Még senki nem látta az új pénztárgépeket

Bár május elseje az új pénztárgépekre való átállás határideje, gépeket még senki sem látott. Türelmi idő van, de módosítani kell majd.

penztarBár május elseje az új pénztárgépekre való átállás határideje, gépeket még senki sem látott. Türelmi idő van, de módosítani kell majd.

Legalább három cég már elkészült az új előírásoknak megfelelő szuperkasszák kifejlesztésével, amelyek engedélyezését a következő napokban fogják kérni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH). Így az első fél évben nagyobb számban megindulhat a pénztárgépek cseréje – írta a vg.hu.

Rámutattak továbbá, hogy több mint 200 ezer gépet kellene cserélni a június 30-án lejáró türelmi idő végéig, erre azonban nem nyílik lehetőség. Június végéig nem lehet ennyi gépet legyártani és az üzembe helyező szervizek kapacitása is véges. A türelmi idő végét (ameddig az adóhatóság nem bünteti a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek használatát) tehát feltétlenül módosítani kell.

Az MKEH csütörtökön úgy tájékoztatta a lapot, hogy egyetlen –  adóügyi ellenőrző egységgel (AEE) ellátott – új típusú pénztárgépet sem kapott még vizsgálatra. Viszont négy forgalmazási engedély iránti kérelmet két forgalmazó már benyújtott és az ügyek jelenleg hiánypótlási szakaszban vannak.

A kérelem átvizsgálása, és a hiányosságok pótlása után következhet az érdemi vizsgálat, amely a dokumentáció vizsgálatából, valamint a mintadarab részletes műszaki- és informatikai vizsgálatból áll. A forgalmazási engedélyezési eljárásban az ügyintézési határidő 15 nap, amely legfeljebb 15 nappal meghosszabbítható.

vg.hu – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/meg_senki_nem_latta_az_uj_penztargepeket

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.