Gyilkosság és korrupció a szocialista kormányzás árnyékában

bunMi áll egy szíriai pénzváltó meggyilkolásának hátterében? Kik a felelősei a század második felének legnagyobb pénzügyi csalásának? Izraeli kötődésű, tömeges korrupció Magyarországon? Milyen árnyék nemzetbiztonsági szolgálat működik az országban? Kérdések, amelyekre még nincs pontos válasz, mégis egyre nehezebb lakat alatt tartani az igazságot.

Múlt héten robbant a hír, hogy a WkiLeaiks kiszivárogtatta az amerikai titkosszolgálatok legfontosabb alvállalkozójának számító Stratfor munkatársainak levelezését, melyek szerint 2006-ban egy izraeli repülőgép landolt a budapesti reptéren, melyen 120 izraeli katona tartózkodott.

Csak egy feltételezés?

„2006 őszén a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc idején egy izraeli repülőgép landolt Budapest repülőterén, 120 katonával a fedélzetén, hogy 'terrorelhárító gyakorlatot' végezzenek. A magyar média nem számolt be ennek az egységnek a távozásáról. Ugyanakkor feltűnő, hogy ebben az időben az alapvetően békés 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján a megemlékezéseket fekete maszkos, azonosító nélküli rendőrök brutálisan szétverték” - olvasható a WikiLeaks által közzétett egyik dokumentumban.

A hír futótűzként terjedt el a magyar médiában és a tűzoltás szinte azonnal meg is kezdődött. „Egyszerű feltételezésen, nem pedig valamilyen titkos információn alapul az az állítás, hogy izraeli katonák vettek volna részt a 2006-os budapesti rendőrattakokban” – írta az Origo internetes hírportál, amely még azt az elemzőt is megkereste, akinek levelezését kiszivárogtatta a WikiLeaks.

Kiss Klára (a WikiLeaks által kiszivárogtatott levelezésben Klara E. Kiss-Kingston) ma is Budapesten tartózkodik és állítólag meglepte, hogy a neve kikerült, bár állítása szerint tudott róla, hogy 2010 karácsonyán valakik feltörték a Stratfor szervereit, és így nagyon sok irat ment ki tőlük. Arról is beszámolt, hogy már egy hónapja nem dolgozik a Stratfornak.

A kiszivárogtatott levelezéssel kapcsolatban azt nyilatkozta az Origo internetes hírportálnak: a magyar sajtóban olvasott az izraeliek érkezéséről, akik azért jöttek 2006 tavaszán, hogy biztonsági kísérleteket végezzenek a repülőtéren. „Erről beszámoltak a magyar lapok, de arról nem, hogy elmentek – mondta az elemző a hírportálnak. Majd azzal védekezett, hogy a 2006-os rendőrterror és az izraeliek érkezése közötti összefüggés „csak egy feltételezés volt olyan szempontból, hogy talán valami közük volt a magyar rendőrök kiképzéséhez".

Az Index Gyurcsány Ferencet is megkérdezte az ügyben, aki szintén igyekezett elbagatellizálni a WikiLeaks által kiszivárogtatott levelezést. „Ha viccelődni lenne kedvem, akkor azt mondanám, hogy az izraeli terrorelhárítók a szemlőhegyi házam kertjében sátoroztak, és onnan indultak a bevetésre, most pedig nagyon meg vagyok ijedve, hogy lelepleződtem” – mondta az Indexnek.

A Kulcsár-ügy és egy gyilkosság

Gyurcsányt azonban nem kérdezték meg a Kulcsár-ügyről, de sem az Origo, sem pedig az Index nem ment utána a szíriai pénzváltó 2010. március 17-i meggyilkolásának. A legtöbb hírforrás is csak a 2006-os események kapcsán írt „feltételezésekre” összpontosított inkább. A Startfor levelezések pedig sokkal konkrétabban fogalmaznak a két másik ügyben (amelynek szálai talán összeérnek), mint az izraeli repülőgép érkezése kapcsán.

