokban vesznek részt, munkájukat a tatai dandár koordinálja. Ma reggel óta a Római-parton és a Margitszigeten is tartalékosok segítik a védekezést, mintegy 50 fővel. Ma reggel több száz önkéntes tartalékos részére adtak ki behívóparancsot június 7-i bevonulási kötelezettséggel.

A Honvédség pilóta nélküli robotrepülője rögzítette az alábbi felvételt reggel, a Tát környéki árvíz által sújtott területekről:


19:47 – “Kíméletes hajózást” rendelt el a Dunán az illetékes hatóság

“Kíméletes hajózásra” szólította fel az érintetteket szerdán a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal a Dunán – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A hajók és hajókötelékek a partoktól nagyobb távolságban, a megváltozott áramlási viszonyok figyelembevételével, a lehető legkisebb hullámkeltést okozva, úgynevezett “völgymenetben” a lehető legkisebb sebességgel közlekedhetnek – áll a tájékoztatóban.

A közlemény szerint Nagybajcsnál 720 centiméteres, Gönyűnél pedig 660 centiméteres vízállás fölött hajózási tilalmat rendelnek el. Hasonló korlátozás lép életbe a Duna alsóbb szakaszain, más és más vízállás mellett, Budapestnél például 800 centiméteres vízállás fölött nem közlekedhetnek hajók.

A magas vízállás miatt elrendelt korlátozások nem vonatkoznak a védekezési munkákban igazoltan részt vevő szervezetek, állami szervek, valamint a vízi rendészeti és folyamfelügyeleti szervek úszó létesítményeire – tették hozzá.

19:21 – Csütörtökön az ország jelentős részén várható felhőszakadás

Négy nyugati megye kivételével csütörtökre az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyék kivételével az országban bárhol számítani kell olyan záporokra, zivatarokra, amelyek során rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: szerdán az éjszakai órákban északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, amelynek során sok eső hullhat. Csütörtökön az országban elszórtan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez néhol kis területen felhőszakadás, szélerősödés és kisebb méretű jég társulhat.

Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 14, a legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 Celsius-fok között alakul.

18:58 – A Gárdisták ismét a gátakon vannak!

Csapataink megerősített szolgálatot teljesítenek jelen percekben is az ország több árvízzel borított településén, többek között a Győr megyei Dunaszentpálon és a Komárom megyei Dunaalmáson és Neszmélyen – közölte Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya.

Ezen túlmenően fokozott készültségben vannak Pest és Bács megyében, hogy a közeledő természeti katasztrófát megakadályozzák. Ez úton is köszönjük a sok hálás szót és megbecsülést, amit az ott élőktől kaptunk eddigi munkánkért. Az árvizes területek bajbajutott lakói továbbra is számíthatnak ránk, hiszen ha baj van, a Gárdista segít! – írta közleményében a főkapitány.

19:07 – A Magyar Úszó Szövetség a Margitszigeten segít

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kezdeményezi, hogy a sportbarátok együttesen tegyenek meg mindent az árvíz ellen a Margitsziget védelme érdekében.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, pénteken reggel 9 órakor találkoznak majd a Margit híd szigeti bejárójánál. A MÚSZ már felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelem vezetésével, és amennyiben nincs kizáró ok, bíznak benne, hogy közös összefogással hozzá tudnak járulni a veszély elhárításához. Szerdán a magyar vízilabda-válogatott játékosai vettek részt az árvízvédelmi munkálatokban, homokzsákokat pakoltak a Római parton, a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán.

18:55 – Kitelepítenek 30 ezer embert Halléból

Súlyos vészhelyzet alakult ki az Elba és mellékfolyói mentén Németország keleti részén, Halle városából 30 ezer embert kitelepítenek.

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elba és a mellékfolyók mentén mindenütt a legmagasabb árvízvédelmi készültséget vezették be. Halléba betört a Saale, a folyó vízállása 400 éve a legmagasabbra, 807 centiméterre emelkedett, ami majdnem a háromszorosa a nyár elején megszokott 3 méter körüli szintnek.

Drezdában, ahol a 2002-es nagy árvíz súlyos károkat okozott, várhatóan csütörtök délután tetőzik az Elba 850 centiméter körül. Ez a négyszerese a szokásos júniusi vízállásnak, de jóval elmarad a 11 évvel ezelőtti 934 centiméteres csúcstól.

18:53 – Fővárosi Vízművek: zavartalan a csepeli szennyvíztisztító működése

Zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést – közölte a Fővárosi Vízművek.

