Áttörés a recski Emlékpark ügyében

vona3Két hete Vona Gábor, a Jobbik elnöke abból a célból fordult az Országgyűléshez, hogy a recski Emlékparkot emeljék be az alaptantervbe, és a felsős általános iskolások számára legalább egyszer egy osztályfőnöki óra vagy egy osztálykirándulás keretében kötelező legyen felkeresni azt.

A múlt héten már nagy sikert ért el a kezdeményezés, amikor a környező hét település - Recsk, Sirok, Parád, Parádsasvár, Mátraderecske, Mátraballa és Bodony - polgármestere egy szándéknyilatkozatot adott ki, amelyben a kezdeményezés mellé álltak – számolt be a jobbikos kezdeményezés sikeréről Vona Gábor.

Hétfőn a Recski Szövetség vezetőjével, vitéz Krasznay Bélával tárgyaltam, aki szintén teljes mellszélességgel segíteni kívánja a megvalósulást. Ma délelőtt azonban számomra is meglepő és örvendetes sikerrel bővült a támogatók tábora. A Heves megyei Közgyűlés ma ellenszavazat nélkül (!) elfogadta azt a határozatot, amely szintén a kezdeményezés támogatására kéri a magyar Országgyűlést. Ez így együtt mindenképpen áttörés, és nagyon bízom benne, hogy a mondat végére felkerül a pont: vagyis a Parlament elfogadja a javaslatomat, amelynek célja, hogy a felnövekvő új generációk megismerjék a szocialista diktatúrát – írta Facebook oldalán a Jobbik elnöke.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Vona Gábor múlt hét csütörtökön, Heves megyei körútja során tárgyalt Szabó Róberttel (Fidesz), a megyei önkormányzat elnökével és Horváth László kormányhivatalt vezető kormánymegbízottal, fideszes országgyűlési képviselővel, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A Jobbik javasolja az Országgyűlésnek, hogy tegye az oktatás részévé az általános iskolák felső tagozataiban a recski kényszermunkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékpark meglátogatását – jelentette be Vona Gábor pártelnök múlt hét csütörtökön Recsken.

A Jobbik vezetője kijelentette, miközben a horogkereszt tiltása az egész társadalom számára egyértelmű, a vörös csillag tilalmának feloldását újra és újra felveti valaki. A diákok recski látogatása azt szolgálná, hogy a felnövő nemzedékek számára is egyértelművé váljon a kommunista diktatúra kegyetlensége.

A kirándulások az indítvány szerint állami támogatással valósulhatnának meg 2014 szeptemberétől – már amennyiben az Országgyűlés is elfogadja a javaslatot.

A Jobbik továbbá az emlékhely rekonstrukcióját is szeretné elérni, annak érdekében, hogy egy a XXI. század igényeinek megfelelő interaktív kiállítás jöjjön létre a Nemzeti Emlékparkban. Vona Gábor úgy vélekedett, Recsk olyan üggyé válhat, amely felülemelkedik a politikai megosztottságon, és példamutatóvá lehet az egész ország számára.

Szocialista képviselő: nem volt kommunista diktatúra Magyarországon

Az Alfahírnek sikerült telefonon utolérnie Szűcsné Major Ildikót, a Heves Megyei Közgyűlés jobbikos képviselőjét, aki elmondta, hogy a szocialisták megpróbálták ízekre szedni a jobbikos határozatot – stilisztikai és nyelvtani hibákat véltek felfedezni a beadványban – majd a szavazás során tartózkodtak. Nagy Imre szocialista képviselő a szavazást megelőző vitában még azt is kijelentette, hogy ha a 70-es években ő kommunista diktatúráról beszélt volna, akkor azonnal kicsapják az egyetemről. Nagy Imre még annak is hangot adott az ülésen, hogy meggyőződése szerint nem volt kommunista diktatúra Magyarországon - tájékoztatta portálunkat Szűcsné Major Ildikó.

Nagy Imre, 1998 és 2006 között volt a hevesi megyeszékhely polgármestere, 2002-től 2010-ig szocialista színekben a város egyéni országgyűlési képviselője volt, 2010 óta pedig a Heves Megyei Közgyűlés tagja. Február elején Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés fideszes elnöke levélben kérte Mesterházy Attilától, az MSZP elnökétől, hogy hívják vissza Nagy Imrét, mert a szocialista képviselőt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében jogerősen elítélték.

A Fidesz sem tartotta fontosnak nemzeti jelképünk védelmét

A Heves Megyei Közgyűlés elé került egy másik jobbikos javaslat is, amely a nemzeti jelképek védelmének célját szolgálta volna, de lesöpörték az asztalról. Mint ismert, februárban kitiltották a szolnoki kosárcsarnokból a magyar zászlókat és szurkolói feliratokat az izraeli Hapoel Holon elleni EuroChallenge-mérkőzésről. A Heves Megyei Jobbik azt szerette volna elérni, hogy ehhez hasonló szégyenletes esemény ne ismétlődhessen meg a megyében sem. Azonban ezt a Fidesz nem tartotta szükséges kezdeményezésnek.


alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.