„Ami a szíriai-magyar személy meggyilkolását illeti, a rendőrség felfedte, hogy a rendőrséget segítette egyebek között a Kulcsár-üggyel kapcsolatban” - írta Kiss-Kingston és azt állította: "mivel nyilvánvaló, hogy az április 11-i választásokat a konzervatív Fidesz fogja megnyerni, és (a párt) megfogadta, hogy felgöngyölíti a korrupciós ügyeket, mindenkivel, miképp a magyar-szíriaival, aki izraeli kötődésű, tömeges korrupció ügyében tudott volna bizonyítékkel szolgálni, valószínűleg végezni fognak.” Klara E. Kiss-Kingtson a levelezésben hozzátette, hogy az incidens ügyében kapcsolatba fog lépni a közelebbről meg nem határozott "árnyék nemzetbiztonsági szolgálattal". Nem árt ennél a levélrésznél megállni. Az Origó vajon erről a „gondolatmenetről” miét nem kérdezte meg Kiss Klárát, vagy a viccelődő Gyurcsány Ferencet? Mi az az „árnyék nemzetbiztonsági szolgálat?”

Kiss Kálra (vagyis Kiss-Kingston) a Kulcsár-ügy elemzéseként továbbá azt írta, még mindig rejtély övezi és „talán a legnagyobb pénzügyi csalás volt, amit ennek a századnak a második felében követtek el”, amelybe két volt szocialista miniszterelnök is belekeveredett. Kiss Klára pontatlanul jegyzi meg, hogy Medgyessy Péter a "KMH Bank" vezetője volt, amikor a Kulcsár-ügy kipattant. Valójában akkoriban az Inter-Europa Bank vezetője volt. Kulcsár Attila a K and H Bank brókercégének munkatársaként 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok - pénzét, s ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

"Gyurcsányi" a Kulcsár-ügyben

A Stratfor levelezésekben Kiss-Kingston említést tesz arról is, hogy Kulcsár vallomásában elhangzott egy bizonyos „Gyurcsányi” nevű személy neve, mint aki „el tudná tussolni az egész ügyet”. Az elemző szerint miután Gyurcsány Ferenc 2004-ben váratlanul megdöntötte Medgyessy hatalmát, „az egész Kulcsár-ügy lekerült a naprendről.”

Paul Noonan, a Stratfor intézet taktikai elemzője azt írta, a szíriait valószínűleg inkább azért gyilkolták meg, mert a korrupcióra vonatkozó, nyilvánosságra hozható információval rendelkezett, és nem azért, mert közvetítői szerepet játszott volna Irán vagy terrorszervezetek számára (ami a Stratfor egy korábbi feltételezése szerint izraeli indíték lehetett). Noonan úgy vélte, hogy a gyilkosság motivációja inkább "bűnügyi vonatkozású lehet, mint bármi más". Ezt alátámasztandó megemlítette, hogy az áldozat aktatáskáját elrabolták, ami köztörvényes bűncselekményre utal.

A Jobbik vizsgálatot követel

A WikiLeaks által kiszivárogtatott Stratfor levelezések után a Jobbik nemzetbiztonsági vizsgálatot kezdeményezett. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője kijelentette: a legfontosabb, hogy tisztázzák, igazak-e a WikiLeaks által kiszivárogtatott információk.

A Jobbik azt is szeretné, ha a bizottság meghallgatná Ilan Mort, budapest izraeli nagykövetét, hogy tisztázza a zsidó állam szerepét a szír-magyar állampolgár meggyilkolásában és a 2006-os utcai eseményekben. De azt is vizsgálandó kérdésként határozta meg a radikális párt, hogy a Stratfor nevű amerikai hírszerző cég tevékenységéről tudtak-e a magyar szolgálatok, és amennyiben igen, akkor miként kezelték azt. (A texasi központú Stratfor elemzőközpontnak állítólag magyar alapítója van és olyan nagy cégeknek nyújt bizalmas hírszerzési szolgáltatásokat, mint a Lockheed Martin és a Northrop Grumman hadiipari vállalatok, továbbá állami ügynökségeknek, köztük a belbiztonsági minisztériumnak, a tengerészgyalogságnak, illetve a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökségnek (DIA) is dolgozik.)

Bűn és titok a baloldal szolgálatában?

A szocialisták kormányzását tovább árnyalja, hogy a múlt héten oldották fel Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumokból kiderül: 2008-ban két alkalommal is találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik személy társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal, vagyis a szocialisták elvesztik a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

 

MTI és origo.hu nyomán – alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.