Gátlástalan fatolvajok pusztítanak Hajdúhadházán

faPuskaporos hangulat Hajdúhadházán. A hatóságok képtelenek megfékezni a fatolvajokat, az erdőtulajdonosoknak elegük van, demonstrációra készülnek.

“Ha mindent összerázunk, azt kell mondanom, hogy az utóbbi három évben 53 millió forint kárt okoztak a fatolvajok a Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulat tagjainak” – nyilatkozta a Naplónak Varga László, a mintegy 300 erdőtulajdonost tömörítő társulat elnöke.

Az összesen 1250 hektár erdőt művelő közösség tagjai úgy érzik, hogy nemcsak ők, hanem a hatóságok is képtelenek megfékezni az öt-tíz vagy akár húszfős csoportokban érkező fatolvajokat.

Varga László szerint oda jutottak, hogy az őreiket a fatolvajok kizavarják az erdőből, és visznek mindent. Ebben az évben eddig két és félmillió forintnyi falopás ügyében tettek már feljelentést, de ez csupán az ellopott tűzifa és gallyfa értéke. „Az igazi nagy kárt az okozza, hogy a letermelt területeken 35-40 év múlva nem lesz erdő, amit a tulajdonosok értékesíthetnének" – panaszolta Varga, aki a bírósági ítéletekkel sincs megelégedve. A tapasztalatok alapján gyakran figyelmeztetés, felmentés, illetve a fűrész vagy a fejsze visszaadása a jogi procedúra vége. Az erdőtulajdonosoknak elegük van már abból, hogy senki nem csinál semmit, miközben a tüzépre fáért már alig jár valaki.

A focimeccsekre bezzeg van elég rendőr

Egyre feszültebb a hangulat a Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulat tagjai körében. Az egyik érintett szerint miközben egy Loki-Fradi meccsre jut száz állig felfegyverzett rendőr, meg tucatnyi lovasrendőr, addig az erdőtulajdonosok segítségkérését minden esetben azzal utasítják el, hogy az erdők ilyetén védelme nagyon költséges lenne.

"Amikor falopást és megélhetési bűnözést emlegetünk, valójában egy globális problémáról beszélünk; más kérdés, hogy Hajdúhadház e tekintetben az állatorvosi ló, melynek példáján keresztül tökéletesen érzékeltethető a jelenség" – mondta Hadházi Ákos erdőtulajdonos. Emlékeztetett rá, hogy országos szinten évente egymilliárd forint értékű fa tűnik el az erdőkből. Hadházi azt is hozzátette, hogy a fatolvajok nemcsak az erdőtulajdonosok zsebéből veszik ki a pénzt, hanem az erdővel együtt a jó levegőt is ellopják.

„Derékból vágják ki a fát, mert úgy jól körbelátnak, hogy jár-e arra valaki; ha igen, akkor pillanat alatt eltűnnek, később persze visszatérnek és befejezik a pusztítást. Kerékpárral, furikkal, lovasszekérrel, de előfordul, hogy traktorral vagy egyenesen teherautóval viszik el a lopott fát” – számolt be a tolvajok módszeréről Hadházi Ákos. A helyi közbiztonsággal kapcsolatban megjegyezte, a családok már azt sem merik kiírni, hogy halottjuk van, és mikor temetik, mert szinte biztosak lehetnek benne, hogy a szertartás ideje alatt a lakásukat feltörik.

Elnézőek a tolvajokkal szemben?

„Mi a megoldás? Fogalmam sincs! Hiába a rezsicsökkentés, hiszen ezek a családok nem gázzal fűtenek, mint ahogy hiába a foglalkoztatási program is, ha valaki már a szüleit se látta soha munkába járni” – világított rá az egyik legfőbb problémára Hajdu Gábor, aki elmondta: Hajdúhadház közvetlen közelében mintegy 40-50 hektárnyi erdőterület ma már leginkább egy holdbéli tájhoz hasonlítható, úgy lepusztították.

"A gyümölcsös- és szőlőskerteket már elpusztították, de így járhatnak az erdőink is. Pedig ha kivág valaki egy 35-40 éves tölgyfát, és a helyére csemetét telepít, 100-150 évet kell várni, mire abból megint vágásérett fa lesz" – nyilatkozta az erdőtulajdonos. Hajdu Gábor szerint a központi irányelvek elnézőek a fatolvajokkal szemben; „egyszerűen nem akarnak ezekből az esetekből ügyet csinálni.” Úgy véli, a törvény hiába mondja, hogy az erdő védelme a tulajdonos feladata, ha még a rendőrnek sincs hatékony eszköz a kezében. Az erődtulajdonosok egyöntetű véleménye, hogy megmosolyogtatóak azok az ítéletek, amelyek megrovásról, figyelmeztetésről és „egyéb ejnye-bejnyékről szólnak.”

Demonstráció a falopások ellen

A Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulat április 26.-án (pénteken) demonstrációt szervez a hajdúhadházi Városháza épülete elé, tiltakozásul a rohamosan szaporodó falopások ellen. Ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtést is indítanak, a közbiztonság javulását, illetve a bűnözők tényleges megbüntetését követelve. Az aláírt petíciót minden olyan intézményhez, vezetőhöz, képviselőhöz el kívánják juttatni, aki szerintük tenni tud az ügy érdekében!

demonstracio

 

 

A felhasznált fotó csupán illusztráció!

haon.hu nyomán – alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.