Az Index előzőleg arról írt, hogy információi szerint leállíthatják a csepeli szennyvíztisztítót, ha emelkedik a Duna vízszintje, a tervezésnél és kivitelezésnél ugyanis nem számoltak ekkora árvízzel. Olyan magas lehet a Duna vízállása, hogy a tisztított víz nem tud kifolyni, a kifolyócsatorna pedig visszaduzzaszt – írta a portál.

A Fővárosi Vízművek közleményében cáfolta, hogy leállítanák a BKSZT-t. Álláspontjuk szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége, és csak a legrosszabb esetben következhet be.

A társaság ismertetése szerint a szennyvizet két szivattyútelep továbbítja a telephez, s mindkettőnek van úgynevezett megkerülő vezetéke a rendkívüli helyzetek kezelésére. A szivattyútelepek által feladható maximális szennyvízmennyiség normál esetben 37 500 köbméter óránként. Ha esetleg csökkenteni kell a csepeli telep terhelését, akkor a ferencvárosi szivattyútelep korlátozása lehetséges – közölte a társaság.

Azt is jelezték: a telep hidraulikai számításait – a Vigadó téri vízmércén mért – 835 centiméteres dunai vízszintre végezték el, maximális befolyó szennyvízmennyiséget feltételezve. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény tervezésekor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a telep a maximális hidraulikai terhelést – tették hozzá.

A közleményben írtak arról is, hogy a csepeli szennyvíztelep 2010-es elkészülte óta 8 méter feletti vízszint még nem volt, így ide vonatkozó konkrét üzemeltetési tapasztalatok nincsenek. Ebből következően előfordulhat az – folytatták -, hogy egy “extrém magas Duna vízszint esetén” nem a tervezett sebességgel vezetik ki a szennyvizet a telepről.

A társaság utalt arra is, hogy 5 méteres magasságnál voltak bizonyos zavarok, de azok tapasztalatai alapján módosításokat hajtottak végre, így most, mintegy 6 méter 80 centiméteres vízállásnál is zavartalanul folyik ki a víz. Az esetleges tervezési anomáliákkal összefüggésben választott bírósági eljárás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kivitelező konzorcium között – zárult a közlemény.

18:33Interneten is regisztrálhatnak az önkéntesek

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság interneten regisztrálja a Budapesten segíteni kívánó önkénteseket. A védekezés szerda reggeltől várhatóan három napon át fog tartani, két órás műszakokban. A műszakok 08.00-18.00 óra között tartanak. Ezen a linken a legfontosabb adatok megadásával bárki jelentkezhet munkára!

A jelentkezőket a Katasztrófavédelem munkatársai telefonon keresik majd a részletekkel kapcsolatban. Akiknek a regisztrációhoz segítségre van szüksége, állunk rendelkezésére az alábbi telefonszámokon: 70/372-4662, 70/371-7976, 70/372-4807, 70/371-9274

18:1940 embert kellett kitelepíteni Esztergomban

Mintegy 40 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről. Komárom-Esztergom megyében Komáromban, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Neszmélyen, Táton, Esztergomban, Pilismaróton és Dömösön folyik az árvízvédelmi védekezés.

Eddig már több mint 230 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez. Mintegy 900 ember dolgozik a homokzsákok töltésén, a gátak építésén. Búbánatvölgynél, a 11-es úton félpályán reggel 7 órától 400 méter hosszan nyúlgát építése zajlik. Pilismaróton gátmagasítást végeznek. Dömösön 300 méteren két munkagéppel folyamatosan építik a gátat.
    
Esztergomban a 111-es út melletti Mol töltőállomás körül 117 ember védekezik. A városban több helyszínen töltik a zsákokat. Diákok, tanárok, önkéntesek segítik a munkát. Esztergomban a Prímás-szigetről mintegy 40 embert kellett kitelepíteni. Számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit.
    
Pilismaróton az üdülőövezetet kiürítették, a mintegy 70 érintett számára megnyitották a faluban lévő melegedőhelyet. A kormányhivatal felmérése szerint egy nagyobb kiürítéshez a Vértes Volán 283 buszt tud mozgósítani.
    
Dunaalmáson padlóval, fóliával és homokzsákkal lezártak két árvízi kaput. A Turul Mentőcsoport az Által-ér betorkollásánál 500 méteres töltést épít a vízfolyás partján. Neszmélyen a katasztrófavédelem sódert szállított az árvízi kapuk megerősítésére. A Vízmolnár utcában 600 méter hosszan nyúlgátat építettek és tovább erősítik. Lábatlannál kétezer homokzsákot csatornafedelekre szánnak, a vízbetörések megakadályozására.
    
A Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekednek a vonatok, Komárom és Szőny között katonák önkéntesek segítségével erősítik a vasúti töltést, valamint a MÁV kőzúzalékkal megrakott tehervagonokkal terheli a pályát, hogy a víz ne mossa ki a követ a sínek alól.
    
Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárták a 10-es főutat Almásfüzitő és Dunaalmás között, a 111-es út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti részét, Táton a 117-es és a 10-es közötti összekötő szakaszt, valamint több utat Dunaalmás belterületén.

18:15 – Megdőlt a Duna vízszintrekordja Pozsonynál

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot.

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.   

Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta. A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

18:04Hogyan segíthetsz az árvíz elleni védekezésben?

A Jobbik országosan mozgósította a párt 13 ezer fős tagságát az árvízi védelem segítésére, illetve a párt költségvetéséből 10 millió forintot különítettek el erre a célra. A nemzeti párt továbbá várja a felajánlásokat is a védekezés logisztikájának hatékony megszervezéséhez. Ezt Szabó Gábor pártigazgató fogalmazta meg a Jobbik Facebook-oldalán olvasható felhívásában (amit ITT is elolvashat!)

18:00Nagybajcsnál 4 óra alatt több mint 30 centiméterrel emelkedett a vízszint

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda délután az MTI -hez eljuttatott közleményből.

A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.
    
Komáromnál szintén négy óra alatt tizennégy centiméterrel, 656 centiméterre duzzadt a folyó. Esztergomnál is meghaladja a 6 métert a Duna magassága, legutóbb 608 centiméteres vízszintet rögzítettek. A Pest megyei Nagymarosnál a legutóbbi mérés szerint 540 centiméteres volt a Duna vízszintje.
    
Az OMIT közleményében azt írta: a folyamatosan beérkező adatok alapján az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de – mint kiemelték – “ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható”. Megjegyezték továbbá, hogy szerdától 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

17:49 -Változik a margitszigeti járatok közlekedése is!

Változik a Margitszigetet érintő járatok közlekedése is, a nagykörúti villamosok nem állnak meg a szigeti megállónál, és a 34-es, a 106-os és 234-es buszok, valamint a 901-es, a 918-as, és a 937-es éjszakai járatok sem.

17:46Rekordvízállásra készül Nagymaros, Kismaros és Szob

Soha nem látott mértékű áradásra, kitelepítésére készülnek Nagymaroson, Kismaroson és Szobon – mondták az érintett független polgármesterek szerda délután.

Petrovics László, Nagymaros polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy noha most is több százan erősítik a gátat, minden erőfeszítésük ellenére legalább egy házsor komoly veszélybe kerül, az ott lakóknak átmenetileg költözniük kell, mert a várható, 7,3 méteres vízszint 16 centiméterrel meghaladja majd az eddig mért legmagasabb értéket.
    
Az evakuálás a 12-es út és a folyó között elterülő üdülőövezetben nyolc állandó lakost és az ideiglenesen ott tartózkodókat érintheti majd. Néhány család már megkapta a kitelepítésről szóló határozatot, ám egyelőre nem akarnak kiköltözni – jegyezte meg Poldauf Gábor, Kismaros polgármestere.
    
Remitzky Zoltán, Szob polgármestere is azt mondta: a mostanihoz hasonló mértékű veszélynek még sohasem voltak kitéve. Hatalmas erőkkel védekeznek, ám mivel Szob kavicsos alapra, sóderpadra épült, a víz alulról mossa alá a várost. Ezért azt a módszert alkalmazhatják, hogy minden veszélyeztetett ingatlant körberaknak homokzsákokkal. Negyven vagy 42 házat így is elönt majd a Duna. A Duna 2-2,2 méterrel a parti sétány fölött csap át hamarosan, holott 3 méterrel alatta szokott lenni – érzékeltette a várható víztömeg nagyságát Remitzky Zoltán.

17:44Tizenötmilliárd forinttal túlléphető a kárelhárítási keret

A kabinet döntése értelmében tizenötmilliárd forinttal túlléphető lesz a költségvetés kárelhárítási kerete az ár- és belvízi védekezés és helyreállítás költségeire, valamint a még márciusi rendkívüli időjárással kapcsolatos kiadásokra.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent határozat szerint a kormány jóváhagyta, hogy az ár- és belvízvédekezés, a vízkárelhárítás, valamint a helyreállítás költségeire, továbbá a márciusi rendkívüli időjárással összefüggő kiadások finanszírozására legfeljebb 15 milliárd forinttal túlléphető legyen a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében a víz-, környezeti és természeti katasztrófákból fakadó károk elhárítására szolgáló előirányzat.

