Breaking! A bíróság engedélyezte a szombati megemlékezést

A bíróság pénteken hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amelyben a rendőrség betiltotta a május 4-i, a bolsevizmus és cionizmus áldozataira való megemlékezést.

képA Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amelyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betiltotta a május 4-i, a bolsevizmus és cionizmus áldozataira való megemlékezést.

Mint ismert, eredetileg ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész hirdetett május 4-re, a Zsidó Világkongresszus napjára „antibolsevista és anticionista népgyűlést” a Szabadság téri Hazatérés Temploma elé. Ifjabb Hegedűs a református egyház nyomására lemondani kényszerült a gyűlést, ezután felesége, Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő jelentett be megemlékezést „a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira” az eredeti helyszíntől nem messze, a Vértanúk terére.

Április 29-én a jobbikos képviselő készhez kapta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) határozatát, amely betiltotta a megemlékezést. A rendőrség határozatának indoklásában az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt kötelezettségekre hivatkozva provokatívnak nyilvánította rendezvény időpontját és célját. Kimondta továbbá, hogy „a szervezők részéről a zsidó közösséggel kapcsolatos gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilatkozások jelentek meg az írott és elektronikus sajtóban”.

Mint ismert, Orbán Viktor kormányfő korábban arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Az utolsó pillanatban közölték

A határozat ellen Hegedűs Lorántné azonnali hatállyal felülvizsgálati kérelemmel fordult az illetékes bírósághoz. Bár a jogszabály szerint legkésőbb 72 órán belül el kell bírálniuk, a hétfői beadványra péntekig nem érkezett válasz, ezért a politikus személyesen ment el a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságára.

Az Alfahír megkeresésére Hegedűsné péntek délelőtt elmondta, az ügyben illetékes Fábián Judit bíró nem volt hajlandó szóba állni vele, csupán azt üzente meg, hogy az ő értelmezésük szerint a 72 óra onnantól számít, hogy az iratot kézhez kapták. A bírósági végzést végül péntek délben faxolta el a bíróság.

Cikkünk folyamatosan frissül!

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/titkolozik_a_birosag_az_anticionista_tuntetes_korul