Jön a vihar: másodfokú riasztást adtak ki

Több térségben másodfokúra emelte a várható heves zivatarok miatt korábban kiadott elsőfokú riasztást csütörtökön késő délután az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Több térségben másodfokúra emelte a várható heves zivatarok miatt korábban kiadott elsőfokú riasztást csütörtökön késő délután az Országos Meteorológiai Szolgálat.

E szerint Baranya megye teljes területén, valamint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több térségében már a következő órákban olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket viharos erősségű szél, illetve jégeső kísérhet.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetése szerint jelenleg a heves zivatarok miatt másodfokú riasztás van érvényben az abai, a balatonalmádi, a balatonföldvári, a balatonfüredi, a bonyhádi, a dombóvári, az enyingi, a kaposvári, a kisbéri, a komáromi, a komlói, a mohácsi, a móri, az oroszlányi, a pécsi, a pécsváradi, a sárbogárdi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a siófoki, a szentlőrinci, a székesfehérvári, a szigetvári, a tabi, a tamási, a tatai, a várpalotai, a veszprémi és a zirci kistérség területén. Ezek közül több helyen a felhőszakadás miatt elsőfokú riasztás is érvényben van.

Mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt egyre több térségre – köztük a főváros területére is – újabb riasztásokat ad ki a meteorológiai szolgálat.

A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzésben – Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével – az összes megyében első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben, így egyre több felé lehet számítani heves zivatarra, illetve felhőszakadásra. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: eleinte a Dunántúl középső és keleti részén, majd késő este, illetve éjjel már másutt is kialakul zivatar. 

Pénteken napközben és este nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Néhol – főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza-közén – heves zivatar is valószínű, amelyet óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szélroham, valamint nagyobb méretű jég kísérhet. Ezen felül helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű, 20-40 milliméternyi, kis valószínűséggel ennél több is csapadék hullhat – írták.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/jon_a_vihar_masodfoku_riasztast_adtak_ki