17:40 – Prága víz alatt:



 17:05Vadászati, halászati és horgásztilalom

Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati tilalmat – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Teljes vadászati tilalom van Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Szigetköz teljes területére kiterjedően, a gátrendszertől 1 kilométer távolságig már június 3-tól. Teljes a tilalom Komárom-Esztergom a Duna árvízzel borított területének 500 méteres védőzónájában június 5-én 13 órától.
    
Emellett általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, mellék- és holtágain június 5-én 13 órától – olvasható a Nébih honlapján.
    
A közlemény szerint a tilalmakról, korlátozásokról, valamint azok feloldásáról folyamatosan a Nébih honlapján(www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz) tájékozódhatnak az érdeklődők.
   

17:00 – Elmaradnak Vona Gábor pénteki fórumai!

16:20 – Holnaptól rövidített útvonalon jár a 2-es villamos Budapesten

A csütörtöki üzemkezdettől speciális menetrend lép életbe a 2-es villamos és a 2V villamospótló busz vonalán Budapesten – közölte Tarlós István főpolgármester.

A Lánchíd pesti villamos-aluljáróját várhatóan elönti a Duna, ezért az ár levonulásáig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és az Eötvös tér között közlekedik, a 2-es villamospótló busz pedig meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és a Széchenyi István tér között jár.
    
A Március 15. tér és az Eötvös tér közötti szakaszon csak egy vágány lesz üzemképes, ezért a Március 15 tértől csak két villamos közlekedik tovább – egymást bevárva – az ideiglenes, Eötvös téri megállóig, a harmadik beérkező szerelvény a Március 15. térről visszafordul, és menetrend szerint indul vissza a Közvágóhíd felé.
    
Az utazási idő 3-6 perccel is növekedhet, ezért a főpolgármester azt javasolja, hogy a 2-es villamos és a 2V villamospótló helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamost használják az utazók – közölte a főpolgármester.
    
A pótlóbuszok a Nyugati pályaudvar végállomástól a 16-os és a 105-ös autóbuszok Széchenyi István tér (Eötvös tér) megállójáig közlekedik, ahonnan rövid, 1-2 perces sétával érhető el a 2-es villamosok ideiglenes Eötvös tér végállomása.

szent

szent2

Ideiglenes gát, amelyet önkéntesek építenek Tahitótfalu határában a Szentendrei-szigeten – MTI Fotó: Mohai Balázs


16:00 – Fennakadásokra számíthatnak a  Telekom-ügyfelek

Az árvíz fennakadásokat okozhat a Magyar Telekom vezetékes telefon-, televízió- és internetszolgáltatásában Budapest érintett kerületeiben, valamint egyes Pest megyei településeken – figyelmeztet a társaság a szerdai közleményében.

Budapesten a III. és XIII. kerület egyes részein – a Római-parton, Csillaghegy Duna felőli részén, a Nánási úton és környékén, a Hajógyári-szigeten és a Margitszigeten -, valamint Pest megyében Kismaros, Kisoroszi és Verőce településeken a távközlési berendezések elektromos áramellátásának átmeneti szünetelése miatt a Magyar Telekom digitális kábel TV, IPTV, vezetékes telefon és DSL szolgáltatásában fennakadások várhatók – olvasható a társaság közleményében.

15:55 – A komáromi Jobbik már a gátakon (KÉPEK)

A Jobbik komáromi alapszervezete és a Jobbik komáromi ifjúsági tagozatán kívül a Jobbik tatabányai és a Jobbik felvidéki tagjai is részt vettek az éjszakába nyúló munkában. A párt helyi szervezeteinek tagjai homokzsákokat töltöttek és vagonokra rakták, hogy Szőnyben meg tudják erősíteni a gátakat. “Minden segítő kézre szükség van a komáromi vasútállomás melletti rakodótéren, hogy Szőnybe, Komáromba és Almásfüzitőre ne törjön be a Duna – írták meg lapunknak.

ÁrvizÁrvízKormáromKomárom

15:10 – Lezárják a Duna hidat Vámosszabadi és Medve között

Az árvízveszély miatt hozott intézkedések keretében szerda este hat órától lezárják a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna hidat a szlovák hatóságok.

Ezzel egy időben Pozsony-Ligetfaluban az önkormányzat már a kiürítés lehetőségére való felkészülésre szólította fel az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit. Bár szerdán napközben Pozsonynál az elmúlt két napban tapasztalthoz képest némileg lassult a vízszint emelkedésének üteme, a Duna és a Morva is tovább áradt.
   
