Megtalálták a bostoni merénylő laptopját

Megtalálta a bostoni robbantás elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev laptopját a Szövetségi Nyomozó Iroda.

Megtalálta a bostoni robbantás elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev laptopját a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – közölte csütörtökön hatósági forrásokra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

Arról, hogy a szövetségi nyomozók hol bukkantak rá a számítógépre, nem hangzott el tájékoztatás. A laptopot Carnajev három volt évfolyamtársa vitte el a feltételezett tettes kollégiumi szobájából egy hátizsákkal együtt, amelyben kiürített petárdák voltak. Az ezekben található robbanóanyagot a Carnajev fivérek valószínűleg a pokolgépek elkészítéséhez használták fel.

A hátizsákot a múlt héten a New Bedford-i szeméttelepen találták meg, kétnapi keresés után. A CNN egyik forrása szerint a laptopra nem itt leltek rá. 

A Carnajev személyes tárgyait eltüntető három 19 éves fiatal, a kazah állampolgárságú Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev, valamint az amerikai Robel Phillipos ellen vádat emeltek. A két kazah eszerint akadályozta a nyomozást, és megpróbált tárgyi bizonyítékokat megsemmisíteni, illetve elrejteni, az amerikai viszont hazudott a hatóságoknak.

Következő bírósági meghallgatásukat és a bizonyítékok ismertetését május 14-re tűzték ki. A vádlottak ekkor kérelmezhetik majd, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessenek. Kadirbajevre és Tazsakovra maximálisan öt év szabadságvesztést és 250 ezer dolláros bírságot, Philliposra pedig a legsúlyosabb esetben nyolcévi börtönt és 250 ezer dollár pénzbüntetést szabhatnak ki.

Murat Kadirbajev, Diasz Kadirbajev apja a Tengri News kazah hírportálnak kijelentette, hogy a fia az általa használt fekete BMW-n látható, Terrorista #1 feliratú díszrendszámtáblát egy Spanyolországban élő barátjától kapta. Az apa szerint azt csak viccből szerelte fel az autóra. 

A nyomozás megállapította, hogy Katherine Russell, az idősebbik feltételezett bostoni terrorista, Tamerlan Carnajev özvegye telefonon beszélt a férjével nem sokkal azután, hogy az FBI közzétette a elkövetőkről készült felvételeket. A beszélgetés tartalma egyelőre nem ismeretes. Nem kizárt, hogy Russel törvénysértést követett el azzal, hogy nem hívta fel a rendőrséget, ha tudomása volt róla, hogy a férje az elkövető.

Russel egyébként úgy foglalt állást, hogy Carnajev holttestéről a volt férje rokonságának kellene gondoskodni. Ruszlan Carni, a támadás elkövetésével vádolt csecsen fivérek nagybátyja erre sajtónyilatkozataiban hajlandónak mutatkozott. Az idősebb Carnajev halálának pontos okát tartalmazó hatósági orvosszakértői véleményt mindaddig nem hozzák nyilvánosságra, amíg az arra jogosultak közül valaki nem jelentkezik a halottasházban, hogy elszállítsa a halottat.

Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra vesztette életét a rendőrökkel vívott tűzharc következtében. Sajtóértesülések szerint lőtt sebeket kapott, de egy terepjáróval az öccse is áthajtott a testén.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/megtalaltak_a_bostoni_merenylo_laptopjat