A Carnajev fivérek apja amerikai csapdáról beszélt

carnajevA bostoni merénylet két gyanúsítottjának apja hétfőn kitartott amellett, hogy a fiai ártatlanok; szerinte jó muzulmánok voltak, és vissza akartak térni Oroszországba, hogy segítsék a szüleiket.

Az idősebb testvér, a 26 éves Tamerlan, akit a múlt pénteken lelőttek, 2012 januárjában járt Oroszországban, nem akart visszautazni, azt mondta, hogy ide akar költözni a családjával – mondta Anzor Carnajev a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapnak nyilatkozva.

Carnajev elmondta: Tamerlan, akinek az elmúlt években az Egyesült Államokban többféle munkája is volt, postásként, gumijavító műhelyben, illetve ökölvívó edzőként dolgozott, az utóbbi hónapokat "bébiszitterként" töltötte: otthon vigyázott a hároméves gyermekükre, miközben a felesége, aki fogyatékkal élőket ápolt, dolgozott.

"Tamerlan valóban nagyon vallásos lett az esküvője után, és minden pénteken mecsetbe járt… Jó muzulmán volt azonban, nem tehette azt, amivel vádolják" – mondta az apa.

A fiatalabb fivér, a 19 éves Dzsohar, akit a hajtóvadászat után pénteken vettek őrizetbe, Cambridge-ben végezte a tanulmányait és nagy tervei voltak: orvos szeretett volna lenni, saját rendelőt nyitni és Oroszországban letelepedni.

"Azt mondta: ’Papa, ne izgulj, befejezem a tanulmányaimat, idejövök és segítek neked.’ Most pedig bombákról meg merényletekről beszélnek. Hogyan lehetséges ez?"- kérdezte az idősebb Carnajev, aki súlyos betegen néhány éve tért vissza Dagesztánba, mert - mint mondta - a szülőföldjén akar meghalni.

Anzor Carnajev "politikai megrendelésnek", a titkosszolgálatok által rendezett hollywoodi show-nak nevezte a fiai elleni eljárást. Közölte: az Egyesült Államokba szeretne utazni, hogy támogassa Dzsohart.

Az elmúlt két évben "Tamerlan állandó felügyelet alatt volt. Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) emberei meglátogatták, mondták neki, hogy erre a merényletek megakadályozásához van szükség" – mondta Anzor Carnajev, de nem fejtette ki, mire gondol.

"Csak Tamerlant akarták csapdába ejteni, és Dzsohar rossz időben volt rossz helyen" az apa szerint.

Anzor Carnajev, aki a kezdetektől hangoztatja a fiai ártatlanságát, Oroszországban szeretné eltemetni Tamerlant – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Pénze azonban nincsen sem az amerikai útra, sem arra, hogy ügyvédet fogadjon.

Fotó: MTI

MTI – alfahir.hu

 

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.