Rögtön meghalt az izsáki férfi

Belső hasűri vérzése miatt semmiképp nem lehetett volna megmenteni a rendőrök által halálra vert férfit. A család kártérítést követel a rendőrségtől.

wdBelső hasűri vérzése miatt feltehetően a gyors kórházba szállítás ellenére sem lehetett volna megmenteni azt a férfit, akit Izsákon vertek halálra kihallgatás közben rendőrök.

A jobb fül mögött kb. 1 cm-es repesztett seb, bal szemöldökön véraláfutás, jobb orrlyukban alvadt vér, bal fülnél véraláfutás, mellkasa instabil, a teljes hason véraláfutás, a felső végtagokon horzsolásos sérülések, a hát jobb oldalán tenyérnyi véraláfutás – így sorolja az izsáki kényszervallatás áldozatához kiérkező mentőorvos jegyzőkönyve a sérüléseket a Népszabadság cikke szerint.

Belső hasűri vérzése miatt feltehetően a gyors kórházba szállítás ellenére sem lehetett volna megmenteni azt a férfit – tették hozzá. Állítólag a mentősök jegyzőkönyve szerint az egyik orvos rákérdezett az alvadt vértől teljesen elkékült testű halott sérüléseire, mire a rendőrök azt válaszolták: dulakodás közben ráestek és beletérdeltek a férfi hasába.

A laphoz jutott irat szerint az ügy előzménye, hogy április 8-án két helyi rendőrjárőr Orgoványon 17 óra 30 perckor lopás bűntettének gyanúja miatt eljárást kezdeményezett egy helyi lakos ellen. A férfi támadó jellegű magatartásának megtörése érdekében erőszakot alkalmaztak, majd „elszámoltató jellegű kihallgatásnak vetették alá”.

Szabadszállásról mentőautó, Kecskemétről rohamkocsi indult Izsákra, miután riasztást kaptak, hogy a férfi meghalt. A mentők majdnem egyszerre, fél 9 tájt értek a helyszínre. Két órán keresztül próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

A rohamkocsi mentőorvosa részletesen kikérdezte a rendőröket a sérülések kapcsán, akik azt mondták: Az előállításnak ellenszegült ezért dulakodás közben a földre kerültek, amikor mindkét rendőr teljes súlyával a térdével és sípcsontjával a férfi hasára esett. A jegyzet szerint mindkét rendőr 100-110 kilogramm súlyú volt.

Az elsődleges szakértői vélemény szerint a negyvenhét éves, háromgyerekes férfi halálát a bántalmazásából eredő traumás sokk okozta. A Népszabadságnak egy szakértő elmondta, hogy mit jelent a mentős jegyzőkönyvben szereplő „teljes hason suffusio” (véraláfutás) megállapítás: a tapasztalatok szerint valamelyik vérszállító szerv sérülése okoz ilyen jellegű külső tüneteket, a köznyelvben csak belső (hasűri) vérzésnek nevezik.

Szabályszerűen, jegyzőkönyv nélkül

A két letartóztatott rendőr az őket harminc napos előzetesbe helyező bírónak azt mondák, csak a férfi ellenállását akarták megtörni, szabályszerűen. Kiderült azonban, hogy nem készült jegyzőkönyv a vallatásról, továbbá a láncfűrésszel kapcsolatos lopási ügyet már tavaly lezárták, azt most, a férfi halála után indították újra.

A hozzátartozók ügyvédhez fordultak, Magyar György fogja őket képviselni. Az ügyvéd a lapnak elmondta, hogy kártérítési keresettel élnek a rendőrség ellen. Hozzátette továbbá, hogy peren kívüli egyezségben reménykednek.

nol.hu – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/rogton_meghalt_az_izsaki_ferfi