Írni sem lehet majd a korrupcióról

Az Országgyűlés elfogadta az Infotörvény módosítását: ennek értelmében kamu indokkal vissza lehet utasítani a közpénzekből működő intézményekhez beadott adatigényléseket.

illusztrációAz Országgyűlés kedden 206 igen, 31 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény (Infotörvény) módosítását, amelynek értelmében kamu indokkal vissza lehet utasítani a közpénzekből működő intézményekhez beadott adatigényléseket.

A jogszabály módosítására két fideszes képviselő, Ángyán József és Bencsik János is tartózkodással mondott udvarias nemet. A törvényjavaslat kivételes és sürgős eljárás keretében került a parlament elé, két (!) nappal annak benyújtása után.

Ennek értelmében az új polgári jogi kódex 2014. március 15-i hatályba lépésétől a polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az Infotv. szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást. Az új Ptk.-ból így kimarad a 2003-ban bevezetett, közpénzek átláthatóságát biztosító „üvegzsebtörvény”.

Csak az ÁSZ és a KEHI vizsgálódhat

A Cser-Palkovics András és Vas Imre képviselők által benyújtott előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést.

Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a “visszaélésszerű adatigényléseket”, amelyek során az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot, és ezzel az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozza, nem kell teljesíteni, helyette pontosításra hívhatják fel az igénylőt.

Nincs itt semmiféle látnivaló!

„A lényeg tehát annyi, hogy aki túl sok mindent akar tudni, ne adj’ isten olyan sok mindent, mint amit az ÁSZ és a KEHI szokott kérni, az visszaélésszerűen igényel adatokat, és neki ezeket nem kell odaadni. Különösen nem kell odaadni azokat a bizonylatokat, amelyek alapján ténylegesen ellenőrizni lehetne, hogy mire költik a közpénzt. Így, ha jól értjük, nem kérhetjük majd ki a közpénzből adott megbízásokhoz kapcsolódó teljesítési igazolásokat sem, pedig ezek kiadására több pert nyertünk már” – írta hétfőn a kormányzati korrupciós ügyek feltárására szakosodott Átlátszó.hu

Megalapozott félelmük szerint az új törvényre hivatkozva szinte bármilyen esetben ki lehet majd jelenteni, hogy az az adatkezelő működését „jelentős mértékben és hosszú ideig” akadályozhatja. „Nem kérdés, hogy például az MTVA-nak az alvállalkozóival fennálló összes szerződés kiadásárára, a NEA-pályázatok teljes eredménysorára, a látványcsapatsport-adókedvezmények felajánlóira vagy a kiosztott olimpiai jutalmak összességére vonatkozó pereinkben majd előkerül az az érvelés, hogy általánosságban kértünk mindenféle adatot, és ne gondoljuk magunkat KEHI-nek. Holott például ezekben az ügyekben a közpénzek költégének ellenőrizhetősége másként, mint a nyilvánosságra eddig nem hozott listák publikálásával, nem biztosítható” – érvel a portál.

Bár a törvénymódosítás leszögezi, hogy az igénylő nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról, az hogy mit kérhet helyette, nem derül ki az irományból.

A maffia eltünteti a nyomokat

Az Átlátszó.hu szerint már maga az érvelés is hazug, mivel a magyar közigazgatás nem azért működik rosszul, mert adatigénylők szabotálják a hatékony működést, a költségvetési adatok átláthatósága pedig nem akadálya, hanem ösztönzője a hatékonyabb működésnek, ráadásul a felmerülő költségeket (fénymásolás, szkennelés) eddig is az igénylő fizette.

Az ügy pikantériája, hogy a magyar kormány néhány hónapja csatlakozott az Open Government Partnershiphez (OGP), amellyel elkötelezte magát a költségvetési adatok nyilvánosságának erősítése mellett.

A hétfő esti vitában az összes ellenzéki párt kemény kritikával illette az indítványt, példaként hozva fel a nagy sajtóvisszhangot vert trafikbotrányt. A jobbikos Apáti István feltette a kérdést, ezzel a javaslattal a fideszesek mennyiben lettek különbek azoktól, akik ellen kétharmaddal nyertek? A képviselő szerinte az állam maffiaszerűen működik, és ezzel a törvénnyel a nyomokat próbálják eltüntetni.

MTI, Index, Átlátszó nyomán: alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/irni_sem_lehet_majd_a_korrupciorol

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.