A Google autója mindent lát

Tucatjával terjednek az interneten a Google Street View vicces, vagy épp érdekes képei. Az arcfelismerés a kutyákat sem kímélte, de legalább látjuk, miért vannak felborulva a szelektív-kukák.

Kedd reggel indult el a Magyarországon a Google legújabb szolgáltatása, a Street View. Az utcanézegető program képeit két éven át készítették a Google autói, gyakorlatilag minden utcába behajtottak a kamerával felszerelt járművek.

A Google Mapsen található alkalmazásról két hónapja egyeztek meg a magyar hatóságokkal, akkor Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság elnöke egy konferencián jelentette be az engedélyezés hírét.

A már megszokott Google Maps térképnézegető új funkciójával csupán rá kell kattintanunk a kívánt utca nagyított képére, és a rendszer magától behozza a panorámafotókat – még a legeldugottabb utcákban is.

Miután mindenki megnézte saját otthonát, a nagyszüleiét és a munkahelye előtti placcot, megjelentek a vicces képek is: prostikról, kukából lógó emberekről, kitakart fejű kutyákról és humoros falfirkákról.

1

2

3

A Google autói 2011 és 2012 után idén május 13-án térnek vissza, hogy frissítsék a képeket. A többütemű fotózás miatt egyébként vannak olyan szakaszok is, ahol az utca elején tél van, a közepén pedig már nyár.

4

6

5

A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe – írta meg az Index. Ezt a típusú feltérképezést egyébként már megcsinálták mások Norc néven, de a Google értelemszerűen részletesebb munkát tudott végezni.

7

8

9

A Street View már 2009-ben elindult volna, de az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András leállította a fotózást. Később külföldön botrány lett abból is, hogy az autók egyes Wifi hálózatokon is kémkedtek, ezért megbüntették őket. Az adatvédelmi tárgyalások eredményeképp végül április 23-án indult el a magyar Street View.

10

11

12

Az utolsó képen látható kitakart fejű kutya egy tipikus baki a Street View arcfelismerő rendszerében. A program ugyanis magától takarta ki a járókelők arcait, így viszont néha azt is jogilag sértőnek gondolta, ami valójában nem volt az.

alfahir.hu

képek: Facebook – Magyar Street View képek

Article source: http://alfahir.hu/a_google_autoja_mindent_lat

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.