A Duna vízszintje a szlovák fővárosban szerdán délután kettőkor elérte a 9,84 métert, ez már csak néhány centiméterrel marad el a 2002-ben Pozsonynál mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

15:00 – Utakat zártak le Győr-Moson-Sopron megyében

Teljes szélességében lezárták az 1-es főút Győr és Gönyű közötti szakaszát, valamint a Gönyű és Komárom közötti szakaszt is. Egy utat teljesen, egy másikat részlegesen lezártak a Mosoni-Duna közelében is közölte szerdán délután a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az 1-es főút két szakaszát részben a magas vízállás, részben pedig az útszakaszokon folytatott árvízvédelmi munkálatok miatt kellett lezárni. A forgalmat Győr irányából az M19-es gyorsforgalmi útra és az M1-es autópályára terelik, míg az ellenkező irányból, Budapest felől az 1-es főútról a 13-as főút felé, onnan pedig Győrig az M1-es autópályára.
   
A lezárások miatt a komáromi és győri csomópontok között nem kell autópályadíjat fizetni. Hozzátette: ugyancsak teljes szélességében le van zárva a 1402-es számú, Lébényt Mecsérrel összekötő út egy rövid szakasza, a 1401-es számú főúton Dunaszeg és Ásványráró között pedig félpályás útlezárás mellett haladhat a forgalom.

14:30 – Kényszerkilakoltatás Dunakeszin?

Rendőri intézkedésre is szükség lehet Dunakeszi árvíz által veszélyeztetett néhány utcájában, ha a lakók önként nem hagyják el időben az otthonukat – jelentette ki a Pest megyei kormánymegbízott szerdán a már elöntött Duna sornál tartott sajtótájékoztatón.

Tarnai Richárd ezt arra a helyi információra reagálva közölte, amely szerint a Duna soron, illetve a Rév utca környékén lévő 20-25 ház lakói a folyó gyors áradása ellenére sem akarnak kiköltözni, inkább az emeletre húzódnak, mint a korábbi években.
    
A kormánymegbízott azt mondta, az esetleges kényszerkilakoltatásra azért is szükség lehet, mert a Duna vízszintje ezen a részen még körülbelül 2 métert emelkedhet a napokban.

13:40 – A Jobbik mozgósította tagságát

A Jobbik felszólítja a párttagságot és a szimpatizánsokat, hogy lehetőség szerint mindenki segítse az árvízvédelmi munkálatokat. A párt 10 millió forintot különít el a védekezésre – mondta Volner János szerdai sajtótájékoztatóján.

A Jobbik országos elnökségének döntése értelmében felszólítjuk a párt tagságát, vagyis több mint 13 ezer embert, hogy az árvízvédelmi munkálatokra koncentráljon – fejtette ki a a párt alelnöke. Az elnökség arról is határozott, hogy a párt költségvetéséből arra különítünk el 10 millió forintot, hogy az árvízvédelmi munkálatokban segíteni tudjunk, illetve a párt 100 ezer lájkot magáénak tudó facebook oldalát is annak szolgalatába állítják, hogy az őket kedvelő, velük szimpatizáló embereket megkérjék arra,  vegyenek részt a munkálatokban, lehetőség szerint próbálják az élet- és vagyonbiztonságot ilyen módon is megvédeni.

A nemzeti párt arra kéri a szimpatizánsait, hogy mindenhol működjenek együtt a hivatalos állami szervekkel, munkájukat segítsék. “Közös erővel szeretnénk megvédeni a hazánkat”. Kérdésre válaszolva Volner János hozzátette: természetesen már most is jónéhány jobbikos országgyűlési képviselő kint van a gátakon, és ez így is marad a vészhelyzet végéig.

Elérhetőségek

A Jobbik Facebook-oldala tájékoztató oldallá alakul át, hogy közel 100 ezres létszámukkal segítsék a szerveződést és az információáramlást. A párt árvízvédelmi központja mind a segítséget kérők, mind a segíteni szándékozó önkéntesek jelentkezését várja.

A segélyvonal telefonszámai: 70/372-4662, 70/371-7976, 70/372-4807, 70/371-9274
Email: arviz2013@jobbik.hu

A Jobbik továbbá kéri a segítséget a védekezés logisztikájának hatékony megszervezéséhez. A felajánlásokat várják az ebben a cikkben szereplő telefonszámokra!


Felhasználva az MTI hírei!


alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/mindenki_a_gatakra