A Hamász elutasítja a békét Izraellel

Határozottan elutasította a Hamász, hogy az Arab Liga módosított 2002-es békekezdeményezésén, és immár elfogadja az Izrael és a palesztinok közötti területcsere elvét.

Határozottan elutasította a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet szerdán, hogy az Arab Liga módosított 2002-es békekezdeményezésén, és immár elfogadja az Izrael és a palesztinok közötti területcsere elvét.

Rámalláhban, a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság székhelyén Mohamed Stajje palesztin tárgyaló a Palesztina Hangja rádióban fenntartásait hangoztatta az álláspontváltást illetően, ellenezve a béketerv módosítását.

Az Arab Liga küldöttsége és John Kerry amerikai külügyminiszter hétfői washingtoni találkozóján Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni katari kormányfő és külügyminiszter kedvezően nyilatkozott egy kisebb, mindkét fél által elfogadható izraeli-palesztin területcseréről. A ligán belül Katar vezeti azt a bizottságot, amely az arab béketerv haladását felügyeli.

Az ilyen cserék, amelyekről szó volt már a korábbi béketárgyalásokon is, lehetővé tenné Izrael számára a legnépesebb teleptömbök megőrzését, míg a palesztinok jelenleg izraeli fennhatóság alatt lévő földterületekhez juthatnának.

“Ezzel kapcsolatos álláspontunk világos, a Hamász elutasította a kezdeményezést és a területcserének még az elvét is. Felszólította az arab küldöttséget, hogy a telepépítés leállításán munkálkodjon, és tartsa magát a palesztin álláspont állandó tényezőihez” – hangoztatta közleményében Szaláh Bardavíl, a Hamász egyik vezetője. A Hamász nem ismeri el Izraelt, és fegyveres harcot hirdet ellene.

A szóban forgó módosítás “legitimálja Ciszjordánia és Jeruzsálem megszállt földjének gyarmatosítását és megkaparintását, s alkalmat ad a megszállónak, hogy kihasználja ezt az időszakot a gyarmatosítás fokozására és kiterjesztésére, a legjobb övezetek fölötti ellenőrzés megerősítésére” – tette hozzá a Hamász-vezető, sajnálkozva amiatt, hogy “nem hallani semmilyen erőteljes arab követelést ennek a beszüntetésére”.

Mohamed Stajje szerint “az arab kezdeményezés egységes egész volt”, és “nem szeretjük a módosítás ötletét”. “Ami a területcserét illeti, világosan megmondtuk, hogy az 1967-es vonalak mentén akarunk egy államot, Ezért minden cserének egyenlő nagyságú és minőségű területek közt kell történnie, tárgyalások útján” – mondta, ellenezve minden “előlegfizetést az arabok részéről az Izraellel folytatandó tárgyalásokért”.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_hamasz_elutasitja_a_beket_izraellel